We zijn een verschrikkelijk volk…

En niet alleen hier in Nederland. Wij, de mens, in zijn geheel, als soort.

Het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman doet daar niks aan af. Ik kan het je absoluut aanraden hoor, voor wanneer je, net als ik, weer ‘ns compleet moedeloos wordt van alle shit, en behoefte hebt aan iets positiefs, maar ik geloof niet dat Rutger gelijk heeft. Want, absoluut dieptepunt van zijn argumentatie: ‘mensen die slechte dingen doen, maar dénken dat die dingen goed zijn, handelen toch vanuit het goede’. Tsja, zo kan ik alles wat krom is recht redeneren.

Een week of wat geleden schreef ik het al: ik denk niet dat er iets verandert na Corona en ik zie alleen maar signalen die dat bevestigen.

Het lijkt wel alsof egoïsme hoogtij viert: ‘Ja, maar ik heb een jaar hard gewerkt!’ ‘Ja, maar ik heb al betaald!’, ‘Ja, maar ik ben gewoon zó klaar met dat stomme corona!’, ‘Ja, maar ik wil zo graag op het terras zitten!’.

Jôh, écht? Méén je dat nou?

Serieus, iederéén is ontzettend klaar met dat stomme corona. En geloof me, ik wil ook niet met een mondkapje op lopen maar vooralsnog hebben we in ons kikkerland op miraculeuze wijze ineens 17 miljoen experts en virologen en maar heel weinig daarvan zijn het met elkaar eens. En tot de échte heren en dames geleerden er een ei over hebben gelegd, zullen we het samen (!) moeten doen met de maatregelen die er zijn. Code oranje is code oranje, al ga je op je kop staan, en dan draag je dus dat mondkapje. Wil je dat niet? Prima, maar blijf dan ook weg uit dat gebied. Zo eenvoudig is het. Hoef je echt geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben.

Naast die akelige polarisatie, het constante zwartwit-gescheld-en-geschreeuw, zie ik vooral hoe onverschillig we staan tegenover onze planeet. Een paar maanden terug las je overal: ‘O, wat fijn die schone luchten, die heldere wateren!’ En wat is nu het beeld? Juist: mondmaskers en handschoenen als nieuwe grote vervuilers:

Leren we het dan nooit?!

Hoe moeilijk is het nu precies om je te gedragen als een beetje normaal fatsoenlijk mens? Hou die mondkapjes bij je tot je ze in een normale vuilnisbak kunt deponeren. Het is zó niet oké om ze op de grond of in het water te gooien.

Bovendien: je bent géén NSB-er als je een ander hierop aanspreekt. Zeg niet niks. We hebben maar één aarde en we zijn al in rap tempo bezig er een verschrikkelijke puinzooi van te maken, dus laten we daar waar we invloed hebben, die ook gebruiken.

Reactie plaatsen