Beste Rutte en De Jonge, waarom nemen jullie de verantwoordelijkheid voor de CoronaPas niet?

Met ingang van volgende week zaterdag, 25 september, komt er na anderhalf jaar een einde aan de anderhalve-meter-samenleving.  Als je volledig gevaccineerd bent, of genezen van Corona, ben je vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt. Als je niet gevaccineerd bent, moet je je in diverse gevallen laten testen, of thuisblijven. Een jaar geleden had ik gedacht dat dit tot unanieme uitbundige volksvreugde en vieringen zou leiden.

De bevolking is nogal verdeeld

Ondertussen weet ik beter. Ons land mag dan één land zijn, in dat land leven heel veel verschillende groepen met net zoveel diverse meningen. Wat die verdeeldheid lastig maakt, zijn de redenen ervoor. Want er is een groep die ervan overtuigd is dat Bill Gates nu altijd over mijn schouder meekijkt , er is een groep die heilig gelooft dat het vaccin vrouwen onvruchtbaar maakt, en dan is er nog een groep die gilt over privacy en lichamelijke integriteit.

Nee, jouw individuele lichamelijke integriteit staat niet boven alles

Veel mensen roeptoeteren over hun ‘lichamelijke integriteit’. Wat die mensen blijkbaar niet weten, is dat de staat verplicht is haar burgers te beschermen tegen ‘potentiële humanitaire rampen’. Afgelopen april is in Tsjechië nog een rechterlijke uitspraak op het allerhoogste niveau geweest over verplichte kindervaccinatie en ik kan alleen maar hopen dat dit ook in Nederland zo gaat werken.

Welke privacy?

Eigenlijk moet ik vooral om ze lachen: Nederlanders die moord en brand schreeuwen over hun privacy. Dat schreeuwen doen ze namelijk vooral op Facebook en Twitter en hé, laten die twee nu net heel veel meer van jou weten dan wat er in de CoronaPas staat. Met elke like, elke check-in, en elke tag, geef je persoonlijke informatie prijs. In Nederland zijn ongeveer 7 miljoen bonuskaarten van de Albert Heijn actief. In ruil voor korting geef je je complete aankoopgedrag prijs. Over welke privacy hebben die mensen het? Als je zo hecht aan je privacy, ga dan als de wiedeweerga van Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn af, en gooi direct al je klanten-/kortingspassen in de prullenbak.

Tweedeling in de maatschappij?

Inderdaad, maar wel een andere dan die waar de anti-vaxxers over gillen. Want ook zieke mensen, en zwangere mensen willen veilig  en ontspannen kunnen genieten van een diner in een restaurant of een avondje bioscoop. Solidair en samen, betekent dat we juist die mensen moeten beschermen. Of doen zij er soms niet toe?

Kortom: kap met zaniken ‘omdat het kan’

Als je geen medische reden hebt om je niet te laten vaccineren, haal dan dat vaccin. Net zoals je ooit het BMR-vaccin hebt gekregen, en net zoals je een gele koorts-vaccinatie haalt voor Afrika. Net zoals je je kind laat vaccineren, en je hond, en je kat.

Edoch: Er is ook nog een andere kant…

Alhoewel ik verschrikkelijke jeuk krijg van alle bovenstaande mensen én een bepaalde groep die in deze context het woord ‘NSB’ gebruikt, vind ik wel degelijk iets van het plan van ‘onze regering’ en hun beste vriend, het OMT. Want kan iémand me de volgende dingen uitleggen?

* Een werkgever heeft niet het recht te weten of een medewerker gevaccineerd is, en daar kunnen mensen elkaar dus eenvoudig en vaak besmetten, maar op een terras mag, nee, moét, gevraagd worden om een vaccinatiebewijs om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

* Je mag als werkgever niet werken met bijvoorbeeld wekelijkse Covid-testen terwijl mensen elkaar daar toch echt frequent en langere tijd zien, maar als je als horeca- ondernemer de gasten niet test, kun je zware boetes tegemoet zien en kan het zelfs zo zijn dat je de deuren (alweer) moet sluiten.

* Het kan dus zomaar zo zijn dat de medewerker van het restaurant die alle gasten controleert, zelf hartstikke positief is en geen haan die ernaar kraait.

* Scholieren kunnen gewoon naar school, maar vanaf 13 jaar moeten ze bij een restaurant kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn.

* In een winkelcentrum mag ik overal rondlopen, maar op het moment dat ik ergens wil zitten en een koffie wil drinken, moet ik mijn CoronaPas laten zien. Was de redenatie bij de festivals en de Formule 1 niet precies andersom? De festivals mochten niet want geen vaste zitplaats en iedereen loopt de hele dag door elkaar, en Formule 1 wel want iedereen zit op een stoel. Hoé dan?

* Waarom mogen horeca en theater mij wel vragen of ik volledig gevaccineerd ben, maar heb ik niet het recht te weten of mijn tandarts dat is? Of de arts die mij behandelt als ik onverhoopt in het ziekenhuis terechtkom? Want als iemand langere tijd in mijn ‘personal space’ is, word ik liever geholpen door iemand met vaccinatiebewijs.

Echt, schiet mij maar lek. Dit is een zwabberbeleid waar ik met de beste wil van de wereld geen wijs meer uit wordt waardoor ik het twijfelende mensen dus ook niet meer kan uitleggen. Want ook al is ‘onlogica’ een verkeerde en domme reden om je niet te laten vaccineren, het is er wel eentje en maakt de hele discussie nodeloos ingewikkeld.

Beste Mark Rutte en Hugo de Jonge,

deze janboel van maatregelen, daar klopt helemaal niks van. Bovendien is het ontzettend laf om de controle en verantwoordelijkheid bij de hospitalitybranche neer te leggen. Ik denk dat jullie dat zelf ook wel weten. Het antwoord is even eenvoudig als complex: Pak door en maak vaccinatie verplicht, of laat de hele rottige boel los, maar hoe dan ook:

*Geschreven voor #NouveauNL. Publicatiedatum 15-09-2021*

Reactie plaatsen