Er bestaat een groot verschil tussen vaccinatie-weifelaars en vaccinatie-weigeraars


Wel of niet vaccineren, is het een vrije keuze?

 ‘Vrije keuze!’, ik geloof dat het de twee meestgebruikte woorden zijn in de online Covid-discussie. En in de basis klopt dat want we hebben (nog) geen vaccinatieverplichting. Maar ‘vrij’ en ‘vrij’ is twee. Als je zonder vaccinatiebewijs op bepaalde plekken niet welkom bent, voelen veel mensen toch druk. Persoonlijk vind ik dat alleen maar goed. Net als mensen die zich enkel laten vaccineren ‘om hun vrijheid terug te krijgen’. Mij maakt het niet uit waarom je het doet, áls je het maar doet.

‘Selfcare isn’t selfish’

Maar veel mensen laten zich niet vaccineren. Een regelmatig terugkerend argument is dat voor jezelf zorgen niet egoïstisch is. Maar alléén maar voor jezelf zorgen, is dat wel. In ieder geval in deze situatie. Want Covid raakt iedereen, ziek of niet, gevaccineerd of niet. De overvolle ziekenhuizen, de beperkingen (dág festivalseizoen, dág Nijmeegse Vierdaagse) en het oerwoud aan voorschriften en al dan niet verplichte testen zijn voor niemand leuk.

Wees geen egoïst

Heel eerlijk: ik vind je eigenlijk best heel egoïstisch, en zelfs een beetje naar, als je alleen maar aan jezelf denkt en geen rekening houdt met je medemens. En ja, het kan maar zo dat we worden opgeroepen voor een derde vaccinatie, en een vierde. Oftewel: misschien wordt een Covid-vaccinatie wel de nieuwe jaarlijkse griepprik maar dan dus voor bijna de hele bevolking. Is dat nu echt het ergste wat je kan overkomen? Of ben je dwars om het dwars zijn? Ben je de ‘typische-eigenwijze-onuitstaanbare-Nederlander’?

Dooddoeners

Edoch, het vaakst gebruikte ‘argument’ van faliekante weigeraars (toch wel vaak de wappies) is: ‘Als je gevaccineerd bent, hoef je toch niet bang te zijn voor ongevaccineerden!?’ En jezelf dan briljant vinden in je logica. Maar het is net zo’n kul-redenering als denken dat je met volledige vaccinatie volledig veilig en beschermd bent. Niemand heeft ooit beweerd dat je met vaccin niet ziek kunt worden. Wél dat de kans op besmetting minder groot is, én dat de ziekteverschijnselen in verreweg het grootste deel van de gevallen minder heftig zijn. Ergo: minder druk op de zorg en niet onnodig het bed bezet houden van iemand met kanker of hartfalen. Je kunt namelijk gewoon thuis uitzieken. En dát is waar we naartoe willen want dan kunnen we ‘back to normal’.

Harde discussies

Ondertussen worden de discussies hard gevoerd. Een paar weken geleden was de hashtag #ikprikniet zelfs (opnieuw) trending op Twitter. Ik kreeg spontaan flashbacks naar ‘ik doe niet meer mee

Ik vind dat vervelend omdat ik zie dat vaak álle mensen die twijfelen of de vaccinatie weigeren, over één kam worden geschoren, en dat is niet terecht. Er is namelijk duidelijk onderscheid tussen ‘wappies / complotdenkers’ en mensen die om een andere reden twijfelen of weigeren.

Solidaire samenleving

Overtuigde anti-vaxxers roeptoeteren over onze ‘solidaire samenleving’ waar plek is voor iedereen, waar iedereen recht heeft op zijn eigen keuze, en iedereen recht heeft op zorg. Ik zeg: Als jij niks mankeert én echt deel wilt zijn van die solidariteit, laat je je dús vaccineren.

Want dan hoeven zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens het niet te doen en kunnen zij zich toch veilig over straat bewegen.

En dan hoeft iemand met een donornier zich niet te laten vaccineren (terwijl het ook nog eens amper helpt) en kan diegene ook met een gerust hart op een terras zitten.

Juist die mensen hebben het nodig dat we zo dicht mogelijk bij groepsimmuniteit komen. Zij zijn de reden dat doodnormale gezonde mensen als ikzelf zich moeten laten vaccineren. Zodat het voor zoveel mogelijk mensen veilig is, niet alleen voor jezelf. Dát is wat is wat solidariteit is, dát is waar ‘samenleving’ voor staat. Of in ieder geval zou moeten staan. Degenen die niks mankeren, moeten samen zorgen voor de rest. Of doen zij er minder toe dan jij?

Reactie plaatsen