Waarom ik die taakstraf voor Glennis Grace juist wel prima vind…

Acht maanden geleden haalde Glennis Grace alle nieuwskanalen. Van juice channel tot RTL Boulevard en zelfs het NOS-journaal. Het was dan ook niet niks: een heel bekende Nederlandse zangeres met de zelfbeheersing van een krolse kat ging ‘verhaal halen’ bij een filiaal van de Jumbo. Want haar kind was in elkaar geslagen.

Zwartwit bestaat niet

Helaas voor Glennis had haar zoontje de waarheid een klein tikje verdraaid en was hij daarbij voor het gemak even vergeten dat elke supermarkt al jarenlang overal zichtbare en onzichtbare camera’s heeft hangen. Ach ja, dat puberende brein is natuurlijk ook heel lastig. Maar puberbrein of niet, de beelden liegen niet dus andere mensen kunnen zien wat er gebeurd is.

O, nog even voor de complotdenkers onder ons: nee, ik geloof niet dat de camerabeelden gemanipuleerd zijn en dat de rechtbank naar een deepfake  heeft zitten kijken.

Je gevoel volgen is niet altijd slim

Maar dat wist Glennis op dat moment niet. En deze oermoeder ging in de overdrive. Zo stuurde ze een WhatsApp bericht aan haar ex: “Poten thuis, er gaan koppen rollen”.  Een paar uur later liepen er zeven volwassenen diezelfde supermarkt binnen en ‘the rest is history

Fast forward naar  19 oktober

Na een maandenlange stilte, los van een tranentrekkend slechte excuusvideo op Instagram  is Glennis vorige week ineens te gast bij Jinek. Precies een week voor de rechtszaak. Waaróm? Dat dacht ik van tevoren, en dat dacht ik daarna nog meer. Ik heb dat zelfs nog naar Jinek gestuurd: ‘Als ze er niet voor zichzelf zat, waarom dan wel, want dit was allesbehalve slim.’

26 oktober

Vandaag was het dan zover. Glennis/Glenda arriveerde ‘s morgens bij de rechtbank. Met steile haren, en gekleed in een nette witte blouse en een Burberry jas, afgestyled met een Louis Vuitton tas. Helaas, helaas, stijl en klasse kun je nog steeds niet kopen.

Familie van Rutte?

Bij het kijken en lezen van alle berichtgeving begon ik me af te vragen of er soms een stiekeme familierelatie bestaat tussen Rutte en Glenda want ook Glenda leidt aan selectief geheugenverlies: Ja, ze ziet op de camerabeelden inderdaad zelf ook dat ze haar knie opheft naar de jongen voor haar, maar wat er daarna is gebeurd? Geen flauw idee…

En dan de veelbesproken taakstraf

Het OM komt uit bij een taakstraf van 200 uur en één maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Heel veel mensen vinden dit bizar weinig, ook media-mensen. Ik vind het helemaal niet zo’n gekke straf. Want realiseer je even dat 200 uur gelijk staat aan vijf complete werkweken waarin ze dus van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur elke dag moet opdraven om klusjes te doen. Vuilnisbakken legen, plantsoenen schoonmaken, graffiti verwijderen etc. Zichtbaar voor iedere voorbijganger. Dat is vele malen confronterender, vernederender zo je wilt, dan rustig anoniem een maand of twee in een cel zitten.  Als jij of ik graffiti staan te verwijderen, kijkt er niemand naar ons. Als Glennis Grace dat doet, kijkt iedereen. En dat is nu net wat ze niet wil.

Financiële schade

Ook snap ik best dat er rekening gehouden is met het feit dat ze in een regelrechte mediastorm terechtgekomen is want daardoor is ze gecanceld. Is dat erg? Op zich misschien niet. Alleen betekent het in haar geval acht maanden (bijna) geen inkomsten meer en tenzij je achternaam Heineken is, is dat voor de meesten van ons iets wat je écht wel voelt in je portemonnee, en niet zo’n klein beetje ook. Dat is dus een factor. Een welverdiende, en die straf heeft ze ‘vanzelf’ al gekregen, daar was geen rechtszaak voor nodig. Heeft ze ook precies zelf veroorzaakt.

Les geleerd?

De uitspraak is op 9 november. Ik hoop dat de strafeis gehandhaafd blijft. En hopelijk krijgt Glennis/Glenda tijdens het aanharken van de plantsoentjes wat meer gevoel voor wat fatsoenlijk is en, belangrijker nog, oprecht berouw en spijt want ‘Sorry voor wat jullie is aangedaan’? Seriously? Dat klinkt alsof een ander dit heeft veroorzaakt en laat dat nu net niet het geval zijn. Dat had natuurlijk moeten zijn: ‘Sorry voor wat IK jullie heb aangedaan’.

2 reacties

  1. Henny 26 oktober 2022 om 20:05- Beantwoord

    Je hebt gelijk Sylvia, stijl en klasse kun je niet kopen! Zij heeft zeker straf verdiend. Wat ik een beetje oneerlijk vind is het feit dat het lijkt of ze meer gestraft wordt omdat ze “beroemd” is. Liefs Henny

Reactie plaatsen