#Megxit. En nu?

Nog geen twee jaar geleden, om precies te zijn op 18 mei 2018, zat ik vastgeplakt aan mijn laptop te kijken naar dé Royal Wedding van het jaar, misschien zelfs wel van de eeuw en samen met miljoenen andere mensen werd ik een beetje verliefd op dat mooie koppel: de charmante humorvolle Engelse royal ‘ginger’ met zijn guitige grijns trouwde met de mooie moderne en succesvolle African-American Meghan. En het pakketje Meghan, dat kende een paar ongekende uitdagingen.

Niet echt ‘royal material’

Dat zat ‘m niet in het feit dat ze actrice was. Kijk maar naar prinses Gracia, a.k.a. Grace Kelly, van Monaco. Tot op de dag van vandaag blijft dat een geliefd stijlicoon.
Het ging er ook niet om dat ze gescheiden is. Mette-Marit van Noorwegen heeft dat pad al geëffend. Bovendien bracht zij ook nog een zoon mee in het huwelijk.
Her en der een schandaaltje? Geen probleem. Sofia Hellqvist, getrouwd met de Zweedse hunk-prins Carl-Philip van Zweden heeft met verve laten zien hoe je dat heel succesvol ombuigt.

Nee, Meghan bracht twee nieuwe aspecten in de Britse koninklijke familie: een praatgrage, wrokkige én geldbeluste (stief-/ half-) familie én een eigen mening die ze niet onder stoelen of banken steekt. Gecombineerd is dat ‘licht ontvlambaar materiaal’.

Modern droompaar

Hoe dan ook waren Harry en Meghan hét nieuwe power couple, een aanwinst voor het Britse koninklijk huis en samen met William en Catherine hadden we ineens de ‘Fab Four’.

Fast Forward naar januari 2020 en we hebben een totaal andere situatie, genaamd #Megxit. Na de door mysterie omgeven geboorte van Archie acht maanden geleden waarbij Meghan en Harry het ook op hun eigen manier deden, kwamen ze vorige week met het nieuws dat bijna overal insloeg als een bom: ze treden terug als ‘senior royals’ en gaan hun tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Of Los Angeles, als Trump niet herkozen wordt. Ik zeg ‘bijna’ omdat ze dit niet allemaal zelf hebben bedacht en uitgevoerd: een select groepje mensen heeft operatie #Megxit met militaire precisie voorbereid.

SussexRoyal

Achter de schermen is deze actie al maanden geleden gestart: een professionele website, de merknaam ‘SussexRoyal’ laten vastleggen en tientallen producten met die merknaam in de maak, en veel in overleg met Michelle en Barack Obama. Alles om hun ‘nieuwe, progressieve rol’ binnen ‘The Firm’ voor te bereiden.

“Doe maar gewoon…”

Hier in Nederland heerst heel erg de tendens van ‘groot gelijk’ en ‘laat ze lekker’. Logisch, bij ons werkt het immers zo. Kijk naar prins Constantijn en prinses Laurentien. Zij leven grotendeels een ‘normaal’ leven. Ook elders in Europa vinden kleine koninklijke aardverschuivingen plaats. Nog maar een paar maanden geleden kondigde koning Carl Gustav van Zweden aan dat behalve hij en zijn vrouw koningin Silvia, enkel nog kroonprinses Victoria en haar gezin het Koninklijk Huis vormen. De kinderen van prinses Madeleine en prins Carl Philip behoren alleen nog tot de Koninklijke Familie en zijn daarmee later veel vrijer om zelf invulling te geven aan hun leven en hun dromen, een beetje zoals ook hun ouders al doen. Maar, essentieel verschil, en daar zit ‘m de crux: dit nieuws werd gebracht door de koning zelf. Alle voorbereidingen en gesprekken met de betrokken mensen hadden daarvoor plaatsgevonden.

Koninklijke pindakaas

Op maandag 13 januari vond de opzienbarende Sandringham Summit plaats: het gesprek tussen koningin Elizabeth, kroonprins Charles, beoogd troonopvolger William en prins Harry. De koningin heeft harde lessen geleerd met de moeder van beide prinsen. prinses Diana. Harry en Meghan houden ongetwijfeld hun titels, maar verder? Belastingen, visa’s, beveiliging, welke werkzaamheden en in welke hoeveelheid voor het Koninklijk Huis, en, het belangrijkste: de vercommercialisering van hun koninklijke status, zullen worden vastgelegd. Want laten we eerlijk zijn: (vegan) pindakaas met daarop een foto van Harry en Meghan met ‘SussexRoyal’ eronder, daar zit ook niemand op te wachten. Het lijkt erop dat er een ‘Constantijn en Laurentien-achtige’ oplossing komt die hopelijk ook het pad plaveit voor andere royals, nu, en in de toekomst. Want wie weet hoe Charlotte en Louis (de twee jongere kinderen van William en Catherine) straks hún toekomst zien.

Family First

Met de verklaring die de koningin na afloop naar buiten heeft laten komen, laat ze in ieder geval duidelijk zien dat ze achter haar kleinzoon staat, dat familie het belangrijkste is. Ze heeft het over ‘Harry en Meghan’ en spreekt ronduit haar steun uit.

Als we ‘The Crown’ niet al hadden, zou ik zeggen ‘dit is filmmateriaal’. Grote vraag blijft dan natuurlijk of Meghan zichzelf gaat spelen ;)

Oorspronkelijk geschreven voor Nouveau, publicatiedatum 15 januari 2020*

Reactie plaatsen