Wat zou Máxima denken over de mensen die zo losgaan op haar dochter?

 

Het is helemaal waar: ons koningshuis is vorig jaar akelig de fout in gegaan met het roemruchte tripje naar Griekenland. De door de reacties afgedwongen voortijdige terugkeer en de tenenkrommende excuses daarna (wees oprecht of doe het niet) hebben niet echt geholpen.

Hoe groot is het draagvlak nog?

Uit een uitgebreid onderzoek blijkt dat hun imago en populariteit een flinke deuk hebben opgelopen. Toch staat meer dan de helft van ons land nog steeds achter de monarchie en steunt ook meer dan de helft van de mensen het koningshuis. Ondergetekende hoort ook bij die helft en dat komt toch vooral door onze koningin, Máxima.

Als ‘super-Máxima-fan’ schitterde ik in de #Flair :)

Máxima is meer dan alleen koningin

Natuurlijk steunt zij haar man, koning Willem-Alexander, en ze zet zich al jarenlang met hart en ziel in voor een sterkere (economische) positie van vrouwen wereldwijd. Maar ze is ook, en misschien wel in de eerste plaats, moeder. En dan wordt het nieuws naar buiten gebracht dat je middelste dochter haar middelbare schooltijd gaat afronden in Wales

Hadden ze zich al schrap gezet?

Ik hoop het maar, en ik hoop ook dat ze er van tevoren samen over hebben gepraat want een deel van de bevolking liet zich weer van haar fraaiste (ahum) kant zien:

en dit is nog maar een fractie van al het rottigs…

Wat, behalve het gezever over belastinggeld, elke keer weer terugkomt is het dómme gepraat over dat ze hun diploma cadeau krijgen. “Het bestáát niet dat ze alle drie verdiend op het gymnasium zitten! In Wales ligt het cum laude diploma al voor haar klaar!” Enzovoorts. Terwijl al heel lang bekend is dat, hoe oneerlijk ook, de plek waar je wieg staat, in grote mate bepalend is voor je succes op school, en dus je toekomst.

Máxima is gelukkig slim genoeg om te weten dat veel van de negatieve opmerkingen voortkomen uit frustratie en jaloezie, maar dit soort opmerkingen over je dochters, dat kán bijna niet gewoon van je afglijden. Net als een paar weken geleden met de persiflage van Amalia bij de TV-kantine . Het kan niet anders dan dat dit haar kwetst.

Jaloezie is een akelige eigenschap

Natuurlijk mag je overal van alles van vinden, je hebt recht op je eigen mening. Maar vind je het dan echt nodig om zo af te geven op een meisje van 15? Want daar hebben we het over. En waar ik al helemaal niet bij kan, is dat veel van die rotopmerkingen worden geplaatst door moeders. Wat voor voorbeeld geef je dan?

Nog even over Wales hè…

De helft van de 350 leerlingen van het Atlantic College komt daar met een beurs. Je komt er niet omdat je een ‘verwend rijkeluiskind’ bent. Je moet een geweldige cijferlijst hebben en kunnen aantonen dat je een sociaal betrokken mens bent. Leerlingen doen vrijwilligerswerk in het dorp, van boodschappen voor de lokale oudere bewoners tot werken in de tuin. Twee jaar opleiding, inclusief huisvesting, kost een ton. Ja, dat is veel geld, maar minder dan bijvoorbeeld de opleiding tot piloot. En, met dit diploma kun je naar elke universiteit ter wereld. Dus kunnen we alsjeblieft proberen om gewoon blij te zijn voor Alexia?

Beeld: website Koninklijk Huis

Ik zeg: You go girl! Geniet, live a little, en ik hoop dat je een geweldige tijd hebt.

*Geschreven voor Nouveau, publicatiedatum 3 maart 2021*

Reactie plaatsen