Waarom lijden zoveel mensen aan megalomanie?

Symptomen zijn onder andere: verwaandheid, geïdealiseerd zelfbeeld, en arrogantie.
De officiële naam: ‘megalomanie’.
Of, zoals Jip & Janneke zouden zeggen: ‘grootheidswaanzin’. Ik zeg ‘ziekelijke, narcistische zelfoverschatting’ en één grote wedstrijd ‘ver pissen’…

Ons DNA komt voor 98,7 % overeen met dat van chimpansees, maar we zijn niet half zo slim. Als iémand dat weet, is het Jane Goodall. Daar kunnen we nog veel van leren.

#janegoodall

Ontelbaar veel kinderen en dieren verkeren in nood en wat doen wij? Wij proberen op Mars te komen, en naar de diepste meters van de oceanen. Waarom? Om ook die plekken te vernielen? Dieren en natuur te vernietigen? Om daar ons stempel op te drukken? Echt: waaróm?

Volgens mij hebben we wel belangrijker zaken aan ons hoofd:

Kindbruiden bijvoorbeeld. Elk jaar worden 12 miljoen meisjes uitgehuwelijkt terwijl ze nog geen 18 zijn. Dat zijn 23 meisjes per minuut. Oftewel: elke drie seconden één meisje (!)

#girlsnotbrides

En wat te denken van baby’s die sterven aan ondervoeding?

Blijkbaar zijn we er serieus van overtuigd dat het beter en nuttiger is om miljoenen euro’s en dollars te besteden aan (kern-)raketten en oorlog voeren, dan aan schoon drinkwater en voedsel voor kinderen. Iets meer precies: 149 miljoen kinderen zijn chronisch ondervoed . Baby’s die nog niet de helft wegen van wat wij een gezond gewicht noemen. 

#unicef

Nog meer miljoenen gaan op aan maanbezoekjes, commercieel ook nog, terwijl diezelfde kinderen niet eens ingeënt kunnen worden tegen de mazelen! Hoé dan?!

Onze intelligentie is echt best ver ontwikkeld, kudos voor onszelf, heus. Er zijn waanzinnig goede uitvindingen . Maar ik heb het idee dat we het doel al 100 keer voorbijgeschoten zijn. Het gaat nu alleen nog maar over groot, groter, grootst. Duur, duurder, duurst. Hoog, hoger, hoogst, en diep, dieper, diepst.

We vinden onszelf zó geweldig, onze intelligentie is zó veel beter en verder ontwikkeld dan die van welk ander wezen dan ook. Man, laat me niet lachen…of lachen…ik ga er eerder van huilen.

Als alle, of voor mijn part de helft, van alle tijd, geld en energie die nu in bizarre projecten wordt gestoken eens geïnvesteerd zou worden in mensen en dieren op deze bol die wij ‘aarde’ noemen? Het is namelijk niet net alsof het hier zo lekker geregeld is en zo fijn soepeltjes loopt allemaal.

Is het niet veel meer noodzaak, en bovendien veel beter en fijner ook, om eerst op deze aardkloot de boel ‘ns op orde te krijgen? En mocht dat ooit lukken, dan is het vroeg genoeg om grenzen te gaan verleggen.

Reactie plaatsen