Vandaag is de dag van jouw eerste chemo…

K*tkanker”. Het is de titel van een boek dat ik van de week voor je heb gekocht. Samen met wat magazines, warme cosy sokken, een lekker dekentje, handcrème, een knuffel-egel (lang verhaal, we hebben nu eenmaal allebei wat met egeltjes) en wat andere hebbedingen zit dat in een mandje. Dat én twee roze-glitterkronen.

Vriendinnen zetten elkaars kroon recht

Want wij zijn queens, met een hoofdletter Q. En queens die vriendinnen zijn, die zetten elkaars kroon recht. Normaliter doen we dat onopvallend, zonder dat een ander überhaupt gezien heeft dat de kroon scheef stond, maar nu doen we het heel duidelijk en opvallend. Want jij moet weten dat je een queen bent. Je moet weten dat we van je houden, en vooral willen we dat je weet waar je voor knokt:

Voor jezelf, voor je man van het type stoere bink met heel klein hartje, voor je lieve zus, én voor ons allemaal die om je heen staan terwijl jij chemo in je lijf krijgt.

Naar de huisarts

Woensdag 21 september ging je naar je eigen huisarts omdat je weleens last hebt van hartkloppingen. Jouw lieve mams is 10 jaar geleden volslagen onverwacht uit het leven gerukt door een gesprongen aorta en je maakte je zorgen of alles bij jou wel in orde is. Maar soms heb je ook weleens last van steken in je linkerborst en linkerarm. En het was precies dat waar je huisarts op aansloeg.

‘We bellen u waarschijnlijk met slecht nieuws’

Een week later ben je in het ziekenhuis voor een mammografie van je borst en wordt er een biopt genomen van je borst en lymfeklieren. Je gaat naar huis met de boodschap dat je de volgende dag gebeld wordt en dat je je beter alvast schrap kunt zetten.

En dan gaat de sneeuwbal steeds harder rollen

Donderdag 20 oktober gingen we samen naar het ziekenhuis voor een laatste scan en foto. Vrijdag 21 oktober is je linkerborst geamputeerd. De oncologisch chirurg heeft de poortwachtersklier weggehaald en toen bleek dat deze definitief schoon was, is de plastisch chirurg direct gestart met de reconstructie van je nieuwe borst. Ik kon wel huilen (oké, ik héb gehuild) van opluchting toen je lieve man me vertelde dat de operatie goed was verlopen.

Maandag 31 oktober zaten we samen bij je chirurg voor de uitslag van het uitgenomen weefsel. Ook nu kregen we goed nieuws. Met alle ellende die kanker is, toch twee keer de beste uitslag die je kunt krijgen.

Het C-woord

Maar: je bent jong, en het was een ‘graad 3’, hooggradig. Deze kankercellen groeien veel sneller dan normale cellen. Het c-woord valt: chemo. ‘Slechts’ acht keer en de eerste keren zijn direct het zwaarst.

Ondertussen kreeg je op 11 en 17 november alweer een ‘opvulling’ voor je borst. Stom woord, opvulling, maar ik was vooral verbaasd hoe snel dat allemaal gaat. Het voelde wel een beetje raar zei je, maar verder prima.

Een goeie mindset is de helft

Ik heb mateloos veel bewondering voor hoe je met de hele situatie omgaat: schouders eronder en gáán.  Aan de andere kant verbaast het me ook weer helemaal niet want het is tekenend voor hoe je bent: stapje voor stapje, met vertrouwen in de medische kennis en je artsen, en dag voor dag.

De chemotherapie is gestart

En nu zijn we weer samen in het ziekenhuis. Het is vandaag vrijdag 18 november 2022 en jij hebt je eerste chemo. Op je hoofd een ice cap in de hoop dat deze haaruitval zoveel mogelijk voorkomt.

Jij lacht nog steeds. Ik kan wel janken.

One down, seven to go …

19 reacties

 1. Simone 19 november 2022 om 07:53- Beantwoord

  Lieve Syl wat een prachtig geschreven verhaal over mij. Omringd door zoveel lieve mensen dat geeft me kracht. Jij bent een van die bijzonder mooie lieve mensen die alles geven voor een ander. Dank je wel lieverd 💕

  • Sylvia 19 november 2022 om 08:04- Beantwoord

   Iets met #sisterhood, love you 😘

   • Simone 19 november 2022 om 19:35- Beantwoord

    😘💕😘💕

 2. Henny 19 november 2022 om 08:28- Beantwoord

  Geweldig verwoord Syl, sterke vior jullie allemaal, vooral voor je maatje! Denk je niet wel eens: waarom ik niet, wanneer ben ik aan de beurt?

  • Sylvia 19 november 2022 om 08:42- Beantwoord

   Met regelmaat…en ik zeg het ook weleens in een gesprek omdat veel mensen, als hen iets overkomt, zeggen ‘waarom ik?’…maar de betere vraag is inderdaad: ‘waarom niet ik?’ want ‘ellende’ is niet kieskeurig, je bent niet voorbestemd om wel of niet ziek te worden.

   • Loes Kleikers 22 november 2022 om 13:49- Beantwoord

    Heel mooi geschreven,direct zonder omwegen maar met veel respect en liefde♥️👌

  • Simone 19 november 2022 om 19:37- Beantwoord

   Ja Henny het eerste wat ik zei is ja waarom ik niet er zijn zoveel mensen die het hebben of hebben gehad. We kunnen het allemaal krijgen. Dank 🙏🏻

 3. Claudia van der Heijden 19 november 2022 om 10:40- Beantwoord

  Lieve Simone, wat schrik ik hiervan!! Ik heb er geen woorden voor. Wat is het mooi verwoord en ik herken helemaal hoe jij omschreven wordt, schouders eronder en gaan, want dat is hoe jij bent! Ik wil je heel veel kracht en sterkte wensen! Veel liefs Claudia

  • Simone 19 november 2022 om 19:34- Beantwoord

   Dank je wel Claudia 🙏🏻 het is zeker prachtig geschreven door mijn lieve vriendin 💕

   • Diana 20 november 2022 om 09:48- Beantwoord

    Sylvia wat heb je het mooi geschreven. En zus wat ben jij een kanjer, luf jou.

 4. Joyce Brouns-Wijnands 19 november 2022 om 11:06- Beantwoord

  Prachtig geschreven, komt echt binnen … Heftig verhaal. Ik wens Simone en haar dierbaren heel veel kracht en sterkte! 🍀❤️

  • Simone 19 november 2022 om 19:32- Beantwoord

   Dank je wel 🙏🏻 Joyce

 5. Natascha 19 november 2022 om 11:08- Beantwoord

  Simone… daar schrik ik van!
  Heel erg veel knuffels van ons en een snel herstel.
  En bij al die ellende krijg je wel superlieve steun.
  Dat doet jullie goed, maar ook ons van een afstandje.
  Fijn dat jullie, in zo’n tijd waar het hard nodig is, die liefde (met hoofdletter L ;-) ) ook krijgen.
  Beterschap, sterkte en heel veel liefs, Natascha

  • Simone 19 november 2022 om 19:31- Beantwoord

   Dank je wel 🙏🏻 Natascha

 6. Esther 19 november 2022 om 18:14- Beantwoord

  Sterkte Simoon 🙏🏼💋

  • Simone 19 november 2022 om 19:30- Beantwoord

   Dank je wel 🙏🏻 Esther

 7. Tiny 20 november 2022 om 12:53- Beantwoord

  Lieve Simone, vreselijk wat jou is overkomen, maar als ik zie hoe jij lacht en positieve uitstraling hebt en ermee omgaat kan dat alleen maar goed komen. Zeker met zulke lieve mensen om je heen. Ga ervoor. 🍀🍀🍀Groetjes Tiny Hazelhof.

 8. Samantha 20 november 2022 om 19:48- Beantwoord

  Heftig…. Elke keer weer. Wat fijn dat er zulke lieve vriendinnen bestaan! Deze weg is een zware, zowel mentaal als lichamelijk. Dan kun je positive vibes wel gebruiken ❤️
  Blijf zoals je bent lieve Simone! Geloof in jezelf en in je lichaam. Ik denk aan je en wens je alle kracht van de wereld op de rotdagen, en alle zonnestralen op de fijne dagen 😘😘😘 hele dikke knuffel lieve simone, van ut Sam. En Sylvia, zorg maar dat die kroon blijft staan 💪🏻 Vriendinnen zijn als diamantjes ❤️❤️❤️

 9. Bianca Jaggan 21 november 2022 om 07:59- Beantwoord

  Wat schrikken zeg…moest twee keer lezen.
  Beste Simone,
  Ik wens je ontzettend veel kracht, positiviteit en heel veel liefde van al je dierbaren om je heen om deze strijd te overwinnen. Zoals ik uit het verhaal kan opmaken zijn alle 3 de ingrediënten aanwezig!
  Go for it girl, jij kunt dit.🍀
  Groetjes,
  Bianca van dr Stingsberg

Reactie plaatsen