Sober het nieuwe jaar in? … Serieus?

December, bij uitstek de maand om niet één, niet twee, maar wel 11 keer tipsy te raken. Of nog daar voorbij en gewoon aangeschoten tot ronduit dronken. Dat laatste stadium heb ik gelukkig niet ál te vaak bereikt. Ik kan het nog op twee handen tellen, maar toch: ik heb meer dan eens boven de w.c. gehangen. Soms alleen, soms met iemand die de ranzige geur van kots kon overwinnen en liefdevol mijn haar uit mijn gezicht hield. Daarna heel voorzichtig naar bed schuifelen om niet nóg een keer misselijk te worden en vervolgens heel hard hopen dat je je ogen kunt sluiten zonder dat de wereld begint te tollen.

Iedereen die ooit dronken is geweest, herkent dat: het moment dat je naar bed gaat. Zolang je je ogen open hebt, gaat het allemaal nog, maar zodra je ze dicht doet, ben je je ijkpunt kwijt en draait alles om je heen. Resultaat: nog een keer proberen de w.c. te bereiken voor je moet spugen.

Dit leest alsof ik één of andere aan lager wal geraakte dronkelap ben die niet kan functioneren, geen werk heeft, en alles en iedereen verliest omdat alcohol haar beste vriend is.

Alcohol, de smeerolie van onze gezelligheid

Ik wil je niet teleurstellen, maar dat is niet zo. Ik wil je ook niet laten schrikken, maar waarschijnlijk lijken we zelfs een beetje op elkaar. Ik ben namelijk ‘gewoon’ één van die hoger opgeleide vrouwen met zoveel geld,  zoveel vriendinnen en kennissen, en zoveel ‘gezellige feestjes’ dat alcohol er domweg áltijd is.

Misschien maak je net als ik graag een goeie smeuïge risotto. Waar een glas wijn in gaat, en die fles is dan toch al open dus neem je lekker een wijntje tijdens het koken. En uiteraard eentje bij het eten van die risotto. O, kijk, er zit nog net één glas in. Dan maar leegmaken die fles. Nog steeds niks aan de hand, maar ‘gewoontedrinken’ sluipt er heel sneaky in.

En soms stop je net niet op tijd. Zoals ik met een golfweekend in België. Stuk of 10 mensen, en K. en ik gingen na de wijn bij de sushi op een andere plek door met champagne-mojitos’s. Lief zei nog: ‘Weet je het zeker?’ En ja, natuurlijk wist ik het zeker.

Een paar uur later was hij dus degene die mijn haar uit mijn gezicht hield terwijl ik alle sushi voor de tweede keer in mijn mond had. (K. was slimmer dan ik, die ging wel al eerder over op alcoholvrij…)

The-morning-after-the-night-before werden we om 8uur fris en fruitig aan het ontbijt verwacht voor een ‘rondje golf’. Laat ik het erop houden dat ik de eerste helft héél rustig was en ergens halverwege de tweede helft weer een klein beetje tot de levenden behoorde.

Hoe anders is het nu…

Op 1 januari 2022 dronk ik mijn laatste glazen alcohol. Ik heb wel in stijl afgesloten: roze champagne van Ruinart 😉 Hij was de avond ervoor niet leeg gegaan en dat vond ik toch té zonde (en hoe idioot is dat, dat we dat soort dingen denken?) Daarna was het schluss. Ik was klaar met mezelf, met mijn lijf, met mijn lusteloosheid, mijn gebrek aan energie, en ja, ook met de overtollige kilo’s.

Dingen niet half doen

Ik ben niet zo goed in ‘met mate’. Als ik ergens voor ga, doe ik het helemaal. Soms met als resultaat dat ik er na drie weken ook weer klaar mee ben, maar soms ook zo dat ik er ontzettend lekker op ga en alleen maar meer energie krijg. Mijn lifestyle omgooien valt gelukkig in die laatste categorie.

Eruit met de alcohol

Stoppen met alcohol was de eerste stap. Vervolgens vlogen ook de snacks en snoep de deur uit, maar alcohol uit je dieet halen? Dát is gewoon een hele goeie zet. Voor iedereen, want binnen een week merk je al dat je beter slaapt en allerlei andere fijne resultaten.

Maar dan …

Allemaal goed en aardig zolang je veilig in je eigen huis bent, maar wát doe je op feestjes, op netwerkbijeenkomsten, op de golfclub en in het restaurant? Zodra je stopt met drinken, merk je dat alcohol de norm is. En hoe raar is dat? Want ondertussen zou iedereen toch moeten weten dat je ethanol drinkt. Dat het, allerlei leuke ‘onderzoekjes’ ten spijt, helemaal niet goed voor je is om elke dag een glas rode wijn te drinken. Maar ja, mensen hè …wij zijn er goed in onze kop in het zand te steken. Wat we niet willen zien, zien we niet, en wat we niet willen weten, weten we niet.

Standvastig

In het begin zul je misschien stevig in je schoenen moeten staan om weerstand te bieden aan alle mensen die je een glas wijn/bier/whatever aan te praten. Mensen vinden je al snel een partypooper én, belangrijker: misschien vind je het zélf wel heel lastig.

Voel je je opgelaten, saai, en vind je dat je wel een wijntje verdiend hebt na al dat harde werken, de kerststress, de zorg voor je moeder etc etc. En ik herinner me ook echt die fijne verdovende werking die uitgaat van een goed van glas wijn. Dus jee, hoe kom je de avond door zónder? Hoe overleef je een dodelijk saai diner zonder drie glazen wijn én een afzakkertje ‘om het af te leren’?

 

Het is net zo eenvoudig als ingewikkeld:

Door het voor de eerste keer te doén. Bereid je er ook op voor dat mensen er van alles van vinden en proberen je tóch dat glas te laten drinken: ‘Ah jôh, eentje!’ Doe het eens niet. Oefen, desnoods voor de spiegel, en zeg hardop ‘Nee, dank je’. Geen toelichting, geen uitleg. Die ben je niemand verschuldigd behalve jezelf.

En dan…

Rij je een paar uur later zélf naar huis, sober, vals meeblèrend met de muziek én je wordt de volgende ochtend uitgerust en fris wakker. Denk dan nog ‘ns aan die andere mensen. Bij een groot deel is het hoofd van hout, zijn de ogen klein en is het lijf uitgedroogd. Kortom: ze zijn brak en ze moeten de hele dag, en soms zelfs wel twee dagen, bijkomen van die zogenaamde gezelligheid.

Gun jezelf deze kans

Goed voor jezelf zorgen’. We hebben er allemaal de mond van vol. Misschien is dit wel het moment om het eens écht te proberen. Gun jezelf, je lijf, je hoofd, een alcoholvrije periode.

Kies er ook elke dag voor. Het is makkelijker om het per dag te besluiten. En dan elke dag weer eentje. En dan ben je ineens een week verder, en wie weet dan ook wel twee weken.

Dusss…Neem je zo een glas wijn?  Of ga je een aloholvrije G&T proberen?  Voor de inspiratie hier alvast een paar mooie recepten!  Want ja, ik weet dat de water en koffie en thee op een gegeven moment je neus uitkomen 😉

Met een heerlijke alcoholvrije G&T 😉

 

 

Reactie plaatsen