Wie stopt met roken is een volksheld, wie stopt met alcohol is een party pooper …

‘Stoppen met roken’. Al jarenlang staat dit ‘goede voornemen’ met stip op 1 bij de jaarlijkse lijstjes voor een beter, gelukkiger en gezonder leven. Maar wat gaat het vaak mis. Niet zelden al binnen een week, en een maand is voor veel mensen blijkbaar al helemaal ‘niét te doen’.

Poging na poging na poging. Degene die het wél lukt, wordt bedolven onder de complimenten.

 

Keer op keer op keer…

Hoe vaak iemand het ook probeert, elke keer kan die persoon rekenen op aanmoediging van de omgeving. Want stoppen met roken, dat is super goed en dat hoor je dan ook van iedereen.

Andere rokers vertellen op die momenten regelmatig dat zij ook pogingen hebben gedaan. Soms wel 10 keer, of nóg meer. Vaak ging het een dag of wat goed, soms een half jaar, maar vijf jaar of langer? Dat hoor je zelden. Bijna altijd gevolgd door de woorden: ‘Maar ik wil er echt vanaf en het gaat me een keer lukken!

Kortom: wie stopt met roken, is zowat een nationale volksheld. Het enige dat ontbreekt is een medaille.

 

En dít is zomaar een greep uit de reacties als je stopt met alcohol…

‘Maar hoe lang drink je dan niet meer?’
‘Jôh, eentje kan toch wel?’
‘Doe ‘ns niet zo ongezellig’
‘Eerder dronk je altijd zo lekker mee!’
‘Weet je écht zeker dat je er niet toch eentje wilt?’
‘Maar wanneer ga je weer wel drinken dan?’
‘Niet zo streng zijn voor jezelf hoor’

Oftewel: wie stopt met alcohol drinken, is een party pooper.

Echt, mijn broek is de laatste maanden een paar keer zowat van mijn kont gezakt. Spreekwoordelijk dan hè…  Want het is niet alsof ‘stoppen met alcohol’ iets doms of ongezonds of slechts is ofzo. Eerder het tegenovergestelde.

 

Blik in de spiegel?

En ik denk dat dáár ook precies het probleem zit: al die mensen die vragen wanneer ik dan weer gezellig aan de bubbels en de rosé ga, die drinken zelf wel alcohol. Moeten ze ook helemaal zelf weten. Ik vind daar niks van, en belangrijker nog: ik zég er niks van. Ik heb wel steeds meer de neiging om te denken dat die mensen zich een tikkie oncomfortabel voelen met hun eigen drankinname.  Dat het wat confronterend is, ongemakkelijk zelfs.

Terwijl ik nergens over begin. Het enige wat ik doe, is een glas wijn afslaan. Zonder enige toevoeging. Gewoon een heel eenvoudig: ‘Nee, dank je wel.

 

Aan mezelf te danken

Waarschijnlijk heb ik het deels ook wel aan mezelf te danken omdat ik al twee keer eerder gestopt ben met alcohol. Ik leefde één keer anderhalf jaar en één keer negen maanden helemaal alcoholvrij.

 

Dit keer is het voorgoed

Ondertussen ben ik alweer bijna zes maanden alcoholvrij. Om precies te zijn sinds 2 januari 2022. Ja, ook ik had een goed voornemen, maar dan net een beetje anders. In plaats van het ene niet meer mogen, en het andere juist moeten, wilde ik iets met meer zelfliefde.

Lang verhaal kort: bij mij is in januari lipoedeem  gediagnosticeerd en dat heeft een aantal dingen heel eenvoudig gemaakt. Definitief geen alcohol meer is er daar eentje van.

 

It pays off!

En het werkt. Half januari was ik nog in tranen om mijn gewicht, om hoe ik eruitzag, én om die kák-diagnose. Eind april paste ik weer in al mijn leuke kleren van ‘daarvoor’. Zelfs mijn haar profiteert mee. Van een miezerig muizenstaartje, heb ik nu iets dat door kan gaan voor een heuse paardenstaart. Dat komt natuurlijk niet alleen door mijn alcoholvrije bestaan. Dat komt ook, of vooral, door het hele idee van een ‘healthy lifestyle’.

 

Het is allemaal een kwestie van perspectief…

Sommige mensen zullen vinden dat ik mezelf van alles ontzeg, en vinden het ‘armoedig’ dat ik geen wijn drink. Als ik terug zou willen sneren, kan ik daar tegenover zetten dat ik het nogal ‘sneu’ vind dat je niet van de alcohol af kunt blijven. Maar zoals ik eerder al zei: ‘I don’t care, echt niet. Drink lekker je glas wijn!

Met een heerlijke alcoholvrije G&T 😉

Cheers

En zullen we dan afspreken dat je mij er niet meer op aanspreekt dat ik kies voor iets zonder alcohol? En dat ik dat prima zelf kan beslissen dus dat je ook geen drie keer hoeft te vragen of ik het wel heel zeker weet? Want samen proosten en het gezellig hebben kan echt nog steeds.

2 reacties

  1. Sober het nieuwe jaar in? ... Serieus? - Sylvia.nl 17 januari 2023 om 16:29- Beantwoord

    […] aan alle mensen die je een glas wijn/bier/whatever aan te praten. Mensen vinden je al snel een partypooper én, belangrijker: misschien vind je het zélf wel heel […]

  2. Margot 15 februari 2023 om 11:16- Beantwoord

    Ik ben gestopt met drinken in 1989 en gestopt met roken in 2021.
    En ik vind het leven nog steeds leuk en gezellig !!!

Reactie plaatsen