“Samen sterk”, misschien wel één van de belangrijkste dingen in het leven…

Dat klinkt misschien een beetje ‘zwaar op de hand’, maar als je er even over nadenkt, klopt het wel. In de liefde, en ook in vriendschappen. En zonder onze geweldige leuke mannen tekort te doen, geldt dat ‘samen sterk’, extra voor ons, vrouwen.

Nieuw bewustzijn van solidariteit

Wat begon met de storm #MeToo, lijkt nu een nieuw bewustzijn van solidariteit te worden en ik word daar heel blij van. Hoe nodig het is dat vrouwen elkaar helpen sterk te zijn, voor zichzelf en elkaar op te komen, werd mij gisteren weer eens extra duidelijk toen ik samen met hartsvriendin J. bij de musical ‘The Color Purple’ was.

Voor wie dit wereldberoemde verhaal niet kent: The Color Purple is een roman van Alice Walker. Het verhaal speelt begin 20e eeuw en vertelt over Celie, een Afro-Amerikaans meisje dat op 14-jarige leeftijd al twee kinderen van haar stiefvader heeft. Die kinderen ‘verdwijnen’, ze weet niet waarheen.

Daarna dwingt hij haar te trouwen met een weduwnaar met vier zoons. ‘Mister’ zoals ze hem noemt, behandelt haar niet beter. Ook hij slaat en verkracht haar. De enige die er voor haar is, is haar zus Nettie. Maar die vlucht weg en zo blijft Celie alleen achter.

Ik wil niet te veel verklappen voor de mensen die het boek nog niet gelezen hebben, of de film niet gezien, dus hier hou ik het bij.

Die kracht moet je soms heel diep zoeken

Deze bijzonder mooie musical had in Heerlen (L) een speciale ‘Limburgse première’. Ter gelegenheid daarvan was ook regisseur Koen van Dijk aanwezig die vertelde over de totstandkoming van deze, door hem naar het Nederlands vertaalde, musical.

En hij zei het precies goed: Dit verhaal gaat over sterke vrouwen. Komend uit een tijdperk waarin mannen ‘heer en meester’ waren. Celie heeft twee vrouwen om zich heen die haar helpen haar eigen kracht te ontdekken.

Die twee vrouwen, Shug, een rondreizende zangeres, en Sofia, haar schoondochter, hebben ook geen gemakkelijk leven maar laten Celie zien dat je ondanks onderdrukking, ondanks klappen, vernedering en mishandeling, boven jezelf uit kunt stijgen.

Dat élke vrouw de moeite waard is, dat je er mag zijn. Die kracht moet je soms heel diep zoeken, en soms heb je daar hulp bij nodig. Daar is niks mis mee. Durf die hulp te accepteren. Nog mooier: Als je erom durf te vragen…

Ik ahd het niet gered zonder een kringetje bijzondere, sterke vrouwen

Zelf ben ik 45, dus al ruim over de helft van mijn leven. Mijn jeugd en jong volwassenheid wens ik geen enkele vrouw toe. Ik ben van ver gekomen en dankzij mijn psycholoog en medicijnen sta ik waar ik nu ben, maar ik had het niet gered zonder een kringetje bijzondere, sterke vrouwen. Marye, Martine, Jessica, Karin en Yvonne, ik noem jullie dit keer gewoon voluit.

Jullie staan onder mijn ‘speed dial’, jullie zijn mijn ‘inner circle’, degenen die ik om 3 uur ’s nachts bel. Met en door jullie ben ik sterker geworden dan ooit daarvoor. Ik wens elke vrouw zo’n kring van sterke talentvolle vrouwen, ieder op haar eigen manier.

Door samen op te trekken, advies te geven, soms ook ongevraagd, op elkaar te passen, kritische gesprekken durven te voeren, worden we sterker, worden we beter, in de goede zin van het woord. En daar worden we nóg leukere vrouwen van!

Bel haar en spreek af

Mocht je nu ineens denken aan die ene vriendin die je al te lang niet meer gesproken en gezien hebt: Bel haar op en spreek af. Ga samen naar The Color Purple. Je kunt nog uren napraten. Ik spreek uit ervaring ;)

Daar nog even op terugkomend: De cast van The Color Purple is jong, hoofdrolspeelster Naomi van der Linden is bijvoorbeeld pas 28 en wow, wat kan zij zingen. Ze heeft me laten lachen en huilen. Net als Aisa Winter met haar personage Shug, en Jeannine la Rose als Sofia.

Als je iets hebt van: ‘Ik ken ze niet, dus hoe spannend kan het zijn’, nou, heel spannend…. Want gisteren kregen zowel Naomi als Aisa een gouden envelop. Allebei zijn zij genomineerd voor de Musical Awards! Wie óók genomineerd is, is regisseur Koen.

En de foto bovenaan deze column? Daarop staat yours truly met Koen in het midden en rechts, één van die geweldige sterke vrouwen, Aisa.

Dus, mijn weekendtip voor jou: Léés dat boek (dat een Pulitzer heeft gewonnen), kíjk die film (met Oprah Winfrey en Whoopi Goldberg!) en als je de kans krijgt: bezoek die musical!

Hier alvast een voorproefje

Liefs Sylvia

Reactie plaatsen