Over smaak valt niet te twisten. Toch? Of ben ik echt een muziek-cultuurbarbaar?

Mijn Lief vindt mij een regelrechte cultuurbarbaar. Want hoe kan ik geen grenzeloze waardering hebben voor de, I quote, ‘briljante nummers’ van Pink Floyd?! Nou ehh, heel simpel: ik krijg acuut traanogen van die zemelmuziek. Net als van ‘Hotel California’ van de Eagles…wát een blhègh-geluid is dat. Bovendien, hij is degene die luistert naar ‘muziek’ waar mijn oren spontaan van in een achtknopige kortsluiting schieten.

Uiterlijk bedriegt

Als je hem voor het eerst ziet, kun je je daar denk ik maar weinig bij voorstellen. Ik was in ieder geval nogal verbaasd. Want mijn Lief heeft geen tattoos, geen piercings, en zelfs geen baard. Wat hij wel heeft, zijn hippe brillen, keurig nette vesten met bijbehorend kapsel en o ja, hij golft. En toch is hij groot liefhebber van ‘heavy metal’. Niet te verwarren met een simpele Guns ’n Roses of zelfs Metallica. Nee, dit valt rechtstreeks in de categorie teringherrie. Om de beleving van die muziek compleet te maken, dien je die abominabele geluiden tot je te nemen op een serieus volume. Lees: minimaal standje 12. ‘Want als het te zacht staat, voel je het niet’. Aldus Lief.

De gulden middenweg

Zoals met alles in het leven, is het belangrijk om ook hier een compromis te vinden 😉 En gelukkig lukt ons dat redelijk. We vinden elkaar bij Within Temptation, Evanescence en Nightwish, waarna hij ‘verder’ gaat, en ik een stapje ‘terug’ doe. Naar Adèle enzo. Doe mij maar de galmende ballads, een ‘Bed of Roses’ van Bon Jovi bijvoorbeeld.

 Niet samen naar concerten

Concertkeuzes zijn soms dus ook een dingetje: naar Anouk, U2 en Within Temptation gaan we samen, maar hij gaat met andere mensen naar ‘herrie. Alhoewel we afgelopen juli mooi wel samen in Hyde Park stonden. Golden circle. Bij the one and only Adèle.

Mijn kerstcadeau. Ik kan dus niet zeggen dat hij niks voor me over heeft. En nu is het weer die week van het jaar: de week van de Top200o-lijstjes!

Top 2000 Quiz

De pret begint voor Lief en mij met de bekende Top2000 a gogo , inclusief nieuwe presentator Herman van der Zandt. Helaas zonder Top2000 Quiz maar gelukkig evengoed heel veel muziek en leuke muziekweetjes!

Maar dan het maken van dé lijst…

Mijn Lief heeft ‘m al twee dagen klaar , ik nu nét. Dat ik echt helemaal niks heb met The Eagles en Pink Floyd moge nu wel duidelijk zijn, maar dan nog duurt het uren voor ik het ding klaar heb. Lief schudt soms meewarig zijn hoofd en werpt wanhopige blikken op die vrouw (moi) en vraagt zich dan waarschijnlijk af hoe het in vredesnaam heeft kunnen gebeuren dat hij daar toch echt officieel ‘ja’ tegen heeft gezegd.

Zijn eerste, oprechte, eerlijke reactie toen hij mijn lijstje zag? ‘Syl, écht…?’

Plus ABBA, Snow Patrol, John Miles, Falco en zo nog een paar ;)

Hij mag zich gelukkig prijzen dat ik daar een lachstuip van krijg en niet beledigd ben. O, en hij vroeg zich af waarom ik ‘Slayer’ niet had toegevoegd aan mijn lijstje. Nou a) weet elke gek die mij ook maar een béétje kent dat dit niet van mezelf komt, en b) waarom zou ik in vredesnaam willen dat die herrie hoger in de top2000 komt?  Als je oren je dierbaar zijn, geloof me dan maar gewoon op mijn woord en zoek het niet op. Ik behoed je graag voor een gevalletje tinnitus.

‘Kansloos’

Ook dit jaar heb ik weer drie ‘vrije keuze’ nummers. Lees: nummers die niet eens in de database te vinden zijn. Dan kun je natuurlijk zeggen: ‘kansloos’ want ze halen toch de top 2000 niet. Vorig jaar werd dit me ook herhaaldelijk verzekerd. Gelukkig ben ik van het eigenwijze soort en nomineerde ik ‘Door de Wind’ van Miss Montreal als zo’n vrije keuze.

 

Ze eindige op een glorieuze 20e plaats. I rest my case. Dit jaar doe ik het opnieuw, en wel met ‘million reasons’ van Lady Gaga:

 

Sowieso ben ik fan van deze sublieme allround artiest, en met dit nummer raakte ze opnieuw mijn hart.

Allegaartje

Net als alle voorgaande jaren is mijn muzieklijstje, net als mijn boekenkast, een allegaartje . Het zijn nummers die ik nu, dit jaar, mooi vind, nummers waar ik al mijn hele leven van hou, en nummers die ik een plekje in die Top 2000 gun.

de boekenkast in mijn tuin-slash-werkhuisje

 

één van de twee grote boekenkasten in de woonkamer: áltijd ‘work in progress’ 😉

Goed voornemen voor 2023

Minder handig is en blijft dat ik, ook net als in alle voorgaande jaren, pas wanneer ik klaar ben, op anderen hun lijstje kijk en dan denk: ‘O, ja, dié! Die had ik er ook bij moeten zetten!’ Maar ja, zoals oma altijd al pleegde te zeggen: ‘Als hadden komt, is hebben te laat’.  Want de hele goeie tip van F. om door het hele jaar heen een lijst maken is, uiteraard, weer grandioos in het water gevallen.

De deadline is woensdag 7 december, 15uur!

Je kunt nog meedoen. Al dan niet samen met iemand, die al dan niet dezelfde smaak heeft als jij. Tip van de dag: Wacht niet tot dinsdagavond 23uur want je kunt niet tussentijds opslaan en dan wordt het al snel nachtwerk…Althans, als je net als ik gewoon maar begint zonder een idee te hebben…

Vorig jaar was ik bijvoorbeeld  ‘We all stand together’ van Paul McCartney vergeten terwijl dat één van mijn all time favourites is. Gelukkig staat ie er nu wel bij. Enneh: ik vind het leuk om al die lijstjes te zien, dus zet de link naar jouw stem hier vooral onder! 😊

Reactie plaatsen