Of je het nu ‘gezellig’, ‘knus’ of ‘hygge’ noemt, maak hoe dan ook het mooiste van de feestdagen!

Het is je vast niet ontgaan: Morgen is het Kerstavond, het begin van Kerstmis en wat is het anders dan we hadden gedacht en gehoopt. In plaats van aanschuiven bij onze favoriete restaurants, zitten we in onze eigen huiskamers. Niet omdat het mag, maar omdat het moet.

VAN DINNER NAAR DUNCH

Natuurlijk is er niets mis met aan je eigen eettafel eten. Sterker nog, het zou goed zijn als we ons wat vaker bewust zouden realiseren hoe gezegend we zijn met die eettafel. Maar tóch… Wij zouden 1e Kerstdag met lieve vrienden heerlijk gaan eten bij ons favoriete restaurant De Leuf .

Ik had me daar ontzettend op verheugd, ook al was het dan een dunch (dinner-lunch) in plaats van een avondvullend diner. En nu weet ik nog niet eens of ik 1e Kerstdag nu wel of niet die mooie glinsterjurk en hoge hakken aandoe, of gewoon een cosy coltrui.

ZELF KOKEN

Hoe dan ook, hebben we afgesproken bij ons thuis. Niet met een luxe ‘dinner box’, wel met comfort food. Ik ga namelijk een grote pan warme geurige sweet & spciy chili maken. Zelf wil ik daar altijd stokbrood met kruidenboter bij, Lief geeft de voorkeur aan rijst.

 

Lief zorgt voor het toetje. Of moet ik zeggen ‘dessert’? 😉 Dat wordt een moeulleux: een waanzinnig lekker chocoladetaartje waarbij de kern nog vloeibaar is. Het is zijn beproefde succesrecept.

 

 

SPELLETJES SPELEN

Als het mooi weer is, maken we een flinke wandeling, en sowieso gaan we aan onze grote eettafel gezellig spelletjes spelen. Wij zijn fan van Azul en hebben vorig jaar een nieuwe Trivial Pursuit aangeschaft, maar er zijn nog veel meer leuke nieuwe spellen  om je deze lockdown door te slepen.

 

ZELF DE SLINGERS OPHANGEN

De kerstboom staat, en hangt/zit bommetje vol met lichtjes en versiering. In de de vensterbank van het grote raam staat de familie Uil.

Ook de tafel zelf is kerstig met sfeervolle kaarsen en een adventsster waarvan ik gewoon elke avond alle vier de kaarsjes aansteek.

Eerlijk is eerlijk: mijn hoofd stond een week of twee geleden (ook) totaal niet  naar Kerstmis. Sterker: ik zei hardop dat ik dit jaar ging overslaan. Geen kerstboom, geen uilenfamilie, geen lichtjes. Gelukkig veranderde ik van gedachten toen ik het huis van vrienden zag: buiten lichtjes in de bomen, voor de voordeur twee boompjes met lichtjes, en binnen ook volop kerstsfeer. Daardoor realiseerde ik me dat ik wat ik zo vaak tegen mensen zeg natuurlijk ook voor mezelf geldt: hang vooral wél zelf die (kerst-)slinger op, en maak het wél gezellig thuis. Want je knapt ervan op. Misschien is het dit jaar een beetje als sporten: in eerste instantie zie je er tegenop, maar als je klaar bent, heb je een hartstikke voldaan gevoel en ben je weer in je nopjes met jezelf 😉

 

ZIN GEKREGEN IN CHILI CON CARNE?

Mocht je nu ook trek hebben in comfort food, dit is het recept van mijn chili

Ingrediënten:

2 grote gesnipperde uien, of twee zakjes uienmix, wat je wilt.
2 biologische rode (punt-)paprika’s
3,5 ons boerensoepgroenten (zakje bij AH)
2 of 3 stengels biologische bleekselderij in stukjes gesneden
1 pond biologisch rundergehakt
2 ons (1 pakje) biologische spekjes
1 pot gepelde tomaten (netto +/- 425 gr.) Ik gebruik altijd die van Mutti
1 klein blikje tomatenpuree, ook van Mutti
4 (of zoveel als je lekker vindt) uitgeperste teentjes knoflook
Flinke scheut chilisaus (Go-Tan)
Flinke scheut ketjap (Vanka-Kawat Medja no.1, met geel-groen etiket)
2 blikken chilibonen totaal +/- netto 450 gr. (Bonduelle)
1 zakje chili kruiden

Bereiding:

Snij de groenten en zet alles vast klaar, dat werkt het makkelijkst.
Gooi de bonen in een vergiet, zet dat in de gootsteen en vergeet ze voorlopig.
Pak je grootste koekenpan, want het is echt een flinke hoeveelheid. Zelf gebruik ik altijd mijn Le Creuset braadpan.
Doe de spekreepjes in de pan, samen met de knoflook. Bak dit goed knapperig, daarna de uien erbij tot die ook lichtbruin zijn. Vervolgens ‘vuur’ laag zetten en:
Paprika, bleekselderij en soepgroenten erbij. Zelf vis ik de wortel er tussenuit, maar dat is persoonlijk, ik hou niet van wortel. 😉
Laat het geheel een minuut of zes sudderen, zodat de groenten gaar worden.

Maak in het midden een kuil voor het gehakt. Doe het gehakt erin, vuur weer een stuk hoger, en hussel de gehakt tot het los en gaar is. Daarna alles weer mengen. Vuur weer op standje sudder.
Vervolgens de tomaten (in kleine stukjes snijden, ik doe dat in de gewoon in de pan, wel oppassen dat je die niet sloopt met de messen), tomatenpuree, chilisaus, ketjap en chilikruiden erbij. Weer goed roeren en dan:
De vergeten bonen. Je hoeft ze niet af te spoelen, maar alle saus die er ondertussen uit gelopen is, heb je niet nodig. Dus pak het vergiet en kiep de bonen erbij. Roeren, goed roeren, en dan alles nog een half uurtje sudderen tot het door en door heet is.

Ondertussen de rijst koken en/of stokbrood in de oven zodat je alles in één keer op tafel hebt.

Één van de redenen dat dit een lievelingsmaaltijd van me is, behalve natuurlijk het hoge #comfortfood-gehalte, is dat je ondertussen je keuken kunt opruimen dus tegen de tijd dat je aan tafel gaat, is alles alweer schoon. En hoe fijn is dat!

Pak een goed glas wijn erbij, en enjoy!

Ik wens je hele fijne en gezellige, hygge, knusse feestdagen!

Reactie plaatsen