Nog geen 50 en nu al aan de compressiepanty…

Een dagje later dan gebruikelijk, mijn ‘eerlijke column’ over het leren omgaan met de diagnose lipoedeem. Bewust, want vandaag had ik namelijk mijn eerste afspraak met een huidtherapeut,  en een goeie huidtherapeut, die is belangrijk voor mensen ‘zoals ik’.

Ik ben heel blij dat deze praktijk mij door een professional is aanbevolen, want als je gaat Googelen zie je door de bomen het bos niet meer tussen alle aanbieders.

Anamnese

De kliniek waar ik sinds begin dit jaar loop, had al aangegeven dat ik een huidtherapeut moest zoeken omdat het goed is om ook na afloop van mijn traject bij hen, onder behandeling te blijven. De huidtherapeut diagnosticieert en is gespecialiseerd in het aanmeten van compressiehulpmiddelen, en begeleidt daarnaast ook op het gebied van een healthy lifestyle en een stuk coaching. Voor als je er even doorheen zit zeg maar.

Ik kreeg daarom ook opnieuw alle vragen over pijngevoeligheid, blauwe plekken, spataderen (gelukkig niet, ’k vind de lipoedeem meer dan genoeg) zware benen, vermoeidheid etc.. Wat extra was, was de heel secure opmeting van mijn benen-en-Kardashian-heupen-en-kont voor een op maat gemaakte compressiepanty.

Duur grapje

Die compressiekousen, broekjes en panty’s zijn sowieso al niet goedkoop, maar als je buiten de confectiematen valt, wordt het pas echt prijzig. En uiteráárd val ik met mijn twee à drie maten verschil tussen taille en heupen niet binnen de confectiemaat. Ik ga mijn panty dus met veel liefde en voorzichtigheid behandelen, maar zoals ik al zei wordt ‘ie speciaal voor mij helemaal op maat gemaakt dus ik moet nog een week of twee geduld oefenen.

Check je zorgverzekering

Gelukkig vergoedt mijn zorgverzekeraar er twee per jaar, maar dat hangt natuurlijk wel af van waar en hoe je precies verzekerd bent, dus doe jezelf een plezier en check dat van tevoren. Je hebt hier ook een verwijzing van je huisarts voor nodig.

Compressiekousen, serieus a-sexy

Gewoon even ronduit: die compressiekousen winnen never-ever een prijs voor elegantie of sexiness. Maar ja, function & fashion gaan wel vaker niet hand in hand, en als het helpt, dan is het maar zo. En, aan de positieve kant: het kreng is zo dik dat je ook die lelijke putten en deuken in mijn benen niet meer ziet. Dus mocht je iemand zien wandelen met een 80-denier maillot met daarboven een jurkje en daaronder echte wandelschoenen, lees: een beetje vreemde combi, grote kans dat ik het ben 😉

1 reactie

  1. Katy 12 februari 2022 om 15:51- Beantwoord

    Gezond zijn en voelen is echt belangrijker dan er “sexy uitzien” , mensen die durven te erkennen dat ze niet perfect zijn krijgen van mij een streepje voor. Jij moet leven met jezelf en ondertussen de maatschappelijke hordes omverlopen, klaar met dat aangepast gespring. Sta op en straal!

Reactie plaatsen