Nieuwe vriendin vader OG3NE is 35 jaar jonger en groot fan: nou én?

“Vader van OG3NE-meiden heeft nieuwe relatie. Met een vrouw die jonger is dan zijn dochters, én superfan van OG3NE.” Vorige week kreeg ik dit bericht mee. Overduidelijk niet als eerste, want onder het nieuwsbericht stonden al een kleine duizend reacties. Mocht jij het wel hebben gemist, het is tenslotte nog vakantietijd, dit is het bericht.

Natuurlijk heb ook ik het verloop van de populaire meidengroep meegekregen: van The Voice tot en met het Eurovisie Songfestival, waar hun ernstig zieke moeder nog bij aanwezig kon zijn. Vlak daarna overleed ze. Inmiddels zijn we een klein jaar verder en heeft de vader van Lisa, Amy en Shelley een nieuwe vriendin. Hij, Rick, is 55, zij, Janine, is 20. En ja, daarmee is ze jonger dan zijn dochters, Lisa van 24 en de tweeling van 22.

Reageerders
Vader Rick maakte de relatie bekend tijdens een ‘liefdesvakantie’ met Janine en de drie meiden deelden een verklaring waarin zij zeggen blij te zijn voor hun vader en hem alle geluk te gunnen. En toch gaat social media, met name Facebook, helemaal los. Iedereen komt uit zijn/haar huisje en vindt er iets van. Dat zette me aan het denken…

Wat zou ik hier zelf van vinden? En: gaat het wel echt om het leeftijdsverschil? Om maar met dat laatste te beginnen: ik denk van niet. Natuurlijk, 35 jaar is heel veel. Hij kan, met gemak, haar vader zijn. Dat bewijzen de leeftijden van zijn dochters wel. Maar ik denk dat heel veel mensen er een groter probleem mee hebben dat ze ‘superfan’ is van zijn dochters. Dat wekt bij de reageerders het beeld op van iemand die alleen maar belust is op faam en weelde, en niet zozeer geïnteresseerd is in de persoon achter die bekendheid. Overigens heb ik geen idee of de familie Vol rijk is. Hoe dan ook is rijkdom ernstig relatief. Wat ik zelf bij de her en der akelig vileine dames zie, vind ik meer op afgunst lijken. Jaloers op dat meisje van 20 dat ineens een droomleventje heeft.

Jonkie
Maar dan die eerste vraag: hoe zou ik het vinden als dat míj gebeurde? Als dochter, dat mijn vader thuiskomt met een vriendin die jonger is dan ik, of als moeder, dat mijn dochter thuiskomt met een man die 35 jaar ouder is? Beide vragen zijn hypothetisch, want mijn vader is al tig jaar getrouwd met mijn stiefmoeder, en moeder ben ik niet, maar goed, ik kan er natuurlijk wel over nadenken. Bovendien heb ik wel een kanjer van een cadeau-kind, een jongen weliswaar, maar dan nog. En in mijn directe omgeving heb ik een paar koppels met een meer dan gemiddeld leeftijdsverschil. Voor de beeldvorming: dat ligt rond de 2,5 jaar, waarbij trouwens opvalt dat bij ‘niet-eerste huwelijken’ het leeftijdsverschil vaak groter is. Dus ja, 35 jaar verschil wijkt wel íetsje af van het gemiddelde.

Glitter & glamour
Ik vind het lastig, merk ik. Ik zou een vrouw die jonger is dan ikzelf met meer dan gemiddelde achterdocht bekijken, en ja, dat heeft in mijn specifieke geval ook te maken met een stukje ‘welstand’. Maar ik zou me vooral afvragen hoe het komt dat mijn vader verliefd is geworden op zo’n ‘jonkie’ en er met hem over praten. Is het een ‘rebound’? Wil hij een tweede jeugd beleven en geeft zij hem energie?

En ik hoop dat ik dat ook zou doen als mijn niet-bestaande dochter me vertelt dat ze een relatie heeft met een man die 35 jaar haar senior is. Waar komt het vandaan? Doorvragen of het niet inderdaad door de ‘glitter & glamour’ van OG3NE komt, een leven dat er vanaf de buitenkant natuurlijk heel aantrekkelijk uitziet voor veel mensen. Ik zou mijn zorgen uitspreken, maar daarna moet je toch vertrouwen op de mensen zelf. Op hún gevoel, en hún verstand. En haar vooral laten weten dat ik er ben, ook als het misgaat.

Kwetsend
Eigenlijk vind ik dus dat we met ons allen onze mening voor ons moeten houden als die zo uitgesproken negatief is. Want veel van wat ik lees, is ronduit kwetsend en laag. Ja, natuurlijk, we leven in een vrij land en vrijheid van meningsuiting is zo ongeveer het grootste goed waar iedereen zich dan ook graag op beroept, maar met die rechten en vrijheden komen ook verantwoordelijkheden. Zoals nadenken voor je wat roept. Even bedenken hoe jij het zou vinden als iemand zoiets over jouw vader/moeder/dochter/zus zou zeggen. Aan het einde van de dag hebben wij hier niks mee te maken, het is niet van landsbelang, zeg maar.

Dat je je mening geeft is prima, maar dat is iets anders dan mensen bij hun enkels afzagen. Twijfel je? Vraag je dan eens af of je het ook zo in hun gezicht zou zeggen. Niet? Ga dan op je handen zitten en zet het ook niet op Facebook.

Reactie plaatsen