In mijn huis leidt het Top 2000 lijstje tot verhitte discussies. Hoe zit dat bij jou?

Wanneer Lief en ik onderweg zijn met de auto en ‘dus’ samen muziek luisteren, leidt dat nogal eens tot discussie. Zo vindt hij mij een regelrechte cultuurbarbaar omdat ik acuut traanogen krijg van Pink Floyd. Die van het ‘uien-snijden-soort’, niet die van de ‘mooie-film-ontroering-soort’. Gelukkig snap ik ook niks van hem omdat hij naar ‘muziek’ luistert waar mijn oren spontaan van in een kortsluiting schieten.

Uiterlijk bedriegt

Als je hem voor het eerst ziet, kun je je daar denk ik maar weinig bij voorstellen. Ik was in ieder geval nogal verbaasd. Want mijn Lief heeft geen tattoos, geen piercings, en zelfs geen baard. Wat hij wel heeft, zijn keurig nette polo’s en vesten plus bijbehorend kapsel. En toch is hij groot liefhebber van ‘heavy metal’. Niet te verwarren met een simpele Guns ’n Roses of zelfs Metallica. Nee, dit valt rechtstreeks in de categorie teringherrie. Om de beleving van die muziek compleet te maken, dien je die abominabele geluiden tot je te nemen op een serieus volume. Lees: minimaal standje 12. ‘Want als het te zacht staat, voel je het niet’. Aldus Lief.

De gulden middenweg

Zoals met alles in het leven, is het belangrijk om ook hier een compromis te vinden 😉 En gelukkig lukt ons dat redelijk. We vinden elkaar bij Within Temptation, Evanescence en Nightwish, waarna hij ‘verder’ gaat, en ik een stapje ‘terug’ doe. Naar Adèle enzo. Doe mij maar de galmende ballads, een ‘Bed of Roses’ van Bon Jovi, of ‘Door de Wind’ van Miss Montreal:

 


Niet samen naar concerten

Concertkeuzes zijn soms dus ook een dingetje: naar Anouk, U2 en Within Temptation gaan we samen, maar hij gaat met andere mensen naar ‘herrie’, en ik met nog weer andere mensen naar Guusje Meeuwis.  Nou ja, ‘gaan’, we kunnen wel zeggen ‘gingen’…Iets met Covid. Maar daar gaan we het nu eens niét over hebben want dit is de week van de Top200o-lijstjes!

Top 2000 Quiz

En zo aan het einde van het jaar, nu dus, hebben we die mooi/lelijk-gesprekken volop want het is weer zover: we mogen met ons allen de Top2000 gaan maken!  De pret begint voor Lief en mij met de bekende Top 2000 Quiz .

Hier nemen muziekliefhebbers én kenners pur sang Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis, dé wandelende popencyclopedie, je mee op een muziekreis. Vorige week woensdag was de eerste aflevering en vanavond is deel 2 met alweer leuke deelnemers!

Maar dan het maken van dé lijst…

Het moge duidelijk zijn dat ik dus echt helemaal niks heb met The Eagles en Pink Floyd. Lief schudt dan meewarig zijn hoofd en werpt wanhopige blikken op die vrouw (moi) en vraagt zich dan waarschijnlijk af hoe het in vredesnaam heeft kunnen gebeuren dat hij daar toch echt officieel ‘ja tegen heeft gezegd. Zijn eerste, oprechte, eerlijke reactie toen hij mijn lijstje zag? ‘oeioeioei…’

Hij mag zich gelukkig prijzen dat ik daar een lachstuip van krijg en niet beledigd ben. O, en hij vroeg zich af waarom ik ‘Slayer’ niet had toegevoegd aan mijn lijstje. Nou a) weet elke gek die mij ook maar een béétje kent dat dit niet van mezelf komt, en b) waarom zou ik in vredesnaam willen dat die herrie hoger in de top2000 komt?  Als je oren je dierbaar zijn, geloof me dan maar gewoon op mijn woord en zoek het niet op.

‘Kansloos’

Ook dit jaar heb ik weer drie ‘vrije keuze’ nummers. Lees: nummers die niet eens in de database tevinden zijn. Dan kun je natuurlijk zeggen: ‘kansloos’ want ze halen toch de top 2000 niet. Maar moet ik daarom dan maar op Metallica stemmen? Of AC/DC? Dacht het niet. Dus ze staan erbij. Mijn ondergeschoven nummers. Van ‘Bökkers’ had ik tot ‘Beste Zangers’ trouwens nog nooit gehoord, maar hé, een mens is nooit te oud om te leren, toch?

Dus mijn lijstje is, net als mijn boekenbast, een allegaartje  . Het zijn nummers die ik nu, dit jaar, mooi vind, nummers waar ik al mijn hele leven van hou, en nummers die ik een plekje in die Top 2000 gun. Vorig jaar hebben we met ons allen Roller Coaster van Danny Vera naar 1 gestemd. Ik vond dat prima. Dat ik het nu niet meer aan kan horen, tsja, dat kan gebeuren. Maar ik hoop écht dat er dit jaar weer een ander onverwacht nummer op 1 komt.

Goed voornemen voor 2022

Minder handig is dat ik pas wanneer ik klaar ben, op anderen hun lijstje kijk en dan denk: ‘O, ja, dié! Die had ik er ook bij moeten zetten!’ Maar ja, zoals oma altijd al pleegde te zeggen: ‘Als hadden komt, is hebben te laat’. Dus ik denk dat ik de tip van @gewoonfem maar ter harte neem: gewoon door het hele jaar heen een lijst maken. Natuurlijk heb ik er dan te veel, maar dan kies ik in ieder geval uit nummers die me het afgelopen jaar opgevallen zijn c.q. mooi vond.

Meedoen kan nog tot en met vrijdag!

Je kunt nog meedoen. Al dan niet samen iemand, die al dan niet dezelfde smaak heeft als jij 😉 Begin wel op tijd, dus niet zoals ik om 22uur ’s avonds want dan wordt het serieus nachtwerk omdat je niet tussentijds kunt opslaan…

PS: Bed of Roses ben ik dus vergeten, net als ‘We all stand together’ van Paul McCartney…  Mocht jij jouw lijstje nog gaan maken, en je hebt nog een plekje over, zet jij ze er dan bij? :) 

Reactie plaatsen