Heb jij ook zo’n mooie vakantiefoto waar je op een olifant zit?

Heb ik een vraagje voor je: hoe denk je dat die olifant zich dat herinnert? Ik gok dat je daar geen antwoord op hebt, want klaarblijkelijk weet je niet meer over een olifant dan dat ‘ie groot is en je er op kunt zitten.

Newsflash: olifanten zijn superintelligente dieren die generaties lang samen blijven, ze zijn familie. Olifanten spelen, zijn boos en verdrietig. Ze doen alles om een lid van de groep te helpen, zelfs al brengen ze zichzelf daarbij in gevaar. Olifanten rouwen als er een familielid overlijdt. Soms bedekken ze dat lid met takken en bladeren, alsof ze de overleden olifant begraven. Bovendien hebben olifanten een ijzeren geheugen, weten ze jaren later nog precies wie, wat, waar en wanneer.

Dat ‘ritje op een olifant’ is een gruwelijke vorm van dierenmishandeling. Helaas is het onder andere in Thailand nog steeds populair, maar gelukkig snappen steeds meer mensen dat het ontzettend wreed is. Op tipsthailand.nl kun je hier meer over lezen. 

Zeg nu zelf, deze foto hieronder breekt toch je hart? 

Loop lekker zelf

Ezeltjes, ook zoiets. Ik weet nog heel goed dat Lief en ik tegen een berg op aan het wandelen waren. Ik had het heet. Mijn flesje water allang leeg. Ik keek niet eens om me heen. Hield mijn blik strak op de hielen van mijn Lief, zodat ik niet struikelde over die miserabele stenen treden. Geen egale stukken, enkel ‘minder diepe kuilen’. Ineens zag ik een schaduw naast me. Ik keek, en de tranen schoten in mijn ogen. Naast me liep een ezeltje. Koppie naar beneden. Mager, akelig mager. Doffe ogen. Op zijn rug één of andere toerist. Woést maakte het me ook. Loop zélf, of ga met een trein of lift. Kan dat niet? Dan heb je pech. Maar een dier misbruiken voor jouw plezier? Niet eens misschien.

Vandaag werd ik hier aan herinnerd door dit artikel in het AD. Waar ik dan nog aan toe wil voegen dat het wat mij betreft helemaal verboden moet worden. Niet alleen als je ‘zwaarder bent dan 100 kg’. Nee, helemaal. Want die ezeltjes lopen de héle dag op en neer, dag in dag uit. 

Laten we ook het ‘leuke’ zwemmen met dolfijnen niet vergeten. In het wild zwemmen dolfijnen met gemak 60 kilometer per dag. Ze racen door het water, maken de mooiste sprongen en buitelingen. ‘Maar ze vinden het toch leuk? Ze glimlachen altijd!’ Die ‘glimlach’ is hun vloek. Het dier wordt ermee geboren en gaat ermee dood. Hij zegt níks over hun gemoedstoestand. Ik zou hier een boek over kunnen schrijven, maar dat hebben mensen voor mij gelukkig al gedaan en gelukkig staat er veel online. Kijk maar eens op animalstoday.nl.

Op de foto met een tijgerwelp! Hoe leuk is dat? Niet. Er is niks leuks aan. Die welp wordt verdoofd om ‘m rustig te houden. Je draagt bij aan het in stand houden van gruwelijke praktijken.

Zó kan het ook

Kunnen we dan helemaal niet meer van wilde dieren genieten? Jawel hoor, vrij eenvoudig zelfs. Als je op La Gomera bent, of naar Portugal gaat bijvoorbeeld, dan kun je voor een paar euro mee op een bootje en ga je de zee op. Als je geluk hebt, kom je dolfijnen tegen. Die meezwemmen en spelen met de golven. Dan zie je ze zoals ze écht zijn: wild, vrij, gelukkig!

Olifanten spotten

Houd je net als ik van olifanten? Ga dan naar een reservaat. Of, het allermooiste: bezoek ze in het wild! Tegenwoordig is er, ook in Thailand, een aantal National Parks waar olifanten vrij leven. Onder begeleiding van een gids maak je een jungletocht en heb je kans ze te zien. Káns ja, het is niet gegarandeerd. Zie je ze niet, heb je met je toegangsgeld in ieder geval bijgedragen aan de bescherming van de door jou zo geliefde olifanten. 

Twijfel je of iets diervriendelijk is? Stel (jezelf) dan de volgende vraag: mag ik op een wild dier rijden, of er knuffelend mee op de foto? Is het antwoord ‘ja’, dan is het dierenmishandeling. Punt. 

Wilde dieren zijn precies wat we ze noemen: ‘wild’. Bewonder ze van een afstandje, hoe schattig en lief je ze ook vindt. De vakantieperiode komt eraan, maak goeie keuzes voor jouzelf én de dieren. 

* Geschreven voor Nouveau, publicatiedatum 5 april 2019*

Reactie plaatsen