‘Gelaatsanalyse’: wetenschap of gebazel?

Foto: Stefan Koopmans, voor L-Magazine

Wat zou ik het graag zijn: zo’n vrouw waar mensen over zeggen “ze denkt echt over de dingen na en is altijd genuanceerd in haar uitlatingen”. Ik probeer het wel vaak hoor, neem het me voor bij het opstaan: ‘Vandaag ben ik die vrouw’. Dat gaat meestal goed. Tot een uurtje of elf. ‘s Morgens. Daarna ben ik weer gewoon mezelf: aanwezig, impulsief, flapuit.  

Met diezelfde impulsiviteit reageerde ik op een oproep van L-Magazine, de weekendbijlage van Dagblad De Limburger: ‘Ben jij benieuwd wat je gezicht zegt over je karakter?’  Voor ik er twee keer over na kon denken, had ik al gereageerd. En ik hoorde bij de uitverkorenen.

Foto’s door professionele fotograaf
De dame die mijn gezicht heeft geanalyseerd, heeft drie foto’s van mij toegestuurd gekregen. Die zijn gemaakt door een professionele fotograaf, dus met de juiste belichting etc. Één recht van voor, één helemaal van opzij (dus met die grote neus goed zichtbaar) en eentje er tussenin. Op die manier heeft ze mij niet horen praten, niet zien bewegen etc. De gedachte erachter dat ze op die manier niet beïnvloed kon worden, sprak me wel aan.

Foto: Stefan Koopmans, voor L-Magazine

De uitkomsten
Een paar dagen later had ik de bevindingen in mijn Inbox. Een paar quotes:

  1. Afhankelijk van andere lichamelijke factoren die niet ‘en profil’ te zien zijn, kan ze ook een goede organisator zijn,
    Naast lekker eten, vindt ze rust in beweging,
    Haar vollere onderlip en rondere neuspunt laten zien dat ze van genieten houdt,
  2. Ze voelt goed sfeer aan en harmonie is belangrijk voor haar,
  3. Ze heeft oog voor detail,
  4. Alvorens te reageren verwerkt ze eerst de details.

Het Barnum-effect
Het deed me heel erg denken aan iets wat ik tijdens mijn opleiding ‘communicatie’ heb geleerd, namelijk het zgn.  ‘Barnum-effect’: In een beroemd psychologisch onderzoek kregen studenten een week na het invullen van een persoonlijkheidstest allemaal exact dezelfde uitslag. De tekst kwam uit een horoscoop (!) Toch geloofden de meesten dat het een heel accuraat beeld gaf van hun persoonlijkheid. Het is zo breed en ongenuanceerd dat iedereen wel herkenbare elementen terugvindt, en de positieve elementen zijn natuurlijk leuk om te lezen. Mensen wíllen zichzelf daarin herkennen.

Waarom teleurgesteld?
Deze opmerking heb ik, in soortgelijke woorden, ook teruggegeven aan de journalist. Voorafgaand aan de fotoshoot had ik het er zelfs al over gehad. Dus ik was al sceptisch, en had niet al te hooggespannen verwachtingen. Waarom ik dan toch lichtelijk teleurgesteld was, snap ik zelf ook niet zo goed.

Het enige wat ik echt direct herkende, was mijn gebrek aan richtingsgevoel. Maar zelfs daar denk ik: ”Ja, en met mij 99% van de vrouwen.”

Open deuren
‘Eerst de details verwerken voor ik reageer’? Ha, was het maar zo’n feest.
“Ze houdt van lekker eten en genieten” Ja, wie niet?
‘Rust vinden in beweging”.  Dat is ook niet bepaald uniek. Sporten staat erom bekend dat het je hoofd leeg maakt. Tik het in op Google en je krijgt een kleine 4 miljoen resultaten.
En ik ken echt niémand die zal zeggen en dat ze harmonie niét belangrijk vinden …

Resumé
Ik weet niet wat het kost om een dergelijke analyse te laten doen, maar mijn advies: ga van dat geld lekker uit eten…

Reactie plaatsen