FOMO? Welnee, JOMO!

Het is duidelijk vakantietijd. Talloze foto’s komen voorbij, de een nog exotischer dan de ander. Kokosnoten, hangmatten, zonsondergangen en onder-water-duikfoto’s. Het lijkt wel of er nog maar twee favoriete vakantiebestemmingen zijn: Óf zo ver mogelijk, óf Ibiza. En op Ibiza zijn het vooral foto’s van cocktails en de perfecte duckface-lip, uiteraard met de hipste zonnebril en ieniemienie bikini.

‘Vroegâh’ had ik dan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gedacht “O, dat wil ik óók! Nú graag!” Want ik moet toch óók naar ‘Pacha’ waar allemaal “beroemdheden” komen! En een duik is alleen maar geslaagd als ik op de foto sta met een bultrug. Zoiets.

Kortom, mijn FOMO (Fear Of Missing Out) was best aanwezig. En dat gold niet alleen voor vakanties. Die vlieger ging ook op voor uitnodigingen voor verjaardagen, en, met stip de ergste van allemaal, Oud & Nieuw feestjes. In september begon het al: Wat doe jij oudjaarsavond? Elk jaar werd mijn ergste nachtmerrie werkelijkheid: Ik werd bijna nooit uitgenodigd. Ben ik niet leuk genoeg? Heb ik wat gezegd? Ben ik iets vergeten? Dat iedereen die ons kent, weet dat ik niet weg wil omdat ik onze poezebeesten niet alleen laat (iets met vuurwerk en knallen) doet er nu even niet toe. Je kunt me op z’n minst vragen en mij het plezier gunnen ‘nee’ te zeggen. Voel ik me in ieder geval minder lullig.

En zo zaten Lief en ik, samen met de katten, 31 december thuis op de bank. Zelfs nu ik het zo tik, klinkt het sneu. Alleen, wij hadden het prima naar onze zin. Vuurwerk afsteken doen we niet, stijldansen is niet de favoriete hobby van manlief en, in alle eerlijkheid, om 2 uur ’s nachts heb ik het wel gezien, maar ja, het klinkt allemaal nét wat minder glamoureus. Zeg maar gerust een beetje saai.

Het geluk wil dat ik ondertussen 46 ben, niet meer zo nodig ‘moet’ en vooral ook geen behoefte meer heb om overal bij te zijn. Ik hoef niet meer de hipste of populairste plekken te bezoeken. Liever niet zelfs. En nu blijkt dit een heel hippe naam te hebben: JOMO, the ‘Joy Of Missing Out’.

Dus laat mij maar lekker thuis blijven, genieten van ‘simpele’ vakanties in Portugal en Italië, en gezellige afspraken met vrienden. Dat JOMO bevalt me prima!

geschreven voor #SAARmagazine, publicatiedatum 16 augustus 2019 *

Reactie plaatsen