Even over Rigo hè, en zijn bok, en zijn hond …

Ik ben pro Beau van Erven Dorens, ik denk dat ik zelfs soort van ‘fan’ ben. Als ik hoor dat hij een nieuw programma gaat maken, een talkshow krijgt, ben ik bij voorbaat positief. ‘The Amsterdam Project’, ‘Beau Five Days Inside’, ik kijk het allemaal.

Zo dus ook ‘De Sleutel’
Vanaf het eerste moment vond ik het een mooi format . Cassandra, 20 jaar pas, die nog nooit echt eigen thuis heeft gehad, krijgt van Beau een eigen voordeursleutel.  Nick, een jongeman met een rotjeugd, depressies doorstaan, krijgt ook een flat.

Wie ook een sleutel kreeg, is Rigo. Rigo leefde al een jaar of wat onder een brug. Samen met zijn hond, én zijn bok. Rigo kwam bij mij over als een exotische vogel. Helemaal niet gek, slim zelfs. Net als de andere ‘kandidaten’ heeft Rigo een tragisch verhaal. Ik kán niet anders dan meeleven. Dus toen hij uiteindelijk overstag ging en de sleutel accepteerde, vond ik dat geweldig. En hoe super was het team weer: Rigo kreeg een huis, mét tuin, mét schuur. En die schuur was al met alle liefde ingericht voor het bokje: met een dikke laag stro, schoon fris water, en een voerbak.

Maar wat doet Rigo? Die laat bok en hond het huis overnemen. Letterlijk. Álles ligt vol met pies en poep, ja, ook de bank en het bed.

Ja, het is zijn huis. Ja, de man heeft van alles meegemaakt. En tóch vind ik het niet oké. Een kant-en-klaar schoon huis waar een gezin dolblij mee zou zijn, verandert binnen twee dagen in een varkensstal, of, oké, een bokkenstal in dit geval.

Mag iemand dan niet doen met zijn huis wat ‘ie wil? Ja, in de basis wel. Maar heel eerlijk: ik denk dat hier ook echt wel regels voor zijn. Want dit veroorzaakt toch ook in no-time overlast bij de buren? De geur die daar vanaf komt, lijkt me niet te harden. Hij mekkerde trouwens ook behoorlijk luid, die bok. Maar goed, we zetten ook allemaal de muziek weleens te hard. Nee, dat is het niet.

Eerlijk gezegd heb ik domweg moeite met het zien van de ongelooflijke bende die hij ervan maakt. Hoe hij een nieuw huis, netjes ingericht, fris en schoon, behandelt alsof het één of ander ranzig aftands kraakpand is.

Gaat het mij aan? Nee. Ben ik verplicht te kijken? Nee, ook al niet. Maar als je zó met je gekregen woning omgaat, of dat nu via Beau / RTL4 is of via een andere instantie, vind ik eigenlijk dat je ‘m niet waard bent, ‘m niet verdient. Ga dan inderdaad maar weer onder de brug slapen en geef het huis aan een Nick, of een Cassandra.

Reactie plaatsen