Deze vijf dingen wil je weten als je gaat cruisen!

Cruisen? Dat is toch voor rijke bejaarden?’ Ik hoor die opmerking nog best vaak. In alle eerlijkheid: tot een jaar of zeven geleden had ik het zelf gezegd kunnen hebben. Maar: cruisen is allang niet meer alleen voor oude mensen, al dan niet rijk. Cruisen is eigenlijk zelfs best hip. En dat is helemaal niet zo raar. Sterker nog: het is hartstikke logisch want reislustig als we zijn, is cruisen dé manier om heel veel te zien en te beleven in beperkte tijd én zonder 101 keer in-en-uit-te-moeten-pakken.

Net als backpacken …

Edoch, net als bij kamperen, komt ook cruisen met een heel eigen set van lifestyle-regels. Geschreven én ongeschreven. En, ook net als in het normale dagelijkse leven, zijn de ongeschreven vaak nog belangrijker. Vijf belangrijke aspecten op een rijtje:

1) Gala Evening

Elk zichzelf respecterend cruiseschip heeft een aantal gala-avonden. En gala betekent: “dress to impress”. Vaak hebben die avonden een thema, zoals ‘Roaring Twenties’ of ‘Tropical Breeze’, maar hoe dan ook: gala = gala. Dus tenzij je in een serieus awkward gesprek wilt raken met de ‘head butler’ van het restaurant die je de toegang weigert: zorg als man dat je minimaal één paar nette schoenen, een jasje en een vlinderdas bij je hebt, en als vrouw ook minimaal een outfit die je bijvoorbeeld naar een ‘black tie bruiloft’ zou dragen. Toegegeven: wij vrouwen komen met meer weg dan de mannen. Met een elegante jumpsuit kom je ook een heel eind.

2) Smart Casual

Deze dresscode geldt eigenlijk altijd en in alle restaurants. Bad- en teenslippers, die lelijke plastic dingen dus, die zie je bijvoorbeeld alleen op het buitendek. Zó fijn vind ik dat, kunnen veel ‘kantoormensen’ een voorbeeld aan nemen. Oftewel: slippers zijn géén normale schoenen en je gaat er ook niet op/mee uit eten. ‘Smart casual’ betekent ‘sportief netjes’, met de nadruk op ‘netjes’. 

3) Afternoon Tea

Iedere dag, rond de klok van vier, wordt de afternoon tea geserveerd. Met tien soorten thee, warme (!) scones met clotted cream en aardbeienjam, sandwiches en mini-taartjes. Alles uiteraard elke dag vers en met liefde bereid. Geen zin om je daarvoor om te kleden en naar het restaurant te gaan? Geen probleem: ook op het zonnedek komen de butlers bij je langs.

4) Je verblijf

Dit is een heikel puntje voor veel mensen. Het gebeurt in bijna elk denkbaar onderdeel van ons leven, maar waar we het daar zoveel mogelijk negeren of wegmoffelen, is het op een cruiseschip wat duidelijker zichtbaar: “klassen”. Voor de goede sfeer meestal aangeduid als ‘categorieën’. Je boekt van tevoren een bepaalde hut (binnen of buiten, met of zonder balkon, achterkant of zijkant) en met die hut komt een aantal extra’s, of privileges zo je wilt: bepaalde restaurants, zwembaden, sun decks en services zijn enkel toegankelijk voor mensen die suites hebben geboekt. Daar kun je van alles van vinden maar het dat is hoe het werkt. Overigens heb je ook onder de suites ‘baas boven baas’: sommigen komen met een eigen butler die alles voor je regelt, van je afspraken bij de wellness, tot het boeken van je excursies etc..

5) Ze weten alles van je

Nou ja, alles is misschien een beetje overdreven maar mocht je nu het briljante idee hebben opgevat om juist op je verjaardag op cruisevakantie te zijn met als doel het vooral niét te vieren en er niet aan te hoeven denken: think again. De mensen die daar werken, weten precies wanneer je jarig bent en ze laten het je ook niet vergeten. Reken maar op een handgeschreven kaart van de kapitein op je bed, de scheepsfotograaf die je op komt zoeken en om het af te maken, krijg je bij het diner een slagroomtaart. Met je naam erop.

Ben je nog aan het nadenken? Kijk dan vooral eens bij Celebrity  en Cunard.

Ahoi!

Oorspronkelijk geschreven voor Nouveau, publicatiedatum 4 maart 2020* 

Reactie plaatsen