Déze film wil je zien!

Normaal gesproken prijs ik series aan in plaats van films, simpelweg omdat je er langer mee doet, maar voor ‘Late Night’ maak ik met liefde een royale uitzondering.

Na ruim 25 jaar is de rek er wel een beetje uit bij de ooit legendarische talkshow van Katherine Newbury. De televisiezender is niet blij met de steeds verder dalende kijkcijfers en vertelt haar dat ze wordt vervangen. Door een jongere man. Alleen is Katherine, een getrouwde Britse 50+ vrouw, ietsjepietsje snobistisch en een klein tikje arrogant, niet van plan zich zomaar opzij te laten schuiven.

‘Boomers’ en social media…

Alleen, in tijden van social media moet je ‘likeable’ zijn. Geliefd, en aanwezig op social media. ‘Dingen doen’ op YouTube en Twitter. Kletsen met mensen, en aardig gevonden worden. Aspecten van het vak waar Katherine op zijn zachtst gezegd niet heel warm van wordt. Niet voor niets is haar team achter de schermen doodsbang voor haar. Ze weet van bijna niemand een naam, en haar achteloze maar o zo vileine opmerkingen maken dat iedereen in elkaar krimpt als ze haar pijlen op iemand richt. Het woord ‘empathie’ komt niet in haar toch zeer omvangrijke vocabulaire voor. Tot overmaat van ramp komt haar privéleven op straat te liggen wanneer uitlekt dat ze een affaire heeft gehad met één van haar medewerkers.

Maar dan komt ‘Molly’.  De eerste vrouw in het schrijversteam. Met een kleurtje ook nog, dus helemaal politiek correct. Het is ook de enige reden dat ze wordt aangenomen. Ze aanbidt Katherine en denkt dat met deze nieuwe baan een droom uitkomt. Ze is totaal onervaren maar dat weerhoudt haar er niet van om te doen waar ze voor gekomen is: schrijven. Katherine vindt haar vooral lastig, maar Molly is behalve onervaren ook eerlijk en direct. En dus misschien wel precies wat Katherine nodig heeft.

‘Katherine’ wordt gespeeld door de immer briljante Emma Thompson. ‘Dame Emma Thompson’ om precies te zijn, wereldberoemd door haar spel als ‘Elinor Dashwood’ in Sense & Sensibility, maar ook door haar bijrol als ‘Karen’ in Love Actually.

Feel Good plus

‘Late Night’ is een feel good film, maar wel een met meer lagen, en meer diepgang dan je zou verwachten. De manier waarop een 56-jarige vrouw zich staande houdt in een door ‘witte mannen’ gedomineerde wereld. Van haar kapsel tot haar ‘mannenkostuum’, hoe ze zich daaraan heeft aangepast, maakt (opnieuw) duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben. Er komen zware onderwerpen als racisme en seksisme op de werkvloer voorbij, feminisme maar de geniale observaties van ‘Katherine’ zijn scherp en om van te smullen.

Naast de lach, is er ook een traan, en daar zit de mooiste quote van de film:
“The thing is, you can’t take away one terrible thing you did any more than you can take away the millions of beautiful things that we had together. That’s a million to one. If you can live with that ratio for another few years, then so can I”.

Hier alvast de trailer:

‘Late Night’ is terecht nu al genomineerd voor een Golden Globe. Van deze film knap je echt op, dus ga er lekker voor zitten, alleen of met vriendinnen en geniet!

Meer filmtips? Lees dan hier verder ;)

Reactie plaatsen