Zonder beha meer in je recht, vrijer…Hoé dan?

“Niemand hoeft mij te vertellen of ik een beha moet dragen”. Een uitspraak van een 20-jarige millennial over haar besluit om behaloos door het leven te gaan. Gisteren las ik in de Belgische ‘De Standaard’ een heel artikel over de ‘opmars’ van deze nieuwe millennial. 

Schiet mij maar lek
“NoBra” is hun motto. ‘Free the nipple’, ook zo’n verschijnsel. Ik zie het allemaal, kijk ernaar, maar begrijp er helemaal niks van. En als ik op Instagram deze hashtag in het zoekveld tik, wordt mijn verwarring alleen maar groter. Moet je – ná het lezen van deze column ;)  – ook  eens doen.

Het lijkt wel alsof we tegenwoordig van álles een statement willen maken: Kijk mij vrij zijn in mijn besluiten, kijk mij feministe zijn zonder BH. Call me stupid, maar een paar van de meest bekende, en vooral betekenisvolle feministes, wat mij persoonlijk iétsje belangrijker lijkt, droegen allemaal een beha.

Een veelgehoorde naam onder de groep jonge vrouwen die geen beha meer draagt, is Lena Dunham, jawel, die uit Girls.   Volgens velen ‘feministe tot in haar tenen’.

Tsja, als dát een voorbeeld moet zijn, dan pas ik. Het hysterische gedoe over seks, kleding en mannen/ vrouwen in een relatie-die-altijd-en-eeuwig-complicated-is, geef mijn portie dan maar aan Fikkie.

Ik ben een nep-feminist
Want wat is een feminist nu écht? Eenvoudig gezegd, iemand die zich verzet tegen ongelijke man/vrouw-machtsverhoudingen, politiek, economisch en sociaal.  In dat opzicht ben ook ik een feminist. Niet elke dag, ik sta niet op de barricades, maar als ik er weet van heb, zeg ik er echt wel wat van, en als het zo uitkomt, klim ik in de pen. Verder draag ik ook hoge hakken en make-up, gebruik botox, ga elke zes weken naar de kapper én: ik draag een beha.

Aletta Jacobs, dát is een feminist
Voor mij is het feminisme in ons land begonnen met Aletta Jacobs . De eerste vrouw aan de universiteit, de eerste vrouwelijke arts. De vrouw die gestreden heeft voor kiesrecht voor vrouwen. Kijk, dán hebben we het ergens over.

Of John Legend
En in deze tijd bijvoorbeeld een Emma Watson, maar ook iemand als John Legend, jawel, een mán! O jee, hoe wáág ik het om een mán in deze discussie te betrekken. Nou, heel simpel: Zij vormen de andere helft van de bevolking, give or take een paar procent per land en werelddeel. Ze horen er dus bij. En we hebben ze nodig. Want hoe fijn is dat er ook heel veel intelligente mannen zijn die snappen dat we gelijkwaardig zijn, én anders? Dat we elkaar daardoor juist versterken? Want ja gillende-dames-zonder-beha, samen zijn we sterker.

Niet echt origineel
Nog los daarvan, vind ik jullie niet bepaald origineel. Al in de jaren 70 waren er de “Dolle Mina’s” en dat was in ons land de 2e feministische golf. En ook daar ging het ergens over, namelijk legalisering van abortus en het gebruik van de anticonceptiepil.

Lieve dames: wat is jullie punt?
Want ik zie het niet. “Ik voel me bevrijd”…. Serieus? Je voelt je ‘gevangen’ door een beha? Heb je dan niet een heel ander probleem? Dat je geen beha wilt dragen, prima, be my guest, het zijn jouw borsten, niet de mijne. En dát, ladies, dát is feminisme: vrijheid om te kiezen. Dus in plaats van al die vrouwen mét beha het idee te geven dat ze zich in een keurslijf laten duwen, en dat doe je door zo hard te schreeuwen, moet je het gewoon lekker rustig voor jezelf doen. Zonder er zoveel heisa van te maken. Feminisme is namelijk geen stok om mee te slaan.

Een sprintje naar de bus zonder beha?!
Wat ik mezelf dan wel weer afvraag, en die deur hebben jullie zelf wagenwijd opengezet, is hoe het zit met de practicalities van jullie ‘initiatief’, want tenzij je een bescheiden A-cupje hebt, is geen beha niet eens een optie. Het is heel wat comfortabeler om mét beha een sprintje te trekken naar de bus dan zonder. Wat de hele tijd de boventoon voert is ‘het zit niet lekker, niks fijner dan die beha uit’.  Investeer gewoon een keer in een goeie beha, probleem opgelost. Echt, dan voel je niet eens dat je ‘m aan hebt, en alle dames met een iets minder bescheiden voorgevel zijn dan blij wanneer ze hun beha weer áán doen ‘s morgens. 

We leven hier in West-Europa
Een ander argument wat ik wel eens zie: Wat is het verschil tussen een mannentepel en een vrouwentepel? Heel simpel: een mannentepel is rudimentair, heeft geen functie. Een vrouwentepel wel. Die kan melk geven. Nu is dat geen reden om een vrouwentepel te verbergen maar, en nu kunnen jullie weer heel hard tekeergaan, maar: We leven hier in West-Europa. In onze cultuur is het geen algemeen maatschappelijk geaccepteerd gebruik om je borsten te flaunten ‘want het zijn maar tieten’.  Als je dat wilt, sluit je dan aan bij de Pedi-stam in Zuid-Afrika. Daar lopen alle vrouwen rond met blote borsten. Tót ze getrouwd zijn, dat dan weer wel.

Reactie plaatsen