Zeven redenen waarom je moet blijven lezen…

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

‘Ze’ zeggen wel eens: ‘Laat me je handtas zien, en ik vertel je wie je bent’ en voor veel vrouwen gaat die vlieger vast op, maar ik denk dat iemands boekenkast, of het gebrek daaraan, minstens zo veel zegt.  

Deze overpeinzing tijdens een kop koffie zorgde ervoor dat ik me heel behoedzaam richting mijn eigen boekenkasten begaf. Behoedzaam, want in mijn achterhoofd al het woord ‘hellup!’ En ja hoor, mijn inspectie leverde ietwat verontrustende gedachten op: ‘Heb ik soms MPS?! Ik moet naar een psychiater! Wat bén ik voor raar vrouwspersoon?!’ Want zo’n 15 boeken van Penny Vincenzi, de complete collectie van Carlos Ruiz Zafón, veel (bloederige) thrillers, gecombineerd met boeken waar dieren de hoofdrol spelen én met meer dan 100 (zelf)-studie en ontwikkelboeken, levert het nu niet direct een betrouwbaar consistent beeld op. Ik zou het eerder een caleidoscopische warboel noemen. Geen peil op te trekken.

Maar toch klopt het plaatje. Ik lees veel, graag, vaak, én van alles door elkaar. Met een nogal brede interesse leidt dat inderdaad tot een ietwat curieuze verzameling boeken.

‘Life is too short for bad wine and bad books’ 😉

Gelukkig is lezen ook gewoon goed voor een mens, want met lezen:

1) vergroot je je woordenschat;

2) word je taalvaardigheid beter;

3) geef je je brein te eten (ja, je hersenen hebben ook honger);

4) groeit je concentratievermogen;

5) spreek je je verbeeldingskracht aan;

6) kun je jezelf verliezen (én terugvinden), krijg je een digital detox, kom je even los van de dagelijkse beslommeringen;

En, last but not least:

7) maakt lezen je een leuker mens, want socialer en meer inlevingsvermogen.

Oftewel, lezen is leuk én nuttig. Maar goed, ik beweerde net dat je aan de hand van een boekenkast kunt zeggen met wie je te doen hebt, dus ik wil een top drie met je delen. Alleen, in mijn geval is dat net zoiets als vragen om te kiezen tussen twee geliefden (mijn Lief en onze rooie je-weet-wel-kater). Gaat ‘m ook niet worden. Edoch, ik ben niet voor één gat te vangen: Ik deel gewoon drié “Top Drie’s” met je. Dat voelt nog steeds akelig ontoereikend, maar ik troost me met de gedachte dat ik het wel vaker over boeken kan hebben.

Dus, daar gaan we. In volstrekt willekeurige volgorde want ik wil je niet beïnvloeden. Nou ja, dat wil ik wel, maar ik doe mijn best de schijn van onpartijdigheid op te houden.

Top3 Romans

1) Verzwegen van Karin Slaughter. Komt 9 juni pas uit maar ik mocht het al recenseren. Een aanrader mensen!

2) Vrijheid van Jonathan Franzen. Een all-time classic.   

3) Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini. Nog meer dan ‘De Vliegeraar’ omdat het over de (beroerde) positie van vrouwen gaat.

Top3 Inspiratie

1) Becoming van Michelle Obama. Ik was erbij in de ZiggoDome en ben nu nog groter fan;

2) Katherine Graham’s Persoonlijke Geschiedenis (via LINDA.Boeken);

3) Give a F*ck van Felicity Morse.

Één van de stapeltjes op mijn bureau 🙂

Top3 Ontwikkeling

1) Socratisch motiveren van Martin Appelo;

2) De moed van imperfectie van Brené Brown, maar eigenlijk gewoon alles van haar;

3) Get your sh*t together van Sarah Knight.

Ik ga nu wel gebukt onder een groot schuldgevoel naar mijn andere boeken, maar deze titels wilde ik in ieder geval met je delen. PS: Ik wil natuurlijk ook heel graag weten wat jouw favorieten zijn, dus deel ze vooral! 😊