Wat is de overeenkomst tussen een mondkapje en een concertkaartje?

Het antwoord: Beiden gaan naar de hoogste bieder.  En dat is even triest als opzienbarend.

Het coronavirus is een globetrotter

December 2019 begon het rond te zingen: er was een nieuw virus in Wuhan, China. In eerste instantie kenden we het als het coronavirus, daarna kreeg het de officiële naam COVID-19.

Zelf was ik toentertijd ook op reis en ik moet eerlijk zeggen dat ik de slappe lach kreeg toen tijdens een stop in Singapore mijn lichaamstemperatuur gemeten werd door twee mensen in een soort van luchtdicht ruimtepak. Ik had geen angst, en ging ook niet op zoek naar een mondkapje. Ik vond het vooral paniekvoetbal.

Ondertussen is het bijna maart

En het coronavirus reist vrolijk verder: van China naar Italië naar de Canarische Eilanden naar Oostenrijk en Zwitserland. Het is serieus reislustig en heeft het blijkbaar prima naar zijn zin in allerlei klimaten. Discrimineren doet het ook niet. Als je het zo leest, zou je bijna denken dat het best een sympathiek virus is. Maar zo langzaamaan begin ik overal om me heen, ja, ook bij mezelf, toch een soort zorg te voelen: hoe gek gaat dit worden? Als ik een gok mag wagen: ik geef het nog een week, dan is het ook in Nederland.

Hamsteren

Volgens het nieuws zijn er nog geen meetbare signalen dat mensen aan het hamsteren zijn in de supermarkt. Maar, waar dat blijkbaar wél gebeurt, is bij de apotheek: er is geen mondkapje meer te krijgen. En ga je naar Meneer Bol, dan zie je daar hoe mensen niet aarzelen om werkelijk óveral een slaatje uit te willen slaan: er is een particulier die vijf mondkapjes aanbiedt voor maar liefst 100 euro.

Er is ook verschil tussen een mondkapje en een concertkaartje

Mensen die concertkaartjes kopen met als enig doel ze vervolgens aan de hoogste bieder te verkopen, daar vind ik van alles van. Maar, in alle eerlijkheid: zolang we ze blijven kopen van die pannenkoeken, houden we het zelf in stand. Onnodig, want niemand heeft een concert nódig.
En daar zit ‘m nu net de crux: die mondkapjes, die zijn straks misschien wél heel hard nodig. Daar hangt onze gezondheid dan van af. Dat je als particulier het dan in je botte hersens haalt om mondkapjes voor 20 euro per stuk te verkopen, dat vind ik schandalig. En lieve meneer Bol, als je meeleest: doé hier svp iets aan(?)

Better safe than sorry?

En dan ben ik nog niet eens begonnen over het feit dat er ontzettend veel tegenstrijdige berichten zijn over het nut dat die mondkapjes al dan niet hebben. Artsen zeggen op televisie dat het volstrekt nutteloos is en ik wil dat heel graag geloven maar iets in mijn achterhoofd accepteert de uitleg toch niet helemaal. Want ook al is het zo dat een mondkapje geen volledige bescherming biedt, dan lijkt 90% bescherming mij nog steeds beter dan 0% bescherming. Toch?

Oorspronkelijk geschreven voor Nouveau, publicatiedatum 26 februari 2020* 

Reactie plaatsen