Wat ben je een ongelooflijke loser met je ‘ik doe niet meer mee’ …

Een stuk of wat BN-ers heeft bedacht ‘dat ze niet meer meedoen’. Zij doen niet meer aan afstand houden, niet meer aan mondkapjes en ook niet meer aan een goede handhygiëne. Kortom, ze doen niet meer mee aan de diverse maatregelen die zijn gecreëerd om COVID-19, beter bekend als Corona, zo snel mogelijk en zo ver mogelijk de rottige kop in te drukken.

We willen dat virus heel hard de kop indrukken omdat de samenleving zoals die er sinds ongeveer een half jaar uitziet, niet de samenleving is die we kennen en die we heel graag terug willen. Is dat leuk? Nee. Duurt het lang? Ja. Zijn we het allang en breed meer dan zat? Hoofdletters JA.

Maar we doén het gewoon. Samen. Met ons allen. Opdat we zonder gevaar en zonder angst weer kunnen knuffelen met onze opa’s en oma’s , met onze vrienden en familie, met mensen waar we van houden die kwetsbaar zijn door verminderde weerstand. Dáárom doen we dat.

Deze BN-ers hebben schijnbaar geen familie en vrienden

Maar de Hardwells (dát was wel serieus een persoonlijke teleurstelling), de Thomas Berges en de Femke Louises van deze wereld, die doen dat dus niet meer. Die hebben blijkbaar geen grootouders, kennen niemand die op de IC werkt, niemand die daar heeft gelegen, en al helemaal niemand die is overleden aan corona.

En weet je beste Hardwell, Thomas en Famke (die notabene een paar maanden geleden nog deel uitmaakte van een campagne van de rijksoverheid, daar ook fors voor werd betaald, om jongeren aan te moedigen zich aan de basisregels te houden!! ) en weet ik veel wie nog meer: dat jullie met een totaalgebrek aan empathie en gevoel voor solidariteit ervoor kiezen je niet aan de regels te houden en volslagen egoïstisch te doen en te laten waar je zin in hebt, je daarbij verschuilend achter klinkende termen als ‘pionier’ en ‘strijder’ is al triest genoeg, maar alsjeblieft: Beperk dit soort oproepen tot je eigen ‘inner circle’ en hou je mond op social media zodat je niet nodeloos allerlei jonge, helaas vaak nogal beïnvloedbare, mensen meesleept. Denk na en gebruik je gezonde verstand voor je je posts de wereld inslingert.

En wat ik nog vragen wilde, want ik snap er echt helemaal niks van…

Wat maakt toch dat jullie denken dat Rutte & Co één of ander pervers genoegen halen uit het beperken van reisvrijheid? Dat ze zitten te lachen met een biertje in hun hand wanneer ze ons dringend vragen om toch vooral wél op te letten hoe dicht je langs andere mensen loopt? En om daar waar het druk is tóch dat vermaledijde mondkapje op te zetten? Wat hebben ze erbij te winnen dan?

Samenzweringstheorieën

Heus, ik heb La Femme Nikita gekeken, inclusief de nieuwe serie met Maggie Q. Ook Homeland en House of Cards heb ik verslonden.

Bingewatching in optima forma. Echt, ik snap het idee van conspiracy theory, maar leg het me uit: waar zie je die dan? Want, opnieuw: wat is hun winst, hun doel? Wat willen ze bereiken ten koste van jou?

Niet dat ik het allemaal perfect doe hoor. In mijn ‘corona-bubbel’ zitten een stuk of zes mensen waar ik wel mee knuffel, en waarbij ik niet bewust afstand hou. Ik weet zeker dat ik in de supermarkt met enige regelmaat een paar seconden dichterbij mensen ben dan 1,5 meter. Bovendien denk ik dat het buiten veiliger is dan binnen, en evenzogoed doe ik toch mijn best om me verder zo goed en zo veel mogelijk aan de richtlijnen te houden.

Elk nadeel heb z’n voordeel

Waarschijnlijk vraag ik met mijn ‘doe normaal’ iets te veel van jullie, Femke, en Tim enzo. ‘Normaal doen’ impliceert immers de aanwezigheid van enige gezonde hersenactiviteit, van kennis, van besef van normen en waarden en daar ontbreekt het jullie ten enenmale aan. Jullie doen immers niet meer mee. Gelukkig hoeven de artsen op de IC straks niet alles op alles te zetten om jullie te redden want jullie zijn toch al hersendood.

Oorspronkelijk geschreven voor Nouveau, publicatiedatum 23 september 2020*

Reactie plaatsen