Vliegen te duur? Het moet nog veel duurder!

Als vliegen verder goedkoop blijft, pikt de klant het wel.” Het is een deel van de reactie van luchtvaarteconoom Jaap de Wit op het bericht dat mensen die met Ryanair vliegen per 1 november 2018 zes euro extra moeten betalen als ze een rolkoffer mee in de cabine willen nemen. Op sociale media ging het vervolgens, zoals zo vaak, weer helemaal los. De tendens van het verhaal? Schandelijk!
Ik begrijp dat dus niet. Die mensen willen allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang. En hé, newsflash: Dat gaat nu eenmaal niet. Als jij voor een habbekrats naar Ibiza/Fuerteventura wilt, wat verwacht je dan helemaal? Vijfsterrenservice? Lijkt me ietwat naïef. Bovendien vraag ik me af of al die mensen die steen en been klagen over dat vliegen zo duur is, wel helemaal, of zelfs maar een beetje, in de gaten hebben hoe duur vliegen écht is, en wat de consequenties zijn van al die vliegvakanties.

Voetafdruk
En ja, dan heb ik het over het milieu. De schade die de uitstoot van een vliegtuig toebrengt aan mens en natuur is bizar groot. Toch wordt er meer en meer gevlogen ‘want het kost geen drol’. Helaas, indirect kost het heel veel. En die kosten worden op de lange termijn betaald. Door volgende generaties, door kinderen en kleinkinderen.

Als vliegmaatschappijen al die kosten zouden doorberekenen, dan vlieg je niet meer voor 35 euro naar Ibiza maar voor, pak ‘m beet, 450 euro. Die kosten zijn onder andere voor de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen en bestrijding van de veroorzaakte milieuschade. Googel er maar eens op. Ga naar Greenseat.nl, naar Milieucentraal.nl of bereken eens wat jouw ecologische voetafdruk is. Want feit is dat alle miljarden die er wereldwijd in het milieu worden geïnvesteerd, in een zucht en een scheet weer tenietgedaan worden door in het vliegtuig te stappen.

Luxe dingen
Laten we wel wezen: Het is niet alsof het een récht is om elk jaar minimaal één keer met het vliegtuig op vakantie te gaan. We doen wel graag alsof, maar dat is natuurlijk onzin. Het is heel Nederlands om te roepen dat iedereen gelijk is, maar dat is maar ten dele zo. Want we zijn wel allemaal gelijk, maar niet allemaal hetzelfde. En over dat laatste hebben we het met dit soort luxe dingen. Over onderwijs bijvoorbeeld, heb ik een heel andere mening. Het mag gewoon niet zo zijn dat een getalenteerd iemand door geldgebrek een bepaalde studie niet zou kunnen doen. Maar dat is iets heel anders dan vakantievieren. Maar goed, wil je vliegen, dan moet je dat compenseren. Gelukkig kan dat op diverse manieren.
Wat ik daarbij ook schandalig vind, is hoe een maatschappij als Ryanair te werk gaat. Ik zie niks anders dan ‘alles voor het geld’. Om de medewerkers gaat het niet. Het feit dat ze hebben gedreigd hun piloten gedwongen over te plaatsen is daar het zoveelste voorbeeld van. Dat de rechter hier vervolgens gehakt van heeft gemaakt, spreekt gelukkig ook boekdelen.

Chocola
Wat ik ook al niet zo goed snap, is dat mensen hier zo makkelijk aan voorbijgaan. Hoe kun je nu genieten van je vakantie terwijl je weet dat de mensen die jou naar je vakantie brengen allerlei problemen hebben door hun werkgever? Ik vergelijk dat altijd met chocolade… Chocolade eten, dat is een genietmomentje. Maar hoe kun je nu genieten van chocola terwijl je weet dat de reep die je in je handen hebt gemaakt is door kinderhanden? Dan smaakt die chocola je toch acuut niet meer? Zelf kies ik daarom voor Tony’s Chocolonely. En voor vliegen geldt hetzelfde: ik googel en ik lees en ik vraag rond en kies pas daarna een maatschappij. Maar als het even kan, gaan we met de (hybride!) auto en naar London gaan we altijd met de trein. Nog veel comfortabeler ook.
Is daarmee gegarandeerd dat ik het helemaal goed doe? Welnee, was het maar zo’n feest. Maar ik denk er wél over na, en ik doe mijn best. Bewustwording en bewuste keuzes maken een groot verschil. Dus als we allemaal een beetje ons best doen…

* Zoals geschreven voor, en verschenen op, #LibelleNL d.d.  3 nov 2018 *

Reactie plaatsen