Boekreview | De laatste brief naar huis

star
star
star
star
star

Boekreview | De laatste brief naar huis

Rachel Hore

Twee vriendinnen, twee families, twee werelden.
Ze blijken op onverwachte manieren met elkaar verweven.

Na een vervelende ervaring gaat Briony met een groepje vrienden op reis naar Italië om bij te komen.

Tijdens een wandeling ontdekt ze een vervallen landhuis en raakt geïntrigeerd. Haar zoektocht naar het levensverhaal van de oude bewoners leidt tot onverwachte ontdekkingen die ons meenemen naar de Tweede Wereldoorlog.

Wonden uit het verleden blijken nog niet geheeld, en geheimen blijken nog steeds geheim. Briony moet beslissen waar ze goed aan doet en ondertussen heeft ze te maken met haar eigen gevoelens voor een man die haar begrijpt als geen ander maar een relatie heeft met iemand anders.

Briony haar zoektocht brengt haar in contact met bijzondere mensen. Gaandeweg leert ze steeds meer over onvermoede familierelaties en familiegeheimen die voortleven tot op de dag van vandaag. Mensen die WO II overleefd hebben, vertellen haar details die niet in brieven staan. Maar hoe passen alle puzzelstukjes in elkaar?

Alhoewel ik veel wendingen helaas al op een kilometer afstand zag aankomen, waarschijnlijk omdat ze te voor de hand liggend zijn, vind ik het toch een fijn boek dat je mee laat leven met een familie in WO II. Tegen de Italiaanse romantiek staat die grauwe werkelijkheid met gruwelijke gebeurtenissen.

Van een aantal van de personages had ik graag meer geweten. Wat motiveert hen? Hoe komen ze tot hun acties en doen en zeggen ze de dingen die ze doen? Nu blijft het vaak raden… Meer diepgang had ik fijn gevonden. Mensen hebben rafelrandjes maar waar komen ze vandaan? Want niemand is alleen maar goed of slecht.

Wat mooi is, is dat het verhaal weer eens laat zien dat lang niet alles is wat het lijkt, dat mensen niet zijn wie ze lijken te zijn, of, in ieder geval niet hoe jij dacht dat ze waren.

Want hoe leven mensen tot hun dood met een groot geheim? De gevoeligheden in relaties binnen een familie, en ook binnen een gezin, ze komen allemaal naar voren. En hoe ga je daarmee om als nieuwe generatie? Deel je dat met de hele wereld ‘in naam van de waarheid’, of bescherm je je familie? Elke dag moeten mensen afwegingen maken en elke keuze heeft gevolgen.

Hoewel heel mooi en heerlijk Italiaans, vind ik de cover persoonlijk niet heel erg passend omdat het verhaal serieuzer is dan het beeld nu doet vermoeden, maar ja, dat is een kwestie van smaak.

Kortom, een fijn boek om te lezen!