Over Downton Abbey en etiquette

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Geef mij een Engels kostuumdrama en je hebt geen kind meer aan me: Downton Abbey, natuurlijk The Crown, en wat dacht je van The Last Tszars?   

Al voor mijn 15e las ik de beroemde boeken Pride & Prejudice, Wuthering Heights en Jane Eyre. Daarnaast was ik groot fan van North & South. Ik leefde hartstochtelijk mee met Orry & Madeline: verboden liefde, verraad, vriendschap, en die júrken! Het duurde een jaar of tien vooraleer ik me realiseerde dat het over iétsje meer ging dan dat. Sorry, ik was een jaar of 12…

Etiquette maakt het sociale leven makkelijker

De liefde voor en interesse in die ‘andere wereld’ waren er dus al vroeg. Dat ik ben opgevoed met de gangbare etiquette-regels heeft er ongetwijfeld ook aan bijgedragen. Ik vind het fijn dat etiquette bestaat, die afspraken zijn namelijk niet bedacht om het leven moeilijk te maken maar juist om sociale omgang makkelijker te maken. Zodat je weet hoe je iemand begroet, hoe je bestek gebruikt én voorkomt dat je het glas van je buurman of buurvrouw pakt.

Uitnodiging

Dus toen ik een uitnodiging kreeg om aanwezig te zijn bij de diploma-uitreiking van een nieuwe lichting butlers van The International Butler Academy , kortweg ‘TIBA’, was ik een blij vrouwmens.

Beste opleiding ter wereld vind je in Nederland

Veel ‘nuchtere Nederlanders’ denken bij het woord butler ‘overdreven gedoe’, maar dat is echt te kort door de bocht. Het feit dat mensen van over de hele wereld naar Nederland komen om deze opleiding te volgen, zegt iets over de kwaliteit en over hoe hoog dit diploma staat aangeschreven. Bovendien is de TIBA dit jaar opnieuw gekozen tot beste butleropleiding ter wereld . Ik zou een dergelijk instituut eerder in Londen of Genève verwachten. Maar nee hoor, je vindt het in een klein dorp in Zuid-Limburg. En daarna waaieren de nieuwe butlers opnieuw uit over de hele wereld om te werken bij families die binnen een paar maanden niet meer weten hoe ze ooit zonder ze hebben gekund. Of ze gaan aan de slag in een hoge functie bij één van de mooiste en beste hotels ter wereld, dat gebeurt ook vaak.

En wat was het een bijzondere avond! Van de ontvangst op de parkeerplaats tot en met het interieur. Aan elk detail is gedacht. Tegen de tijd dat ik in de gang kwam met de zogenaamde ‘servants bells’ waande ik me écht in Downton Abbey en was ik verliefd op deze wereldberoemde butlerschool.

December is netwerkmaand

Maar, om even bij de etiquette te blijven, vandaag is december begonnen. De maand die bij veel mensen bommetje vol zit met diners, netwerkborrels en andere sociale aangelegenheden. Avonden vol met handen schudden, het glas heffen, eten en praten met mensen waarvan je de één beter kent dan de ander. Hoe gedraag jij je eigenlijk op die momenten? Weet je ‘hoe het heurt’?

Etiquette quiz

Je kunt dat heel makkelijk uitvinden door deze quiz  te doen. Binnen 10 minuten weet je of er nog werk aan de etiquette-winkel is. Of stuur ‘m door aan iemand van wie je denkt dat er nog wel wat ruimte voor verbetering is 😉