Origin – Dan Brown

Wat mij betreft ‘boek van het jaar’. En dat al in februari 😉

Hoe dat komt? Omdat ik er nu, ruim twee weken nadat ik het gelezen heb, nog steeds mee bezig ben. Het gebeurt me heus vaker dat ik nog een dag bij een boek ben, maar niet zoals nu… Ik denk er echt nog steeds over na. Wat ook ‘niet meehelpt’ is dat mijn wederhelft het einde van het boek heel anders interpreteert dan ik. Ik bedoel: we hebben letterlijk hetzelfde boek gelezen, en direct na elkaar.

Toch blijf ik achter met een onbestemd gevoel van open einden en onbehagen, en vindt hij het einde juist heel logisch en ‘briljant’.

The Origin is, net als Inferno, een boek waar je een hele avond met vrienden over kunt discussiëren, perfect voor een boekenclub!

Want het gaat over A.I.: Artificial Intelligence, oftewel ‘Kunstmatige Intelligentie’ maar dan heel veel verder doorgevoerd dan wat ‘wij’ nu gewoon vinden. En: Is dat nog verantwoord? Is het ethisch? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Wat zijn de gevolgen?

En dit wordt verteld op de typische Dan Brown-manier, maar (gelukkig, vind ik) met iets minder lange beschrijvingen van kathedralen en kunstobjecten, en met juist veel aandacht voor de intermenselijke relaties. Waardoor je dus nog weleens op het verkeerde been wordt gezet.

Kortom: Als je dit jaar één boek leest, lees dan The Origin!  

Reactie plaatsen