Nooit geweten dat één op de zes mensen hier mee worstelt…

Als dat zo is, is de kans groot dat je het niet aan de grote klok hangt. Omdat je je schaamt, er niet over durft te praten. En daar kan ik me alles bij voorstellen.

Twee-en-een-half miljoen mensen

Want moeite hebben met lezen? In Nederland? Hoé dan? Iedereen leert toch lezen? Tja, die conclusie ligt snel voor de hand. Té snel, want in dit land hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder er dus wél problemen mee. En niet alleen met lezen, ook met schrijven en/of rekenen. Dat is dus 1 op de 6, en: meer dan de helft van die groep is autochtoon.

Schaamte en buitensluiting

Denk je eens in dat je het lastig vindt om te pinnen, of dat je van Maastricht naar Amsterdam wilt met het openbaar vervoer maar niet goed begrijpt wat er op de borden staat. Dat je je DigiD moet opvragen voor de verzekering. Dingen die compleet vanzelfsprekend lijken, maar bij heel veel mensen de zenuwen door hun lijf laten gieren.

Voorleesmarathon

Gelukkig zijn er altijd mensen die opstaan voor anderen. Boekhandel Dominicanen bijvoorbeeld, samen met de stichting ‘Lol in Lezen’. Zij organiseerden een heuse ‘voorleesmarathon’ en afgelopen maandag was het zover: zittend in een heerlijke leesstoel las ik voor uit ‘Moeder van glas’ van Roos Schlikker, één van de mooiste Nederlandse boeken ooit. 

Omdat ik geloof dat alle kleine beetjes helpen, had ik een crowdfunding online gezet. Roos heeft deze nog gedeeld op haar social media kanalen, zó lief! Mede daardoor mocht ik na afloop 200 euro pinnen voor het goede doel. Geweldig om dat te kunnen doen! 

Boekenwurm

Zelf ben ik een echte boekenwurm, de liefde voor boeken en lezen is mij met de paplepel ingegoten. Voor Sinterklaas, Kerstmis én mijn verjaardag vroeg ik boeken. Elke lezer herkent het: dat fijne gevoel wanneer je op een herfstige zondag met een ‘vers’ boek in een hoek van de bank kruipt. Kop thee en een stuk chocolade erbij, klaar!  

Niet voor iedereen

Helaas geldt dat voor heel veel mensen dus niet. ‘Helaas’ omdat ze nooit echt goed hebben leren lezen… Niet dat ik vind dat elk mens een halve bieb in huis moet hebben, maar ik vind het oprecht verdrietig dat zoveel mensen hieronder gebukt gaan. 

Wil je er meer over weten?

Bijvoorbeeld omdat je ook een steentje bij wilt dragen, óf omdat je wilt leren? Klik dan hier.

P.S. Dat steentje bijdragen kan al heel dichtbij hè, bijvoorbeeld door een boek voor te lezen aan je (klein-)kind/buurkind/nichtje. Doet wonderen voor hun woordenschat en taalgevoel, én: het is leuk! 

Reactie plaatsen