Na complete vaccinatie nog twee weken geduld oefenen: goede zaak!

Het zat er al even aan te komen: een opleving in de Covid-cijfers. Nadat het vaccineren eindelijk goed op stoom kwam en de meest strikte regels losgelaten konden worden, ging Nederland los. Terrassen stroomden vol, en we konden bij onze favoriete restaurants weer binnen genieten van een gezellige avond met vrienden, lekker eten en een goed glas wijn.

Maar ook de bars en discotheken gingen open. En alhoewel ik het aan de ene kant heerlijk vond om al die beelden te zien van dansende, drinkende, zingende en blije mensen, maakte het me ook..tsja, een beetje bezorgd. Zoals ik tegen mijn Lief zei: Ik ben angstig benieuwd hoe we er in september  / oktober voorstaan. Want we zijn er nog niet. 

Noem mij maar een dom schaap …

Ik ben, net als bijna 17 miljoen andere inwoners van dit land, nog steeds géén viroloog, arts, of zelfs maar een klein beetje een expert. Dat zijn maar weinig mensen. Wat ik wel ben, is iemand die niet gelooft dat ze in een land leeft waar de overheid samenwerkt met China, Bill Gates, Poetin, Noord-Korea en Trump om ‘ons onder controle te krijgen’. 

Ik geloof dat artsen het beste met mij voorhebben. Ik geloof dat onze overheid, wat voor een ongelooflijke teringbende ze er op andere vlakken ook van maken, net zo graag als ik weer normaal wil kunnen leven. Als in: net als in augustus 2019 naar festivals, op vakantie, knuffelen met mensen die je liefhebt, en vliegen naar landen die je nog graag wilt bezoeken. Maar ook, zo niet meer, naar je opa en opa, of andere kwetsbare / zieke / oudere mensen kunnen zonder bang te zijn dat je ze de intensive care opjaagt.

Dat is ook de reden dat ik mij vol vertrouwen heb laten vaccineren en aanstaande maandag net zo blij mijn tweede Pfizer vaccinatie ga laten zetten.

Mijn trui van #Darum ga ik daarna met veel plezier dragen.

Deltavariant onze nieuwe vijand?

Toen de berichten begonnen over de opmars van de Deltavariant, vond ik dat persoonlijk niet zo vreemd. Want het zijn juist de mensen van mijn leeftijd (nog geen 50) en jonger die pas één, of helemaal geen, vaccinatie hebben gehad, maar wél vol vreugde en jolijt aan de bar hangen, zoenend en dansend en drinkend. Bij ons in Maastricht zijn ondertussen vier cafés gesloten.

Bron: De Limburger / www.limburger.nl

Terwijl iedereen blijkbaar feilloos weet dat de complete vaccinatie minimaal twee weken oud moet zijn voor je probleemloos de grens over kunt, doen we alsof we gek zijn wanneer we naar de kroeg gaan. Waaróm? Het is vragen om problemen. En daarom vond ik het helemaal niet erg toen gisterenmiddag het bericht naar buiten kwam dat met ingang van aanstaande zaterdag, 10 juli, ook bij ons de twee weken ‘wachttijd  ingevoerd wordt. Het is al die tijd overal verteld en geschreven: Pas 14 dagen ná je complete vaccinatie ben je optimaal beschermd. Dus het is gewoon een beetje dom om direct na je 1e vaccinatie alle remmen los te gooien en direct na je 2e je QR-code op te vragen en festivals en bbq’s af te gaan terwijl je nog niet zo goed beschermd bent. Laten we dit dus ook, ja weer, opnieuw, samen doen. Want anders wordt Delta echt onze nieuwe vijand.

Stel je vragen aan mensen die er écht verstand van hebben

Heb je vragen over vaccinatie? Doe dan geen snelcursus op Google en laat je al helemaal niet gek maken door mensen die roepen ‘Ik doe niet meer mee

Stel je vragen wél aan je huisarts, of bijvoorbeeld aan Diederik Jekel

Die beschikt namelijk niet alleen over heel veel kennis, hij heeft ook heel veel geduld om het uit te leggen. Desnoods 111 keer.

Reactie plaatsen