Met het ‘verdwijnen’ van corona is ook alle aandacht voor een gezonde leefstijl verdwenen…

Met enige regelmaat verwonder ik me erover hoe ik een jaar geleden nog opgelucht was dat ik eindelijk die eerste vaccinatie erin had zitten.

Nu, in juni 2022, leef ik weer alsof er nooit iets aan de hand is geweest, alsof covid niet bestaan heeft. Tot een paar dagen geleden. Ik zag het voor het eerst in Engelse media, en nu is het ook in Nederland weer overal in het nieuws: covid is met een nieuwe opmars bezig.

Duitsland neemt maatregelen tegen nieuwe coronagolf.

Minister Kuijpers over plannen tegen volgende coronagolf

Wat me bij dit tweede nieuwsbericht vooral opviel was de zin ‘branches willen meer duidelijkheid: wat moeten we dan exact doen?’ Ik was er, heel even, sprakeloos van. Want écht: Nederlanders zijn waanzinnig goed in zeiken op alles en iedereen, maar wanneer nemen mensen dan ook eens een keer hun eigen verantwoordelijkheid?

 

‘Dat kan ik prima zelf bepalen!’

Élke keer wanneer er een (voorstel tot) een maatregel komt, kruipt de narrige nukkige Nederlander weer achter zijn laptop om in opstand te komen tegen deze beláchelijke vorm van betutteling. En het is bizar dat het daarbij niets uitmaakt wat voor maatregel, en waartegen of waarvoor die bedoeld is. Want of het nu gaat om vaccinatie en handen wassen tegen corona, of over meer bewegen en minder vetten en suikers tegen overgewicht, ons fabuleuze volkje weet het altijd zelf het beste.

Grijp je kans!

Nou beste mensen, laat maar zien dat je het weet. Kom in actie en regel het. Want 99% is een kwestie van gezond verstand, en dat geldt veel meer voor ‘Jan met de Pet’ dan voor de horecaondernemers en het onderwijs.

 

Ik help je even op weg…

Water is gezonder dan cola en red bull, een appel is gezonder dan een gummy beer, en verse gewokte/gestoomde groente is gezonder dan gefrituurde shit.

Hou svp ook op met het eeuwige ‘gezond eten is duurder dan McDrek’ want me dunkt dat je gezondheid prioriteit heeft. Dus ga naar de markt voor seizoensgroenten en seizoensfruit, lees de folder van de plaatselijke supermarkt en dan kom je al een heel eind.

 


Sportschool te duur?

Echt, zodra je mensen aanspreekt op hun eigen verantwoordelijkheid in een situatie, vliegen de excuses je om de oren. Want de reden ligt praktisch zonder uitzondering buiten henzelf. ‘Ik heb geen geld voor de sportschool’ is er daar eentje van. Dat kan natuurlijk maar zo. Maar dan ga je wandelen. Liefst in een park, bos of op het strand, maar als dat allemaal niet lukt, gewoon in de buurt waar je woont. Dan kun je zelfs ook sporten want een bankje, en zelfs een lantaarnpaal zijn prima workout-toestellen.

Bovendien is het ook supereffectief om te trainen met je body weight. Planking anyone? Handstand? Je pakt er je hele lijf mee aan.  Meer motivatie nodig? Leen een hond van mensen. Gooi een bal of stok, ren een stukje mee en je workout voor de dag zit er alweer op.

 

Wandelen

Naar de markt gaan, dat kan misschien ook wel wandelend of met de fiets. Hoe dan ook: wandel, loop. Voilà, alweer een portie lichaamsbeweging. Niet moeilijk maken wat niet moeilijk is.

Laat de regering het afweten?

Vast. Ook ik vraag me af hoe het kan dat er nog steeds gepraat wordt over een tekort aan mensen, aan bedden, aan geld, nou ja, aan zo ongeveer alles dus. Wat mij vooral tegenvalt, is dat er, alwéér, met geen woord meer is gerept over het enorm grote belang van een goede gezondheid. Geen SIRE-campagne, geen landelijke acties om meer te bewegen en minder te snacken, te snaaien, te roken en te zuipen. Want een gezond lijf, een goede gezondheid, dát is onze allerbeste afweer. Daarmee vertel ik niks nieuws. Dat weten we allemaal. En ja, daar moeten we wat door doen, en ja, ook wat voor laten.

Maar dat de regering, en de lokale ziekenhuizen, en mijn huisarts, en weet ik veel wie nog meer, het verzuimen om hier actief aandacht voor te vragen, ontslaat ons niet van onze eigen verantwoordelijkheid om goed voor onszelf te zorgen. Enneh: een avond series bingewatchen op je favoriete streamingdienst is natuurlijk ook selfcare 😉

 

 

Teveel gedoe?

Heb je hier allemaal geen zin in? Is het teveel moeite en gedoe? Ben je eigenwijs om het eigenwijs zijn? Veel succes met jezelf. Maar dan ook niet lopen klagen als we straks opnieuw in de c-ellende én een lockdown zitten.

Reactie plaatsen