Kom op mensen, zó moeilijk is het nu ook weer niet…

Herken je dit: Je krijgt een WhatsApp van je nicht/ zoon, of leest 147 commentaren op Facebook bij één of ander populair of berucht onderwerp, en tijdens het lezen denk je: ‘Wat stáát daar?’ Mij overkomt dit namelijk met enige regelmaat.

Vanzelfsprekend ligt dat aan mij. Op elke cursus leren we dat dat waar we kritiek op hebben vooral iets over onszelf zegt, dus hé, ik heb mijn boetekleed al aan, maar tóch… Ik krijg ernstige jeuk van deze taalflaters.

Ik hou ook van jouw
Ehh…van mijn wat? Mijn kat? Mijn Lief? O, wacht! Je bedoelt dat je gewoon van mij houdt. Jôh, laat die ‘w’ dan lekker weg. Scheelt een boel verwarring.

Wat is er gebeurT?
Dat is met een D. Echt, neem het aan van deze vrouw van middelbare leeftijd.

Zij is langer dan mij!
Lieverd, zij is langer dan ik.

Ik ga na me moeder
Nee, ik ga naar mijn moeder. Ik snap dat het meer letters zijn en dat het reuze-vermoeiend is om die vier letters extra te tikken, maar kom op, doe een beetje je best. Al is het maar om te voorkomen dat je in je zakelijke correspondentie ook dit soort domme dingen tikt.

Na aanleiding van
Tik die twee extra letters: ‘Naar aanleiding van’.

Nog eentje die regelmatig terugkeert:
Ten allen tijden  – ten allen tijde – te alle tijde
Verbeter iedereen gerust, het is namelijk ‘te allen tijde’. Geldt ook voor soiezo. Het is ‘sowieso’.

Hun gaan vanavond bankhangen
Helaas, het is wel hún bank, maar zij gaan er vanavond op hangen.

Omdat en doordat
We hebben het hier echt over twee verschillende dingen. ‘Om’ is een reden, ‘door’ is een oorzaak.

Overnieuw?
Neen, we doen het opnieuw, of we doen het over.  En ik snap dat het leven soms lastig is, maar je máákt een keuze en néémt een besluit.  O, en die fantastische winterjas? Die kost niet duur. Hij kost veel, én hij is duur ;)

O wee, als je er iets van zegt
Als ik in een vlaag van verstandsverbijstering weer ‘ns zo dom ben om er op Facebook iets over te zeggen, krijg ik zonder uitzondering de reactie: “Daar gáát het niet om, het gaat om de inhoud, en ik snap toch zeker wel wat er bedoeld wordt, arrogante snob die ik ben?! En dat schrijven ze dan zo: ”Je snap toch zekers wel wat er bedoelt word arrogante snop?!’

Ja, ik snap wat er bedoeld wordt, en natuurlijk gaat het over de inhoud. En daarnáást draagt goed Nederlands bij aan de duidelijkheid van de discussie.

Het belang van de komma mensen!

Ik zeg echt niet dat we middeleeuws Nederlands moeten gebruiken, liever niet zelfs. Taal is een levend iets, vandaar ook ‘het cadeau’ en ‘het kado’. Persoonlijk vind ik die laatste ietsjepietsje lelijk, edoch, dat is een kwestie van smaak. Maar: fout is gewoon fout.

Even voor de duidelijkheid: Dit heeft dus niéts met dyslexie te maken. Voor mensen met dyslexie heb ik bewondering dat ze evengoed meeschrijven op Facebook. Want zul je zien dat zo’n taalpurist als ik dan weer iets zegt…

Reactie plaatsen