“Ja, ik wil. Koningin worden”.

Grapje! Als er één leven is dat ik nooit heb geambieerd, is dat wel een leven als lid van het koninklijk huis. Zodra je één teen buiten de deur steekt, liggen mensen op de loer, letten ze op je én hebben ze een mening over je. Erger nog: zodra je gebóren wordt, en je eerste woordje nog moet zeggen, spelen mensen het klaar negatieve dingen over je te roepen.

Zeg maar dag tegen je privacy

Als je daarin geboren wordt, moet je het er maar mee doen, dan valt er niks te kiezen want jouw wieg stond daar. Maar als aangetrouwd lid, heb je wel een keuze. En dat bewijst maar weer eens dat liefde héle rare dingen doet met je verstand, want je moet wel ongelooflijk verliefd zijn om je privéleven zó ingrijpend op te geven.

‘Gaan Máxima en WA scheiden?’

Een keer geen make-up en de koppen vliegen je om de oren ‘Máxima ziek!’ Een keer een strakke blik naar de ander en de echtscheidingsgeruchten worden geprint. Een operatie aan je kleine teen is voorpaginanieuws, en als je in het ziekenhuis ligt om een baby op de wereld te zetten, wil die hele wereld daar alles van weten. En dat valt nog mee vergeleken bij de verdrietige dingen. Want de wereld kijkt, en oordeelt, ook wanneer je vader een omstreden figuur is en hij daardoor niet bij je bruiloft mag zijn, en wanneer je jongere zusje het leven zo moeilijk vindt dat ze zelfmoord pleegt. Het is een geluk bij een ongeluk dat onze koningin zo populair is, want we genieten niet alleen mee, we huilen ook mee. We proberen haar te laten voelen dat we met haar meeleven, in goede én slechte tijden.


In april 2019 stond ik als één van de ‘maximale Máxima-fans’ in de FLAIR.

De hamvraag was natuurlijk ‘Wat me dan zo aanspreekt in onze koningin’. Dat is niet zo moeilijk. Wat ik in haar bewonder, en wat voor mij blijk geeft van een sterk karakter, is hoe ze zichzelf opnieuw heeft uitgevonden in deze unieke functie. Tot 2001 was ze serieus carrière aan het maken. Tegenwoordig heeft ze een hele rits aan (ere-)functies, maar persoonlijk vind ik haar inspanningen voor “inclusieve financiering voor ontwikkeling” nog het mooist. Daarmee laat ze zien hoe belangrijk het is dat de positie van vrouwen wereldwijd wordt verbeterd.

Niet één, maar wel drie petten

Ze is een rolmodel. Ja, ze is de echtgenote van onze koning, en haar voornaamste functie is hem te ondersteunen bij zijn taken, maar ze is vooral ook ‘her own woman’. Dat zij zich, als moeder van drie dochters, juist zo inzet voor vrouwen, voor hun onafhankelijkheid, maakt dat ik alleen maar trots kan zijn op deze powervrouw.

Ga er maar aan staan: ’s Morgens ben je bij de opening van een speciaal evenement, ’s middags werkoverleg, ‘s avonds een diner voor het Corps Diplomatique (hallo 3e keer omkleden! Hallo visagiste en hallo kapper!

Allemaal dingen waar Alexander zich niet druk om hoeft te maken ;) ), vervolgens rol je om 1 uur ’s nachts je bed in en ’s morgens om 7 uur hang je de slingers op voor je jongste die haar verjaardag viert.

Als er één vrouw is die de struggles van ‘de werkende moeder’ begrijpt, is zij het wel. Maar wat het allemaal tóch anders maakt, is het feit dat ze koningin is. Online bullies (99 van de 100 keer ‘volwassenen’) die online negatieve opmerkingen plaatsen aan het adres van Máxima zelf, maar ook over haar dochters waar ze dan niet op kan reageren… Soms doe ik dat dan voor haar. En gelukkig ben ik niet de enige die dat doet. Het is geweldig om te zien dat steeds meer mensen opstaan tegen dit soort gedrag, tegen ‘shaming’ in welke vorm dan ook.

Fouten zijn er ook

Dat ze niet onfeilbaar is, moge duidelijk zijn. Het Griekenland-vakantiedebacle was daarbij het duidelijke dieptepunt. En ook dán is dat vergrootglas er. Want noem mij één iemand die het afgelopen jaar niet de fout in is gegaan. Honderden mensen zijn op vakantie gegaan, maar zij worden er veel harder op afgerekend. Eerlijkheidshalve moet ik daar wel aan toevoegen dat ik de ‘excuses’ echt om te huilen vond. Categorie ‘Doe het goed, wees oprecht, of doe het niet’.

Klasse is niet te koop

Máxima lijkt één van de beroemdste uitspraken van Michelle Obama tot haar lijfspreuk gemaakt te hebben: “When they go low, we go high”.  Karakter, stijl en klasse kun je niet kopen. Dat heb je of niet. Dus ja, ik ben fan van deze vrouw. Haar stijl qua kleding, sieraden en hoofddeksels, maar zéker ook haar stijl in doen en laten, spreken me enorm aan. Kunnen we allemaal wel eens een voorbeeld aan nemen.

Blijft dé vraag natuurlijk: Wat draagt Máxima komende Koningsdag?

Ik hoop een wow-outfit met roze/oranje/rood. Een beetje omdat ik dat zelf droeg met de fotoshoot voor FLAIR, maar vooral omdat ik onze koningin in die kleuren altijd zo vind stralen.

Reactie plaatsen