Inderdaad: #NietInMijnGleuf

Beeld via #Linda #Net5 #LadiesNight

Helaas was de sticker die LINDA. aanbood al uitverkocht. ‘Uitverkocht’ is een groot woord trouwens, hij kostte slechts één cent, puur symbolisch. Ik had graag zo’n sticker gehad om op de brievenbus te plakken. Puur om mijn punt te maken: élke vrouw moét het recht hebben om te kunnen kiezen voor een veilige en legale abortus.

Home to Vote

Vorig jaar mei heb ik daar ook over geschreven tijdens het referendum in Ierland. #HomeToVote was toen dagenlang onderwerp van gesprek. Het kwam me letterlijk op doodsverwensingen te staan: ik was de mislukte abortus, er had maar één abortus plaats moeten vinden, namelijk die van mij etc. Ook was ik een ho*r en een sl*t die gewoon haar benen bij elkaar had moeten houden.  

Religie en vrije keuze

Ik was, helaas, niet verrast dat het gros van die haters uit zwaar religieuze hoek kwam. Het werd zo veel dat ik er in één keer op heb gereageerd en daarbij ook gewoon naam en toenaam heb laten zien.

En nu is er ‘niet in mijn gleuf’

Het platform ‘Zorg voor Leven’ kwam met het lumineuze idee om in elke brievenbus in heel Nederland een folder te gaan gooien want ‘abortus is een groot kwaad’, aldus voorzitter Diederik van Dijk. Hij noemt de tegenreactie ‘bijna sneu’. De definitie van ‘sneu’ is ‘betreurenswaardig’.  Zo jammer dat hij niet inziet dat zijn redenatie precies dat is: betreurenswaardig.

De reden voor de abortus doet er niet toe

Ja, we hebben in dit land zo’n 30.000 abortussen per jaar. En élk van die vrouwen maakt daarin haar eigen afweging. En élke keer ontstaat de discussie over ‘wat wanneer een vrouw zwanger is door verkrachting?’ en ‘wat als bij een echo blijkt dat het (zwaar) gehandicapt is?’ Maar dat doet er helemaal niet toe.

Of een vrouw nu verkracht is, financieel niet in staat is een kind te onderhouden, in een kraakpand woont, of het domweg niet wil: het is háár keuze, en het is niet aan jou en aan mij om haar daarop af te rekenen.

‘If I could turn back time’

Ook mét pil kan het mis. Ik ben daar het levende voorbeeld van. En weet je, er zijn best wat dingen die ik ‘in hindsight’ anders had willen doen in mijn leven. Dingen waarvan ik zeg ‘crap, als ik dat over mocht doen, zou ik een andere keuze maken’.  Maar die abortus? Die staat niet in dat rijtje.

Je leven lang

Vergeten doe ik het nooit. Maar spijt heb ik ook nooit gehad. Ik ben alleen maar dankbaar dat deze optie er is.

Anticonceptie in basispakket

Misschien zit er ergens een kern van waarheid in de opmerking dat er vrouwen zijn die abortus gebruiken als anticonceptie. Dat is ernstig. Voor die vrouwen. Voor hen hoop ik dat er begeleiding is.  Wellicht een spiraal, of, als iemand zeker weet geen kinderen te willen, sterilisatie.

Sowieso vind ik dat de pil gratis moet zijn, dat voorbehoedsmiddelen in het basisverzekeringspakket moeten zitten, dus óók het condoom. Ik denk dat veel ellende daarmee voorkomen wordt.

En volgens mij is dát waar we naar moeten streven: voorkomen. Niet door niet te seksen, seksen is fijn, maar wel door iedereen zo goed mogelijk voor te lichten.

Maar een verbod op abortus? No way.  

Reactie plaatsen