Ik verzamel streamingdiensten en ik schaam me er niet eens voor…

Het kán niet gratis en het hoéft ook niet gratis, want het is heel eenvoudig: Het creëren van content – laat ik het maar even breed houden- kost geld. Journalisten, tekstschrijvers, fotografen, en o ja, acteurs, iedereen wil graag een salaris. Daarnaast bestaat er nog zoiets als administratie, apparatuur, kantoor, gas, licht en water, het kost állemaal geld. Dat je geen papieren magazine of krant meer koopt, wil niet zeggen dat het dan niks meer kost om te maken.

Hetzelfde geldt voor films, series en documentaires.  Kijk je lineair, dus op t.v., dan krijg je om de haverklap vijf minuten reclame. Inderdaad, rete-irritant, maar ook hier geldt: die mensen moeten ook allemaal de hypotheek en boodschappen betalen. Net als jij en ik. Wil je daarvan af, of wil je, zoals ik, meer keuze hebben in wat en wanneer je kijkt, dan kijk je een via een streamingdienst.

Van het één komt het ander

Bij mij begon het met Netflix. Toen kwam Videoland erbij omdat Grey’s Anatomy daarheen ‘verhuisde’ en ik ook ‘a million little things wilde zien, en ‘New Amsterdam’. Enzo 😉

Vervolgens kwam Pathé Thuis, en dan hebben we natuurlijk ook nog Ziggo Plus, het oude HBO. Dat zijn vier abonnementen. Toch heb ik het geld er met liefde voor over want:

* Ik kijk wanneer ik wil,
* Ik kijk waar ik wil,
* Ik kijk zolang ik wil. Nou ja, tot iets ‘op’ of ‘uit’ is dan, maar bingen is echt mijn favoriete sport,
* Ik kijk zonder reclame, én
* Ik heb veel meer keuze.

 

 En nu ben ik overstag gegaan: sinds een paar weken heb ik ook een abonnement op Disney+.

Ik dacht ‘Ik doe een proefabonnementje want ik hoef enkel seizoen 18 van Grey’s Anatomy te zien’, maar o wat staat hier veel fijns tussen. ‘Gouwe ouwe’ zoals ‘Brothers & Sisters’ en  ‘Private Practice’ maar het is zeker ook het beroemde ‘Star’ waar ik blij van word:

Promised Land (2022)

1 seizoen

Drama over een familie met een eigen wijngaard én veel geheimen

Big Sky (2020-2021)

2 seizoenen

Twee zusjes zijn gekidnapt door een trucker. Tijdens de zoektocht blijkt dat er meer meisjes verdwenen zijn en een bloedstollende klopjacht begint om te voorkomen dat er nog iemand slachtoffer wordt.

The Resident (2018-2022)

5 seizoenen – 94 afleveringen! En seizoen 6 is in de maak.

Als die hard- fan van Grey’s Anatomy (ja, ik heb echt alle 18 seizoenen gekeken) word ik hier helemaal blij van: hospital drama

Maar wat ik zo langzaamaan echt niet meer leuk vind, is dat die streamingdiensten elkaar, en daarmee jou en mij, het leven zuur maken. Want de Disneyfilms gingen weg bij Netflix, en met Disney verdween heel veel van het ‘Netflix Children’ -assortiment. Niks van de content wordt meer gedeeld.

Dat zou in mijn geval nog niet zo erg zijn aangezien ik toch geen kinderen heb, maar met Disney verdwenen ook Pixar en National Geographic. En Disney+ breidt uit. Ze hebben nu diverse ‘merken’ met als nieuwste telg ‘Star’. Star is voor volwassenen. Nee, niet het roemruchte ‘adult only’ met een zeer schaars geklede Heidi en Peter, maar gewoon ‘voor volwassenen’, dus niet voor kinderen. Scandal bijvoorbeeld, is dus weg bij Netflix en Videoland. En om de ellende compleet te maken, hebben we ook nog Amazon. Amazon is de streamingdienst waar ‘Little Fires Everywhere’ van Kerry Washington zien is.

Deze serie wil ik echt heel graag zien. Klein nadeeltje: Ik ben om diverse redenen zwaar anti-Amazon. Dus helaas zit ‘LFE’ er voorlopig niet in voor mij. Simpelweg omdat ik weiger bij te dragen aan de instandhouding van een bedrijf als Amazon.

 

Wat te doen?

Maar wat doe ik dan nu? Hoeveel geld mag iets kosten? Ja, zoveel als de gek ervoor geeft zei mijn oma altijd. En dat is natuurlijk helemaal waar. De vraag is dus nu hoe gek ík ben. Dat, én hoe we het voor elkaar gaan krijgen dat die vermaledijde streamingdiensten óf alles delen, óf alles wereldwijd beschikbaar stellen.

 

Reactie plaatsen