Ik gun ons land bijna een échte ramp, misschien dat we dan leren om niet óveral over te zeiken…

Ik weet niet of het komt door de hitte van de afgelopen dagen, de bozeboerencrisis, de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de Poetincrisis of de IslamitischeStaatcrisis, maar holy moly, is er nog iéts waar in dit land géén ophef over ontstaat?

 

Ik word er zó simpel van… alles, en dan ook écht alles, moet tegenwoordig ultra-all-inclusive zijn. Dit keer is de twijfelachtige eer aan LINDA. om aan de schandpaal genageld te worden. Ik heb ‘m net uit de brievenbus gehaald, en call me stupid, maar ik zie een hele mooie gave cover.

En toch spelen de Nederlanders het weer klaar. Ze komen en masse uit hun huisje want Oh My God: de cover is niet inclusief genoeg.  Geen vrouw met één borst, geen vrouw met hangborsten, maar vooral, met schitterende onverslaanbare stip op één: ‘geen curvy vrouwen.’

Modewoord ‘curvy’

En het is het woord curvy waar ik serieus jeuk van krijg. Samen met nog iets anders, maar daar kom ik straks op. Eerst over dat ‘curvy’. Curvy, lieve mensen, staat voor een zandloperfiguur. Als in: een vrouw met een duidelijk gedefinieerde taille. Inderdaad gaat dit vaak gepaard met brede heupen en grote borsten, maar lang niet altijd. Ook heel slanke vrouwen, tengere vrouwen, kunnen curvy zijn. Het is niet exclusief voorbehouden aan maat 42 en groter. Sterker nog: ik ken dikke vrouwen die helemaal niet curvy zijn want totaal geen taille en hele slanke die hartstikke curvy zijn.

Want we gaan toch niet serieus beweren dat Romy Monteiro en Marian Mudder geen curves hebben hè …Of wel soms? Het is dus ook geen goed synoniem. Curvy klinkt misschien wel vriendelijker, maar dat doet niets af aan wat het in werkelijkheid meestal is: (te) dik.

Noem het beestje gewoon bij de naam

Het is om diezelfde reden ook helemaal niet slim om het curvy te noemen want het is allesbehalve handig en goed voor je om al te comfortabel te zijn met je overgewicht. Toch is dat precies wat er nu al aan het gebeuren is.

Het feit dat zo ongeveer de helft van ons land te dik is, en 14% zelfs ernstig overgewicht heeft, maakt het niet ‘de norm’, laat staan gezond. Helaas is het ondertussen een modewoord geworden, en, erger dan dat, een makkelijk excuus om je achter te verschuilen want hoe meer dikke mensen hoe normaler het lijkt.  Het tegendeel is echter waar: overgewicht is super slecht voor je. Jaja, ondergewicht is ook niet perfect, en naar het schijnt zelfs dodelijker dan overgewicht, maar daar lijden we in ons land niet met miljoenen aan:  Nog geen 3% van de mensen boven de vier jaar oud zou een paar kilo meer mogen wegen.

En dan Geraldine Kemper

Zó jammer dat uitgerekend zij niet de ballen (pun intended) heeft om achter het thema, de bedoeling én de rest van de vrouwen te blijven staan. Dat een journalist niet goed leest, dat is al kwalijk genoeg, maar dat Geraldine vervolgens schrijft: “Ik kan eigenlijk niets anders zeggen dan dat ze gelijk heeft” , dat is meer dan een beetje jammer. Ze valt al die andere vrouwen en de redactie van LINDA. af. Ik kan daar met m’n verstand niet bij maar ze zal het zelf wel verklaren als ‘voortschrijdend inzicht’.

 

En dan nog dat andere punt waar ik me gruwelijk aan erger…

Het héle nummer gaat over tieten, borsten, boezems, hoe je ze ook noemen wilt. Het gaat niet om de vorm van die tieten en borsten, het gaat ook niet over het lijf waarop die tieten zitten. Het gaat over het feit dat op social media een mánnentepel wél getoond mag worden, en die van een vrouw niet. Dát is ronduit belachelijk. Dát is het thema. Als je dat onderscheid niet kunt maken, of te kortzichtig bent om het verschil te willen zien, hou je dan gewoon lekker buiten de discussie.

Sowieso, als je te beroerd bent om door te klikken en de toelichting te lezen, hou dan je snuit. Ik zeg dit met de beste bedoelingen, ter bescherming van jezelf want werkelijk: je komt niet een beetje dom over,  maar gewoon heel erg dom.

Omdat ik heus de beroerdste niet ben, leg ik het nog één keer uit: op deze foto’s zijn de borsten juist bewust wél bedekt omdat diverse sociale media netwerken ze anders blokkeren. Lees: dan kunnen ze niet worden gepost. En dat is nu net het hele punt (!)

Zo, ga ik nu op m’n gemakje de LINDA. lezen en al die tieten met de mijne vergelijken. Hint: die van mij zie ik ook niet terug…

1 reactie

  1. Irene Tigchelaar 17 augustus 2022 om 21:50- Beantwoord

    Heerlijk! Wat een waar verhaal! Ik snap je! Shapeau!! 😘

Reactie plaatsen