Iédereen die dit leest, kent vrouwen die slachtoffer zijn van geweld. Ie-der-een. Dus jij ook.

Want vandaag is niet zomaar een woensdag. Vandaag is het 25 november en dat is de Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen.

Agressie tegen vrouwen. Het is zo immens groot, zo onvoorstelbaar veel, en zo afschuwelijk dat de Verenigde Naties er een speciale dag voor hebben uitgeroepen. Of ‘voor’…eigenlijk natuurlijk ‘tegen’. Want geweld, of het nu verbaal is of fysiek, doet pijn. Jarenlang. We willen toch allemaal dat dit stopt?

Een paar harde koude cijfers

Elk jaar worden wereldwijd 50.000 vrouwen vermoord door een partner of familielid. Dat zijn 140 vrouwen per dag (!) Internationaal worden honderden vrouwen vermist. Sinds corona neemt dit aantal hand over hand toe.

Geweld in Nederland

In Nederland heeft 1 op de 5 vrouwen te maken met partnergeweld. Dat betekent dat iédereen die dit leest, vrouwen kent die slachtoffer zijn van geweld. Ie-der-een. Dus jij ook.

Elke dag worden vijf aangiften van verkrachting gedaan en elk jaar worden meer dan 40 vrouwen vermoord door hun (ex-)partner.

Agressie tegen vrouwen komt al voor zolang we geschiedenis kennen. In het ene land openlijker dan het andere, misschien ook meer en/of vaker dan in het andere, maar linksom of rechtsom: het moet stoppen.

Het thema van 2020

Vandaar het thema van dit jaar: #Melden. Omdat het overgrote deel van de vrouwen dat zelf niet doet. Deels uit angst én deels omdat heel veel vrouwen niet weten wáár. Want bij wie kun je veilig terecht? Daar is nu een speciale website voor.

Bewustwording én handelen moeten in ons systeem komen. Als we samen alert zijn op signalen van geweld, kunnen we sneller ingrijpen. Want het stopt, helaas, nooit vanzelf.

En misschien wel het allerbelangrijkste…

Preventie. Alles begint bij onze opvoeding. Statistieken tonen al decennialang aan dat het gros van de daders man is, en het gros van de slachtoffers vrouw.

Natuurlijk neemt dit niet weg dat het andersom ook voorkomt, en ‘uiteraard’ ook binnen homoseksuele relaties. Iedereen moet van jongs af aan leren dat geweld, in welke vorm dan ook, niet oké is.

Help mee!

Helpen kan op diverse manieren, maar het makkelijkste, en eerlijk gezegd, eigenlijk wel het minste wat je kunt doen, is de petitie tekenen .

De wereld oranje kleuren

Net als vorig jaar hebben de Verenigde Naties ook nu alle gemeenten gevraagd mee te doen aan de ‘Orange the World’-campagne door een gebouw, brug, fontein, standbeeld of ander object uit te lichten, in de kleur oranje. Daarmee laten gemeenten hun steun zien én het is een belangrijke bijdrage aan het bespreekbaar maken. Als we het taboe wegnemen, kunnen meer slachtoffers hulp vragen, én krijgen. Geweld is niet gebonden aan een plek of situatie, en daarom vindt Orange the World in Nederland ook niet op één plek plaats.

Ben jij slachtoffer van geweld? Bel dan 0800-2000. In acute nood? Bel dan 112!

Reactie plaatsen