Hun, hen, zij, het? Schiet mij maar lek…

Misschien heb je het wel meegekregen: Sam Smith wil niet meer worden aangesproken met ‘hij’:

Ik raakte daar een beetje van in de war, en dat had níks te maken met het idee erachter. Echt, laat iedereen vooral doen waar ‘ie zich goed bij voelt. Ik respecteer eenieder z’n keuze.

Alleen, ik ben toevallig één van die mensen die áltijd wel door iemand ‘getagd’ wordt bij posts zoals hieronder:

Nederlands staat al niet bekend als een makkelijke taal, en met dit soort acties wordt het wel héél erg.

Hier, een voorbeeldje:
Ik respecteer hun keuze om te zijn wie hen is. Ik geloof alleen dat hen voor een boel verwarring zorgen, maar dit is bij mij dan ‘zorgt’, voor mensen die het niet zo goed begrijpen want hun, of hen, praten over zij, maar is dat een vrouw, is dat meervoud, of enkelvoud, of zijn het meer vrouwen, of mannen. En hoe snappen hen dat zelf dan?

Grammatica in de prullenbak?
Hoe het jou vergaat weet ik niet, maar mijn hersenen springen hier acuut van in een kortsluiting: ‘hen/zij’ helpen vooral onze complete grammatica naar de andere wereld. Ik hou van taal, de Nederlandse, én de Engelse. Ik lees minstens zoveel Engelstalige boeken als Nederlandstalige. Lang verhaal kort: ik sta bekend als taalpurist. Of komma-neuker, dat komt ook wel ‘ns voorbij. Het resultaat is hetzelfde: ik raak een beetje in de war van dit soort dingen.

Het Engelse ’they’ is niét hetzelfde als ons ‘hen’
Alles wat we hebben geleerd over aanwijzende en bezittelijke voornaamwoorden, over meervoud en enkelvoud, daar heb je dus helemaal niks meer aan. Hoe weet ik nu nog of we het over één of elf zangers hebben? Ik weet heus dat we van alles overnemen van de Engelsen maar onze taal is niét hetzelfde.

Hoezo ‘het Sylvia’?
Bovendien, wat is er prettig aan om als onzijdig benaderd te worden? Hier in het Limburgse heeft een aantal mensen mij wel eens ‘het/ut Sylvia’ genoemd. Nou, ik kan je verzekeren dat die dat niet meer doen. Al zeggen ze honderd keer: ‘Dat is juist lief bedoeld!’.  Ik ben geen ‘het’, geen onzijdig iets. Ik ben een vrouw. Een ‘zij’.

Zeg het maar tegen me
Dus tot ik met mijn beperkte hersencapaciteit het ook snap, heb ik een verzoek: Als je wilt dat ik je met hen, het, zij, hij of haar aanspreek, zeg het gewoon tegen me? Dan doe ik mijn best dat goed te doen.

* Publicatiedatum: 18 september 2019 *

Reactie plaatsen