Heb ik iets gemist dat de republikeinen Amalia willen ‘bevrijden’?

Tot ik de post zag op de Instagramaccount @AllThingsAmalia, wist ik niet eens van het bestaan van deze actie.

Achteraf had ik dat denk ik liever maar zo gehouden. Want serieus: een groepje republikeinen dat de hashtag #FreeAmalia in het leven roept, is toch wel ernstig sneu.

 

Hoe wil je Amalia en Britney met elkaar vergelijken?

Bovendien is het niet erg origineel na #FreeBritney. Natuurlijk zullen de dames-en-heren-republiek nu zeggen dat dit bewust zo is gedaan, met een knipoog, maar echt: Amalia op één lijn zetten met Britney? Give the first girl some credit! Amalia is, met een jaar overslaan, cum laude van het VWO afgekomen. Ze spreekt haar talen, en zit uit pure interesse nu al op de publieke tribune van de Tweede Kamer om debatten te volgen.

 

En laten we ook haar fameuze brief aan Rutte niet vergeten waarin ze openlijk afziet van de toelage die ze vanaf haar 18e jaar zou krijgen. Omdat wij, dat democratische land waar het over een eerlijk verkregen meerderheid gaat, dat met ons allen zo hebben gekozen.

 

Hoezo is een republiek beter?

Het hele idee van ‘Republiek’, voorheen beter bekend als ‘De Republikeinse Beweging’,  lees je  hier .

Op hun website staat dat op Amalia ‘grote druk wordt uitgeoefend’. Vooralsnog doen vooral de mensen van ‘Republiek’ dat. Overigens samen met de welbekende politieke partijen die het Koninklijk Huis liever gisteren dan vandaag zien verdwijnen. Dié personen geven reden tot het voelen van een zware vervelende druk. Want die willen haar niet daar waar ze is.

‘Ze moet bij voorkeur mooi zijn en trouwen met een geschikte partner’. Waar ze die wijsheden allemaal vandaan halen is me echt een raadsel want zo moeilijk is het niet om de feiten  op een rijtje te hebben.

Maar het is met dank aan dit soort mensen en hun bemoeierij dat de Tweede Kamer zich genoodzaakt zag met een officiële verklaring te komen.


Weet niet of ik moet lachen of huilen

En als je dan kijkt wat ze over zichzelf zeggen en wat hun standpunten zijn, weet ik niet meer of ik moet lachen of huilen. Ik denk dat het huilen me nader staat. Hieronder een selectie van hun statements:

De democratische verkiezing van het staatshoofd biedt de grootste garantie dat de bekwaamste en de beste dit hoogste ambt zal vervullen. Erfopvolging van het staatshoofd geeft deze waarborg allerminst.

Écht? Really? Last time I checked zaten de VS opgescheept met Trump, is Sarkozy (Frankrijk) niet één, maar twéé keer veroordeeld, Brazilië kent met Da Silva en Bolsonaro ook niet bepaald een lekkere reputatie (daar komt nog eens bij dat het land steeds wankelt tussen democratie en dictatuur) en zo zijn er nog een handje vol. O, en wat te denken van de president van Duitsland? Ehh, wat is zijn naam ook alweer? Even denken hoor … Ehmm…hmm, ik kom er niet op. Weet je hoe dat komt? Omdat geen hónd weet wie dat is. Het is namelijk niet Merkel, het is Frank-Walter Steinmeier. Ik moest het zelfs googelen. En iédereen weet wie de koning of koningin is, ook zonder achternaam. Dat doet iets voor een land, dat betekent dat er deuren opengaan.

 

Een sober en zakelijk ingericht presidentschap versterkt het democratisch bewustzijn.

Sober en zakelijk? In welk land zie je dat precies? Trump was na amper een jaar al de duurste president ooit met ‘dank’ aan reizen en beveiliging. Sowieso krijgen daar álle oud-presidenten een levenslange toelage ongeacht hoeveel mooie Netflix- en boekendeals ze sluiten. Had ik Frankrijk al genoemd? Dat land komt keer op keer terug als ‘duurste republiek’ en de genoemde kosten daar circuleren elke keer boven de €110,- miljoen. En hoe wil je een president houden aan afspraken? Door ‘m af te zetten? Fijn, kunnen we elk jaar naar de stembus…

Een aan tijd gebonden presidentschap biedt de beste waarborgen ter voorkoming van een verstrengeling van staats- en persoonlijke belangen.

Ons staatshoofd, oftewel W.A., heeft een ceremoniële en symbolische functie. En wat heeft tijd ermee te maken? Denken de republikeinen dat enkel wanneer persoon X daadwerkelijk staatshoofd dan wel president is, diegene misbruik kan maken van macht? Dat die persoon verder nooit kan corrumperen? Zou wel fijn zijn, dát wel…

 

“Don’t complain, don’t explain”

Ben ik dan de aangewezen persoon om het nu zo voor haar op te nemen? Mwah, er zijn vast wel een stuk of wat mensen die dichterbij haar staan. Maar die mensen staan juist zo dichtbij omdat ze haar vertrouwen nooit beschaamd hebben, en daarbij komt ook dat je, hoeveel moeite het je ook kost, je mond houdt. Ook al wil je het met de beste bedoelingen van de wereld voor haar opnemen. Ons koningshuis lijkt meestal de aanpak van het Engelse koningshuis te volgen: ‘Niet klagen, niet verklaren’. Gewoon niet in discussie gaan. Gelukkig verkeer ik niet in die lastige positie, ik heb de Prinses van Oranje nog niet eens ooit live gezien. Dat wat ik wel zie, is een meisje, nog nét, dat over minder dan een maand 18 wordt. Dan is ze voor de wet volwassen, en nu al heeft ze meer gezond verstand in haar pink dan heel veel zogenaamd ‘volwassen oudere mensen’ in hun hele lijf.

Den Haag, juli 2020: De Prinses van Oranje in Paleis Noordeinde.
Foto: RVD – Martijn Beekman

 

Een mooie vrouw in wording

Ik zie ook een gevoelig mens, een zachte blik in die mooie bruine ogen, de manier hoe zij en haar oma met elkaar omgaan,

de aandacht waarmee ze naar mensen luistert, de lach die ze zo gul schenkt aan mensen om haar heen. En precies dat is de de reden dat ik me al eens heb uitgesproken over mensen die menen haar belachelijk te moeten maken.

 

De reactie van Amalia

Ik kan me zo voorstellen, en ik hoop heel erg dat ik gelijk heb, dat Amalia alleen maar heel diep zucht om dit soort mensen en dit soort acties en dat ze vervolgens naar de stallen loopt, een paard zadelt en in volle galop langs het strand gaat: één met haar paard, frisse zeelucht, en haar hoofd leegmaken.

Zoals collega Ella al zei: ‘En kunnen we dit verder alsjeblieft aan de prinses zelf overlaten? Er zit een prima verstandig hoofd op die schouders’.

Reactie plaatsen