Golf, ego, en de kleur van een tee…

…het is niet persé de beste combi.

Een paar weken geleden was het weer zover, dit keer op de Boa Vista Golfclub in Lagos. Samen met mijn Lief en een Engels echtpaar liep ik een rondje golf. Mooi zonnig weer, twee lege holes voor ons dus we konden nog lekker doorlopen ook.

Tót hole vier. Daar liepen we tegen de flight voor ons aan. Kan gebeuren, het is al best druk ook al is het nog maar februari. En wat doe je als je moet wachten? Juist: kijken naar de flight voor je. Ik doe dat tenminste wel. Al is het maar zodat ik kan zorgen dat ik klaar ben om te spelen zodra dat kan.

Het wachten bleef niet beperkt tot één of twee holes en het viel me op dat ik de flight voor hen niet meer kon zien. Op dat moment begint mijn ongeduldige aard wel een tikje op te spelen en ga ik iets aandachtiger kijken.

geduld oefenen …

Andere kleur tee een optie?

Wat ik zag was niet verrassend: drie oude mannen en één oudere dame. En waar speelden al die mannen vanaf? Juist: geel. Terwijl na drie holes overduidelijk was, dat dit niet (meer) de voor hen beste kleur is. Dat is rood.

Toen we op een par3 tegen ze opliepen, en ik toekeek hoe al hun afslagen niet eens een káns hadden om op de green te komen in plaats van in het water, vroeg ik ze waarom ze niet van rood speelden. Het voorspelbare, en teleurstellende antwoord: ‘Dat is de vrouwentee’.

Na een keer diep ademhalen heb ik ze uitgelegd dat die regels, om heel goede redenen, al een poosje niet meer bestaan en dat golf toch veel leuker is als je daadwerkelijk kans maakt op een leuke score.

Gewoontes kun je veranderen

Ja, maar ja, wij zijn dit zo gewend’.  Tsja, dat kan zo zijn, maar nu zijn jullie de oorzaak van ‘slow play’ en dat is sowieso iets waar we vanaf moeten dus misschien is het een idee om jullie tee toch maar aan te passen?’ Het zal je vast niet verbazen dat ze gewoon van geel bleven spelen. We zijn wel doorgelaten.

Mijn punt, once again:

Iedereen mag van elke tee spelen. Edoch: speel van de tee die bij je hcp past!  En dat gezegd hebbende: voor de gezelligheid én om te oefenen, is het natuurlijk juist prima om af en toe eens van een andere kleur te spelen. Zo speelt manlief wel eens van heel hoog naar beneden over het water naar de green van een par 3 terwijl rood, mijn normale tee, beneden is en er een stuk saaier uitziet. Zeker weten dat ik het dan van geel probeer! Met wisselend succes ;)

Alsjeblieft, stap over je ego heen

Please mannen, want ja, 99% van de tijd gaat dit over jullie, stap over je ego heen en hou je gewoon aan de nieuwe regels. Op banen als Bernardus gebruiken ze zelfs al geen kleuren meer maar afstanden. Tegelijkertijd merk ik dat ook dat ‘kein flaus ausmacht’ want de heren lopen gewoon naar de op één na achterste…

Dus, komt jouw drive niet voorbij de 160 meter? Loop dan gewoon naar rood. En als je mij niet gelooft, kijk dan svp nog even goed naar deze poster van de NGF:

 

 

4 reacties

 1. Dirk 26 februari 2023 om 11:29- Beantwoord

  true that

 2. Sabine Riezebos 26 februari 2023 om 20:35- Beantwoord

  Helemaal eens, zo heb je een veel leukere dag! P.s en andere spelers ook😉

  • Sylvia 26 februari 2023 om 20:38- Beantwoord

   Precies, zo probeer ik het ook altijd te ‘verkopen’ 😉

 3. Tom 27 februari 2023 om 10:19- Beantwoord

  Goed verhaal Sylvia

Reactie plaatsen