Er moet me iets van het hart over #MeToo…

Ik realiseer me dat de kans bestaat dat ik morgen met pek en veren op het dorpslein wordt gezet, ik realiseer me ook dat de kans erg groot is dat heel vrouwelijk online Nederland me straks gaat ‘trollen’ op social media. Maar ik zeg het toch: Ik denk dat de hashtag #MeToo wordt gebruikt voor appels en peren. En ik geloof niet dat ik dat een goede zaak vind.

Het kán je simpelweg niet ontgaan zijn: Radio, t.v., internet, magazines en kranten staan er bol van. #MeToo is opnieuw trending topic en overal komen vrouwen naar voren met hun verhaal. Alhoewel ik meen redelijk op de hoogte te zijn van de cijfers, voor zover beschikbaar en betrouwbaar, was zelfs ik zo langzaam aan verbaasd over het aantal vrouwen dat zegt #MeToo. Dus las ik nog meer dan anders en toen vielen me een paar dingen op:

#MeToo staat voor ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’. Dat is op zich heel duidelijk. Maar ben je die grens eenmaal gepasseerd, dan ligt er opnieuw een hele wereld voor je met daarin dus alle soorten en nuances van grensoverschrijdend.

Want natuurlijk, als jij op straat loopt en er fietst iemand voorbij die je op je billen slaat, of naar een borst grijpt, misschien wel raak, dan is die persoon een ontzéttende eikel. En je bent geschokt, verbaasd en waarschijnlijk ook pislink. Maar hij fietst door en je kunt er verder niks mee. Jou flabbergasted achterlatend. Of misschien roep je hem allerlei moois na. Maar dat zal hem aan zijn kont roesten. Je kunt hem toch niks maken. Hoe frustrerend en kwaadmakend is dat?

Of als je in een uitgaansgelegenheid bent, en iemand zit ongewenst aan je. By all means, verkoop hem de hardste optater die je in je hebt, gooi je glas met inhoud in zijn gezicht en zorg dat iedereen daar weet dat er een klootzak in de club staat die eruit gegooid moet worden en er nooit meer in mag.

Álles hierboven is, ik zeg het nog maar een keer, niét okay, a-sociaal, en grensoverschrijdend.

En tóch, en tóch …..

Ik vind dat iets wezenlijk anders dan een verkrachting of langdurig (geestelijk en) sexueel misbruik binnen een relatie. En met wat er de laatste dagen gebeurt, krijg ik het idee dat élke vrouw die ooit is nagefloten door de glazenwasser zich zodanig in haar eigenwaarde voelt aangetast dat ze ook #MeToo online zet. Voor mij verliest het daardoor aan kracht. In plaats van dat het sterker wordt, devalueert het in waarde, in gevoel. En dát is wat me dwarszit.

Ik merk dat ik me bij het zien van #MeToo inmiddels afvraag: maar wat is er dan met je gebeurd? Zei de bloemenman op de markt dat je er stralend uitziet en gaf hij ‘een bloempje aan een bloem’? Óf heeft je date je tegen een muur gezet en gemeend dat jij er was ‘om te nemen’? Voor mij zitten daar namelijk drie werelden tussen. En moet je dan in beide gevallen #MeToo willen gebruiken? Toch is dat wat er je nu ziet. En ik denk niet dat dat ooit de bedoeling is geweest.

Heb ik er een oplossing voor? Nee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het eigenlijk alleen maar constateer, én me afvraag of andere mensen dat ook hebben.

Dus brand maar los …. Maar voor je dat doet, lees wel eerst even DIT.  Als het heel erg wordt, duik ik wel een dagje onder.

8 reacties

 1. Mary Wasmus-Wijn 14 januari 2023 om 09:11- Beantwoord

  Sylvia jammer voor je misschien maar ik denk er helemaal net zo over!
  Vroeg gisteren aan mijn man was dit dan in nu geplaatst ook grensoverschrijdend en werd bevestigd.Het ging over een vriend die na een biertje zou zeggen;mm Marijtje your tits are beautiful.En gaf hem daarna een kus en zei dat Hans de lucky man was.op chique feesten wist je welke man zou proberen je op je laaguitgesneden jurk te aaien,bij een company feest enz.maar met een lach en een grap,over.Bij mijn werk moest ik vaak buitenlandse klanten voor een diner mee uitnemen.Had toen ik de baan aan nam al gezegd diner ja,een weekend sightseeing nee en werd aangenomen.Pets op de handen kwam ook voor,betekende voor mij hou op.
  Maar Sylvia ben van de Oude Garde besef ik heel goed.Mijn drie dochters met regels groot gebracht,s,avonds na een feestje werden ze opgehaald,maar ging gemakkelijker ze waren op engelse scholen in het buitenland

 2. Henny 14 januari 2023 om 09:52- Beantwoord

  Helemaal mee eens Syl, ik ben nog van de generatie die nafluiten en sissen als een (klein) compliment beschouwde🤪🤪🤪🤪

  • Sylvia 14 januari 2023 om 13:19- Beantwoord

   Nafluiten vind ik irritant en awkward en sissen vind ik echt afgrijselijk. Edoch, geen #MeToo 😉

 3. Wilma 14 januari 2023 om 11:17- Beantwoord

  Zo mee eens!

 4. Frans Simons 14 januari 2023 om 11:19- Beantwoord

  Hier ben ik het mee eens, maar ze moeten met hun handen,van de vrouwen af blijven.
  In mijn generatie floten wij ook vrouwen als zij langs liepen, maar hebben Wel altijd onze handen thuisgehouden.
  En dat is nu tegen slordig heel anders.

 5. Kirs 14 januari 2023 om 14:48- Beantwoord

  Eens hoor, als je na jarenlang misbruik in 1 naam wordt genoemd met iemand die een dickpic heeft ontvangen, dan wordt je wel erg miskend.

 6. Yvonne 17 januari 2023 om 20:27- Beantwoord

  Mwah, ben het met je eens dat het een beetje glibberig terrein is dit onderwerp. De MeToo beweging kwam op gang na meldingen over machtsmisbruik in een door mannen gedomineerde wereld van de filmindustrie. Dat ging met grote heftigheid en veel schade voor alle betrokkenen gepaard. Uiteindelijk heeft het er wel voor gezorgd dat de allergrootste viezerikken de industrie uit moesten stappen tot en met onze nationale sukkel Jeroen R. Getrouwd met het leukste wijf van Nederland en toch piemelfoto’s naar pubermeisjes sturen. Geen verkrachting maar toch wel prima dat ook de sukkels weten dat ze moeten oppassen wat ze met hun door macht opgestuwde hormoonhuishouding moeten doen. Gewoon naar huis gaan en hun eigen vrouw verwennen.. Leuk om deze discussie te faciliteren Sylvia ! Haal je hoofd nu maar weer onder je kussen vandaan 😂😂

  • Sylvia 17 januari 2023 om 20:30- Beantwoord

   Eens 😊 ook voor een over dat leukste wijf toen nog column geschreven… #teamlinda En dank, kom ik weer m’n bed uit! 😂

Reactie plaatsen