En dan wil ik het ook nog even hebben over Linda de Mol…

Toen ik het eerder deze week over The Voice en victim blaming  had, bleef één naam door mijn hoofd gaan, namelijk die van Linda de Mol.

Want ook zij kreeg en krijgt de wind van voren: ‘Hoe kun je blijven bij een vent die vreemdgaat?’ en, erger nog: ‘Schijnheilige tr*t, ze wist overal vanaf!’

Opbiechten en opbiechten is twee

Maar is dat echt zo? Dame De Jong van het AD insinueerde dat aan tafel bij BEAU weliswaar niet bepaald subtiel, maar wéten we het echt? Volgens mij weten we helemaal niet wat Rietbergen exact tegen Linda heeft gezegd, laat staan wat hij allemaal achterwege heeft gelaten.

Sterker nog: ik heb het akelige vermoeden dat hij niet meer heeft opgebiecht dan dat hij was vreemdgegaan, en dat dit met een kandidaat van TVOH was. Los van de relationele schade, is dat iets wat natuurlijk sowieso niet mag: een verhouding tussen twee ongelijken in een werkrelatie. Dus dat hij daar serieus streng op is aangesproken en een officiële waarschuwing heeft gekregen, lijkt me nogal wiedes. Maar voor Linda was het op dat moment een privéaangelegenheid. Een heel pijnlijke, maar wel privé.

En ik kan me óók voorstellen dat John de Mol woedend was op Rietbergen, dat hij zijn zus wilde beschermen, haar niet nog verder in verlegenheid wilde brengen, en het toentertijd om die reden aan Rietbergen heeft overgelaten om met Linda te praten.

Ik deel ook niet alles over mijn relatie

Noem me gerust naïef, maar ik geloof echt oprecht dat Linda tot afgelopen weekend niet meer wist dan dat haar partner was vreemdgegaan. En een partner die vreemdgaat, dat weten en accepteren, dat is tussen jou en je partner. Het is al moeilijk genoeg om je relatie te herstellen, het weer leuk te hebben samen, en vertrouwen opnieuw op te bouwen zonder dat je complete familie met argusogen én een mening over je schouder meekijkt.

Ik zie echt geen enkele reden waarom je dit met anderen zou moeten delen. Ik deel ook niet alles uit mijn relatie en kan me amper voorstellen dat het heel gewoon is om dat wel te doen.

Sommige onderwerpen zijn zó gevoelig, en zó kwetsbaar. Daar kun je zelf maar net mee overweg, en misschien ook niet altijd even goed, dus laat staan dat je er dan met ‘buitenstaanders’ over praat, zelfs al is die buitenstaander je zus, moeder of beste vriend(-in).

Als je een vraag stelt, moet je dealen met het antwoord

En weet je, misschien hebben die gedachten wel in haar hoofd gedoold… Het angstaanjagende idee dat er meer speelde dan ‘enkel vreemdgaan.   Maar als je een vraag stelt, en antwoord krijgt, liggen de consequenties ineens op tafel en moet je daar iets mee. Want op het moment dat je iet sweet, kun je er niet meer voor weglopen. Tenminste, niet in mijn wereld.

Dus misschien durfde ze de vragen wel niet te stellen, heeft ze ervoor gekozen om het niet te weten. Kun je daar iets van vinden? Ja, ‘tuurlijk, in hindsight kun je overal iets van vinden. En als je achternaam De Mol is, kun je er gif op innemen dat de rest van Nederland er ook iets van vindt.

Een kaartenhuis dat in elkaar stort…

Tot Rietbergen benaderd werd door BOOS en zich realiseerde dat het kansloos was om mooi weer te blijven spelen. Toen kon Linda niet meer anders dan opnieuw naar de kaarten kijken en onder ogen zien dat haar partner iemand is die zich méér dan duidelijk schuldig maakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, aan aanranding, aan grooming. En dat is andere koek.

Twijfelen aan jezelf

Ik kan me ook heel goed voorstellen dat ze ontzettend aan zichzelf en haar mensenkennis twijfelt: ‘Hoe kan het dat ik 15 jaar met deze man samen ben geweest? Alle mooie herinneringen, was dan alles nep? Heeft hij jarenlang toneel gespeeld? Heeft hij überhaupt ooit echt van mij gehouden?’

Twee dagen later deelde ze dit statement:

Damage control?

Misschien denken veel mensen dat dit het werk is van een spin doctor, ter bescherming van ‘het merk Linda.’ Heel eerlijk? Dat vind ik helemaal niet zo raar. Het zou toch té erg zijn als die l*l ook nog haar hele levenswerk, haar naam, en haar reputatie vernielt.

Alsof het niet genoeg is dat haar hart in gruzelementen ligt en de hele wereld meekijkt…

Dus ja, de naam van Linda speelde ook in mijn hoofd. Zij is ook slachtoffer. Een ander soort slachtoffer, maar wel degelijk een slachtoffer.

En dat ze in haar statement niet direct het woord richt tot de slachtoffers van Rietbergen & Co? Dat vind ik ook al niet zo raar. Ik denk dat ze nog steeds amper bekomen is van de eerste schok en het verdriet. Ik denk ook dat ze daar later zéker nog op terugkomt.

Broer en zus

Waar ik pas écht benieuwd naar ben, is de reactie van John de Mol Sr. want als blijkt dat hij jarenlang een ongelooflijke klootzak de hand boven het hoofd heeft gehouden, een seksueel roofdier heeft beschermd, dan kan ik me zo voorstellen dat de broer-zus-relatie óók nog een akelige knauw krijgt.

#TeamLinda

Ik heb Linda twee keer kort mogen spreken, beide keren in Maastricht waar we bij hetzelfde restaurant waren. Ik heb sinds het allereerste nummer een abonnement op de LINDA.. Ik kijk haar programma’s. Kén ik iemand dan? Nee… maar ik vertrouw altijd mijn buikgevoel en voorlopig hoor ik nog ferm bij #TeamLinda en wens haar daarom net zo goed álle sterkte en liefs.

Reactie plaatsen