Eindelijk weer een parel van een serie die het bingen waard is!

En met bingewatchen bedoel ik ook echt bingewatchen want het zijn maar liefst zes seizoenen met in totaal 106 (!) afleveringen. Overigens grote kans dat ik hiermee officieel een dikke spuit 11 blijk, want het eerste seizoen is van, jawel, 2016. Maar hé, ik ben soms een beetje traag. Ik ontdekte ‘m op Disney+ en ondertussen ben ik helemaal ondergedompeld in deze dramaserie.

Geen makkelijk sentiment

Bereid je maar voor op een achtbaan aan emoties. Vroegâh las ik chicklits van Penny Colgan, The Cupcake Cafe enzo. Daar kom ik nu met geen mogelijkheid meer doorheen want de glazuur springt acuut van m’n tanden, en als verfilming zijn die boeken nog een graadje erger. Dan komen je tanden namelijk ook mee.

Boeken van Kristin Hannah, Nicholas Sparks en Cecilia Ahern bevatten ook allemaal een vette dot romantiek maar er zit beduidend meer diepgang in. Actualiteit, onderwerpen die de maatschappij bezighouden, en altijd komt die traan, of toch minimaal verdacht vochtige ogen. En dat is precies wat deze dramaserie ook met je doet. Gedoe in de liefde, liefdesverdriet, bruiloften, geboortes en begrafenissen, het komt allemaal voorbij.

En meer nog dan dat

De specifieke problematiek en complexe gevoelens rondom adoptie,
als enige in een gezin worstelen met overgewicht,
het verlies van een baby.
Hou maar een doos tissues binnen handbereik…

Gratis therapie

Het is eerlijk en herkenbaar voor ons allemaal. Het gaat over de vragen die we allemaal hebben: Ben ik goed genoeg zoals ik ben? Hoe ga ik om met mijn onzekerheden? Wat maakt me gelukkig, bij wie vind ik liefde? Houdt hij/zij wel echt van mij? Ook op m’n lelijkst en wanneer ik op m’n zwakst ben? Eigenlijk is het gewoon gratis therapie

Ladies and gentlemen, without further ado I present you:

Maak kennis met de Pearson Family: Kate, Kevin, Randall en hun ouders

Drie mensen die allemaal op dezelfde dag jarig zijn, en nu 36 worden: Kate, Kevin en Randall. Zus met twee broers.

Kate, single en obese. Niet ‘lekker mollig , niet ‘curvy’, gewoon zwaar over weight en daar worstelt ze al jarenlang mee.

Kevin, haar tweelingbroer, ook single en in het bezit van een serieuze sixpack met goeie kop erop. Is acteur, beroemd als ‘The Manny’ maar wordt enkel getypecast als het lekkere domme blondje en dat irriteert ‘m mateloos. Stelt zichzelf de roemruchte ‘is dit nu alles’-vraag.

Randall, hun andere broer, geen tweeling of drieling. Wel ook 36, en met een kleurtje. Want Randall werd op zijn geboortedag te vondeling gelegd.

Samen vormen ze ‘The Big Three’.

Geboren op de verjaardag van hun vader, Jack. Mama Rebecca was zwanger van een drieling, maar één baby is stilgeboren.

Vanaf de eerste minuut word je in volle vaart het verhaal ingezogen en je kúnt domweg niet anders dan deze mensen direct en onvoorwaardelijk in je hart sluiten.

This is us neemt je mee door de jaren heen en doet dat met goede flashbacks. Niet van die irritante waardoor je het niet meer kunt volgen, nee, deze kijkjes in het verleden voegen echt iets toe.

Cadeautje voor jezelf

Dus gún jezelf deze fijne serie. Het is vroeg donker, het is guur en koud. Kruip met een heerlijk cosy dekentje op de bank, kop thee of glas wijn erbij, en bingewatch. Kijk, dat is dan weer het voordeel van spuit 11 zijn: Niet elke keer negen maanden moeten wachten op het volgende seizoen zoals bij Downton Abbey en A Handmaids Tale wel het geval is, maar gewoon hoppatee urenlang meeleven met deze mensen.

This Is Us herinnert je op weergaloze wijze aan de kracht van vriendschap, en over klaarstaan voor de mensen waar je van houdt, in goede en slechte tijden. Eigenlijk gewoon de ultieme serie om in december, ‘familiemaand bij uitstek’, te bingen en dan zonder dat je wordt doodgegooid met kerstbomen en irritante kerstmuziek 😉

Heus, je gaat van ze houden. Net als ik. Erewoord.

En voor de ongelovige Thomassen, de wantrouwigen, en de cynici die mij niet op mijn woord geloven: ik heb al zoveel series en films gezien, ik herken een juweeltje als ik er eentje zie. Mocht je me nu nog niet geloven, hieronder een trailer:

 

 

PS:  een rondje Google leerde me dat deze platina-feelgood-emo-drama-humor-serie in Nederland is uitgezonden op NPO3 onder de verrassende naam ‘Dit zijn wij’. Je moet ‘t maar verzinnen, zo creatief 😉, en je kunt ‘m ook streamen op Ziggo.

Reactie plaatsen