Dit bezorgt mij als golfer echt plaatsvervangende schaamte….

Een van de vele wijdverbreide misverstanden rondom golfers en golfbanen is dat ze geen oog zouden hebben voor de natuur. Dat natuur moet wijken voor oppervlakkig plezier.  Als golfer vertel ik niet-golfers heel vaak dat golfbanen juist wél oog hebben voor de natuur. Dat bij ontwerp, aanleg én onderhoud bij uitstek rekening wordt gehouden met de daar levende dieren en natuurbehoud in het algemeen.

De club waar ik zelf lid ben bijvoorbeeld, de Zuid-Limburgse G&CC Wittem, was de eerste golfbaan in Zuid-Limburg met een GEO-certificaat en we hebben schaapjes die mede voor de baan zorgen.

Op Bernardus is het ze gelukt om van boerenland in een paar jaar een volwaardige golfbaan te maken. Zo hebben zij ruim 1.200 volwassen (!) bomen geplant, en het doel is om alle onderhoud aan de baan uiteindelijk helemaal organisch te doen. Een rondje golf is meer dan alleen maar tegen een balletje slaan.

 Focus? Ligt er een beetje aan…

Als je als golfer een leuke score wilt neerzetten, is het belangrijk dat je je focus houdt. 18 holes lang. Één van de redenen dat ik nog steeds geen e-Hcp 20 heb, is dat die focus bij mij alle kanten op gaat. Want ik ben dus niet alleen maar bezig met dat balletje. Ik zie de spechten, de eekhoorntjes, de ganzen en de jonge zwanen.

Er landt wel eens een vlinder, lieveheersbeestje of libelle op een club of zelfs op mijn broek en dan sta ik stil en vertel ze fluisterend dat ze een echte bloem moeten opzoeken want dat die op mijn broek nep is.

De bloemetjesbroek in kwestie ;)

Ik maak ook veel foto’s omdat ik die momenten graag wil vastleggen: van rups tot rood-witte paddenstoel . En het liefst natuurlijk een konijntje of roofvogel, maar ja, die zitten meestal niet zo lang stil.  In het buitenland is mijn score vaak pas echt belabberd omdat ik daar natuurlijk van alles zie wat we hier niet hebben: felgekleurde exotische bloemen en dieren. Van schildpadden tot hagedissen.

Kortom: ik heb mijn ogen wijd open en geniet van wat ik zoal zie. Ik dacht dat dit eigenlijk wel voor alle golfers opging. Vond het een vanzelfsprekendheid.

 En toen las ik dit… “Konijnen moeten dood voor potje golf in Zandvoort”.

Voor wie het niet weet, in Zandvoort vind je de Kennemer Golfclub. Deze baan staat op de 9e plaats in de ranking van heel Nederland. Wordt bewonderd om het glooiende duinlandschap. En daar zit ‘m direct de crux: in de duinen wonen, hoe verrassend, konijnen. Die konijnen waren daar al ver voor er sprake was van een golfclub. En, ook niet geheel onbelangrijk: de golfclub wordt omsloten door het Natura2000-gebied Kennemerland-Zuid. En uitgerekend de Kennemer heeft een ‘ontheffing’ gekregen voor het doden van konijnen: “Konijnen mogen bestreden worden met geweer, hond, fret, buidel en kunstmatige lichtbronnen. Ook mogen vaste voortplantings- en rustplaatsen vernield worden.”

Ik weet niet of ik in eerste instantie meer verbijsterd of verdrietig was. Ik weet wel dat ik in tweede instantie (en in derde en in vierde en nu nog steeds) woést ben.

En weet je waarom? Nou, onder andere om dit argument van de Kennemer Golfclub: “De schade kan bijvoorbeeld ook bestaan uit het gebrek aan spelplezier voor bezoekers.”

Blijf maar binnen in je eigen huis, beter voor iedereen

Serieus …Hoé dan?!  Sowieso krijg je altijd een gratis drop naast gravende dieren en hoezo zouden konijnen spelplezier bederven?! Omdat er konijnenkeutels liggen? Je bent buiten, in de natuur. Ga lekker ergens binnen midgetgolfen dan jôh …

En dan ben ik nog niet eens begonnen over het feit dat het konijn op de rode lijst staat.

De Kennemer Golf heeft slechts één valide argument: ”Het eet- en graafgedrag van de dieren brengt schade toe aan het terrein. Niet alleen kost het geld en mankracht om deze schade te herstellen, maar het heeft er in het verleden ook toe geleid dat het KLM Open Golf toernooi niet meer kon worden georganiseerd vanwege die schade. Dit heeft voor veel (financiële) schade gezorgd.”

Okay, dat kan zo zijn. Althans, het eerste deel van het argument. Het tweede argument slaat ook al nergens op want het KLM Open is tegenwoordig op Bernardus en als regelmatige gast kan ik je vertellen dat ik ook daar konijntjes zie. Gelukkig maar, daar ben ik blij om.

Diervriendelijke alternatieven

Maar goed, de schade aan het terrein door het eet-en graafgedrag dan. Beste mensen van de Kennemer, er bestaan allerlei diervriendelijke methoden om dit te beperken. De meest simpele én doeltreffende is het terrein afrasteren en dit raster zo’n 30cm diep in de grond te laten komen want konijntjes zijn over het algemeen te lui om zó diep te graven. Verder heb je geurzuilen die de geur van rook en vuur verspreiden.  Vanzelfsprekend zullen de dieren hier voor vluchten want vuur is levensbedreigend. Het is niet heel ingewikkeld hè, hier hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben.

 Boycot voor de Kennemer Golfclub

De golfers die dit steunen, een golfclub die zo denkt? Je moet je diep schamen en je verdient de titel ‘golfer’ niet.

Kennemer Golfclub: van mij krijgen jullie een vette boycot en ik roep alle golfers op hetzelfde te doen tot jullie met een betere oplossing komen.

Reactie plaatsen