Als jij ook een zwart vierkant gepost hebt…waarom eigenlijk?

Zo’n 90% van mijn Instagram tijdlijn kleurde gisteren zwart. Al dan niet met een hartje erin, of handjes in alle kleuren die de emoji ’s bieden, of een of andere diepzinnig bedoelde quote.

Mijn eigen laatste post is een foto van mijn Lief en mij samen. Ik in een rode jurk en met een grote mojto in mijn handen. Het was 1 juni. De dag dat de restaurants en terrassen, in aangepaste vorm, weer open mochten. Het voelde een beetje als een feestje dus vandaar de fleurige jurk.

De kans is aanwezig dat ik door het niét posten van zo’n zwart vierkant door mensen als racist wordt neergezet. En dat het wel kristalhelder is dat ik wit ben, het duidelijk niet begrijp, want ‘ignorant’. Als in: stompzinnig en kortzichtig. En dat terwijl het een heel bewuste keuze was.

Want ik vraag me dus serieus of wat je als merk, influencer, BN-er, semi-BN-er of doodgewone burger zoals ik, nu denkt te bereiken door één dag niets te posten?  (Dat doel is aan de meesten overigens ook soepeltjes voorbijgegaan maar dat terzijde). Verandert er wezenlijk iets? Ik betwijfel het.

Heus, ik ben ervan overtuigd dat het hartstikke goed bedoeld is allemaal hoor, daar twijfel ik geen seconde aan, alleen: Als het niet in je genen zit om gewoon altijd al te doen wat goed is, is het volstrekt betekenisloos. Als je niet al jarenlang je collega aanspreekt op zijn gebruik van het woord ‘homo’ buiten de context van iemands seksuele geaardheid, als je je niet sowieso altijd al opwindt over mensen die strooien met termen als ‘zwarten’ en over ‘Nederland is voor Nederlanders’.

Als je je niet hard maakt voor meer diversiteit in de organisatie waar je werkt. Als je je niet inzet voor gelijke behandeling van vrouwen, waarom heb je dan een zwart vierkant gepost? Echt, laat het gewoon want je draagt werkelijk helemaal niks bij.

Het doet me denken aan ‘#jesuischarlie’, en aan het klappen voor ‘onze mensen in de zorg’. Ze zeiden het ook zelf: ‘Allemaal heel leuk hoor, maar we doen gewoon ons werk en hebben meer aan een beter salaris én voldoende beschermingsmiddelen. Dat kunnen jullie niet doen, dus doe dan wat je wel kunt: blijf zoveel mogelijk thuis’.

Wat veel meer zoden aan de dijk zet, is je verdiepen in het onderwerp. Begin eens met het kijken van bijvoorbeeld ‘Who killed Malcolm X’.  En nee, dat valt niet in de categorie ‘lekker wegkijken’.

Daarna ‘Seven Seconds

Gevolgd door ‘American Son’ met in de hoofdrol een briljante Kerry Washington die je waarschijnlijk beter kent als ‘Olivia’ uit ‘Scandal’.  

Ook een ‘aanrader’ is 13th 

En, recent heel veel over te doen geweest: ‘When they see us’ beter bekend als ‘The Central Park 5’.

Staat allemaal gewoon op Netflix.

Zonder het fysieke geweld, maar daarom niet minder onbehaaglijk: ‘Hidden figures’.  Onbewust, en zelfs met de beste bedoelingen, kan een witte vrouw akelig neerbuigend doen tegen een vrouw met een andere huidskleur. Deze staat op Pathé Thuis.

Geen Netflix? Geen Pathé Thuis? Lezen kan ook, misschien nog wel beter. Denk dan eens aan Maya Angelou haar boek ‘Ik weet waarom gekooide vogels zingen’.

Vraag jezelf eens af hoe het zit met je eigen (onbewuste), maar daarom niet minder kwalijke, racisme, en/of vooroordelen. Je hoeft echt niet voorop te lopen tijdens een demonstratie, of jezelf met een ketting vast te binden aan een boom, maar teken wél petities want daardoor worden dingen besproken in de politiek, komen nieuwe wetten tot stand.

Kun je een paar euro missen, doneer dan, zodat de mensen die wél vooroplopen, hun noeste, zware, frustrerende, maar o zo belangrijke werk kunnen blijven doen. 

En dan kun je daarna een zwart vierkantje posten op je Insta. Als je tenminste denkt dat het werkelijk iets toevoegt, dus niet om je een goed gevoel te geven over jezelf, of om politiek correct te doen.

Oorspronkelijk geschreven voor Nouveau, publicatiedatum 3 juni 2020*

Reactie plaatsen