“Alles wat je aandacht geeft, groeit …”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Over Ellie Lust, over 'de verkeerde kant' en over liefde...

Niet voor niks is deze uitspraak al jarenlang één van mijn belangrijkste, en veelgebruikte, “mantra’s”. 

Het voorkomt namelijk (soms) dat ik me druk maak over de verkeerde zaken en het zorgt dat mijn aandacht en energie daarheen gaan waar het wél nut heeft. Maandagavond was typisch zo’n moment toen ik naar de documentaire ‘Ellie aan de verkeerde kant’ keek. Hierin praat Ellie, jawel, die van de politie, met homoseksuele mensen én met mensen die homofoob zijn. 

HOMOFOOB JOHAN DERKSEN

Johan Derksen bijvoorbeeld. Het jammere is dat hij niet alleen homofoob is. Hij heeft daarnaast ook een betonnen plaat voor zijn hoofd en het empathisch vermogen van een dooie pier. Conclusie: beter geen aandacht aan besteden. Want iemand die de vermoorde onschuld speelt, zich letterlijk aan álle verantwoordelijkheid onttrekt met de meest sneue excuses, daar valt geen enkele eer aan te behalen.

Maar, de man heeft een podium. Op nationale televisie. En dáár besteed ik wel aandacht aan. Of het nu Veronica, RTL, of de EO is waar ze hem een stoel aanbieden, tegen dié mensen wil ik zeggen: Doe.Het.Niet.  Want helaas zijn er nog steeds complete volksstammen die de man bewonderen, fan zijn zelfs. En dat is niet geheel zonder risico. Élke keer dat zijn hoofd op de tv verschijnt, krijgt hij de aandacht, terwijl die aandacht uit moet gaan naar de mensen die dat écht nodig hebben: homoseksuele mannen en vrouwen.

HOMOSEKSUELE DOCENTEN WORDEN BEDREIGD

Dat een vriend me vertelde dat hij op de school waar hij lesgaf, tegen zijn leerlingen zei dat hij een vriendin had, liet me huilen. Hij werd gedwongen zijn hele identiteit te verbergen omdat een stelletje pubers zijn leven anders onmogelijk zouden maken. Andere homoseksuele leraren, waar het wel bekend van was, werden getreiterd, bedreigd. En namen uiteindelijk ontslag.

ERNST COPPEJANS, FOTOGRAAF, HEEFT HOMOGEWELD ERVAREN

Dat Ernst Coppejans, die ik een beetje ken omdat hij mij heeft gefotografeerd voor dé ‘LINDA.’ met zijn project ‘Oud Roze’ is uitgekozen voor de fotodocumentaire van het stadsarchief Amsterdam vind ik natuurlijk geweldig voor hem. Maar, zoals ik ook tegen Ernst zei: ‘Ik vind het te triest voor woorden dat het nodig is’.

LIEFDE IS LIEFDE

Lieve mensen: Liefde = Liefde. Of dat nu twee vrouwen, twee mannen of een man en een vrouw zijn, who cares?! Wat belangrijk is, is dat het gelijkwaardige, vrijwillige, oprechte liefde is. Mensen veroordelen om hun ‘geaardheid’, (het woord alleen al …) is zó ontzettend niét oké. 

DE PRIDE IS HARD NODIG

Afgelopen maandag is de PRIDE. Zaterdag is de ‘Canal Parade’. Die kun je overdreven vinden. Maar het feit dat meer dan 7 op de 10 LHBT’ers te maken krijgt met fysiek of verbaal geweld geeft onomstotelijk aan dat we nog een lange weg te gaan hebben. Tot die tijd kunnen ze niet genoeg opzien baren want we moeten dit als samenleving beter doen.

geschreven voor #NouveauNL, publicatiedatum 31 juli 2019 *