Adieu Eurovisie Songfestival…

Jeemeg, ze pakken echt alles af!” Het grote woord kwam er net uit: géén ESF20 in Rotterdam dit jaar. Het Eurovisie Song Festival gaat definitief niet door. Persoonlijk ben ik niet verbaasd, én niet verontwaardigd. Wat ik jammer vind, is dat veel mensen niet verder kijken dan hun eigen belang: vermaakt worden. Alsof dit soort ingrijpende keuzes gemaakt worden om mensen te pesten. Was het maar zo’n feest…

Stop met zeuren!

Het geklaag van mensen omdat hun verjaardagsfeestje niet doorgaat, het gehuil omdat een city trip geannuleerd wordt. Ik vind het te triest voor woorden. Ouders die op Facebook roepen: “Ik kan mijn kinderen geen twee weken binnenhouden!” Ehh, jawel, dat kan prima. Het hoeft trouwens niet eens, maar gebruik wél je verstand wanneer je met ze naar buiten gaat. 

Of de uitroep van een man eerder deze week: “We moeten wel een beetje blijven leven!” Ja, dat is nu net het hele idee achter het pakket aan maatregelen. Maar hij bedoelde het nét even anders: hij ging een feestje houden. Voor 15 man. Met vier kratten bier.

Aan al die mensen, lees de quote hieronder eens écht. En dan nog een keertje.

Belangrijke bijzaken

Heus, ik snap best dat voetbal een belangrijke bijzaak is. Muziek maken ook. Maar het zijn ook precies dat: BIJ-zaken. De F1 in Zandvoort gaat zeer waarschijnlijk ook geannuleerd worden. Jámmer dan (!) Er zijn echt ergere dingen. Iets met een coronavirus bijvoorbeeld. Een virus waar de hele wereld met man en macht aan werkt om het onder controle te krijgen.

Doe wat nuttigs

In plaats van zeveren en zaniken, kun je je tijd ook beter besteden:
* Doe boodschappen voor zieke, kwetsbare, oudere mensen,
* Kook voor je buurman / -vrouw die in de zorg werkt,
* Werk in je tuin of op je balkon. Heb je gelijk je work-out.
* Als je groenten en eieren nodig hebt, bestel ze bij lokale boeren en ondernemers.

We moeten dit met elkaar doen

Hadden we niet al in lockdown moeten zijn?’ ‘Den Haag is veel te laks!’

Dit soort opmerkingen: ze helpen niet. Als je niks constructiefs te melden hebt, zeg dan gewoon even niks. Heus, dat is oké. Je bent niet verplicht om 24/7 aan je vrijheid van meningsuiting te voldoen. Soms mag je gerust even je mond houden.

Reactie plaatsen