Aan iedereen die vindt dat het Fred z’n eigen schuld is …

Ga je schamen. Ga je heel diep schamen.

Sinds een paar dagen staan alle social media er bol van: het nieuws over de gelekte sekstape van Fred van Leer. Laat ik voorop stellen dat ik ‘m niet persoonlijk ken. Maar, hij is wel één van de weinige BN-ers die ik online volg, hij is de enige reden dat mijn t.v. soms op TLC staat, ik heb de docu op Videoland gekeken én ik heb al ruim een jaar een kaartje voor zijn theatershow.

Als er iémand is met een groot hart, is hij het. Ja, hij is aanwezig, ja, hij is druk. Hij is denk ik een beetje zoals truffel: je houdt ervan of niet. Ik ben gek op truffel.

En nu is hij in het nieuws op een manier die afschuwelijk en onwaardig is. Omdat iemand, een mens, een persoon, eentje van vlees en bloed maar blijkbaar zonder hart, het in zijn(?) / haar(?) ongelooflijk rottige hoofd heeft gehaald dat het, ja..wat… een goed idee was om een intieme, persoonlijke video met de hele f*cking wereld te delen?

Aan degene die dit gedaan heeft:

Wat ging er in vredesnaam in je hoofd om? Dit doe je een ander mens domweg niet aan! De pijn, de vernedering en de schaamte… het is afschuwelijk. Fred is opgenomen geweest in het ziekenhuis! Ik, en met mij heel veel andere mensen, zijn ons kapot geschrokken omdat we bang waren voor een zelfmoordpoging. Er worden geen mededelingen gedaan, dus zeker weten doe ik dat niet, maar alleen het idee al. Fred lijdt aan depressies. Heb je énig idee wat dit met iemand kan doen?

Ik kan alleen maar hopen van niet, want als je dat wel hebt, is dit zo ongeveer een poging tot doodslag.

En aan de mensen die zeggen ‘eigen schuld, dikke bult’…

Dat is dus écht, 100%, de categorie: ‘O je bent verkracht? Ja, had je maar niet zo’n kort rokje aan moeten trekken’. ‘Victim blaming’ op z’n allerergst. Wat levert dat je precies op? Jij bent slimmer dan dat? Jou zou zoiets nóóóit gebeuren?

Persoonlijk vind ik je alleen maar onvoorstelbaar lomp en gespeend van elk empathisch vermogen. Je geeft iemand die op de grond ligt, compleet verslagen, nog een extra trap in z’n maag. Knalhard. Nou, ben je nu blij met jezelf? Vind je je zelf nu een grote jongen / stoere meid?

En aan Fred, lieve Fred,

Ik hoop dat je alle steun, kracht en liefde put uit het kringetje vrienden om je heen, en misschien helpt het ook een ietsie pietsie dat je weet dat er duizenden mensen zijn zoals ik, die je dus niet persoonlijk kennen, maar plaatsvervangend woedend zijn voor jou en verdrietig zijn om jou en je het allerbeste wensen.

Ik hoop dat je, zoals je vaker hebt gedaan, door dit dal heen komt, eruit klimt, en dat we je over een poosje weer zien en horen. Uitbundig, luid, en aanwezig, just the way you are.

Ik hoor bij #TeamFred. Ik hoop jij ook.

Oorspronkelijk geschreven voor Nouveau, publicatiedatum 2 november 2020*

Reactie plaatsen